18 Eylül 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 21.08.2024 20:01 | Son Güncelleme: 21.08.2024 22:00

Sicilya'da yat kazası: Dalgıçlar beş cesedi buldu, biri kayıp

Sicilya açıklarında batan lüks yatın enkazını araştıran dalgıçlar kayıp beş kişinin cesedine ulaştı. Sicilya'nın sivil savunma ajansı başkanı Salvatore Cocina beş cesedin bulunduğunu ancak sadece dördünün kurtarıldığını doğruladı. Cocina, bir kişinin halen kayıp olduğunu söyledi

İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch, genç kızı Hannah Lynch, Morgan Stanley International başkanı Jonathan Bloomer ve eşi Judy ile Lynch'in ABD'li avukatı Chris Morvillo ve eşi Neda, Pazartesi sabahı teknenin batmasından bu yana kayıptı.

Bayesian adlı ve İngiliz bayrağı altında seyreden 56 metrelik yat 22 kişiyi taşıyordu. Yatın şefi Recaldo Thomas'ın cesedi, gemi battıktan kısa bir süre sonra bulundu.

Reuters, bir kaynağa atıfta bulunarak Çarşamba günü dört cesedin daha bulunduğunu söyledi ancak kurbanların isimlerini veya cinsiyetlerini hemen vermedi. İtfaiye dalgıçları arasındaki kaynaklar daha sonra Guardian'a son iki cesedin bulunduğunu söyledi. Fakat Sicilya'nın sivil savunma ajansı başkanı Salvatore Cocina bu bilgiyi doğrulamadı ve dalgıçların kayıp beş kişinin cesedine ulaştığını, bir cesedin ise henüz kayıp olduğunu belirtti.

Bazı İngiliz medyası cesetlerden ikisinin Lynch ve kızına ait olduğunu bildiriyor. Guardian bunu bağımsız olarak doğrulayamadı ve yetkililerden de resmi bir doğrulama gelmedi.

Ceset torbalarının bir itfaiye botuyla limana getirildiği ve rıhtıma çıkarıldığı görüldü. Arama çalışmaları, yatın gövdesine ulaşmakta zorlanan kurtarma ekipleri için oldukça zorlu geçti. Gövdeye ulaştıklarında ise daha fazla araştırma yapmaları mobilya ve enkaz nedeniyle güç oldu.

Müfettişler tanıkları ve hayatta kalanları sorguluyor. Yatın kaptanı 51 yaşındaki James Cutfield'in iki saatten fazla sorgulandığı paylaşıldı. Liman idaresi, mürettebat tarafından yeterli güvenlik önlemlerinin alınıp alınmadığını belirlemek üzere Sicilya'nın Termini Imerese kasabasındaki savcıdan ayrı bir soruşturma başlattı. Birleşik Krallık Deniz Kazaları Araştırma Şubesi'nden dört müfettişin ön değerlendirme yapmak üzere Sicilya'da bulunduğu öğrenildi.

Eski kabine bakanı Lord Deben, arkadaşı Lynch'in Sicilya açıklarındaki şiddetli fırtınada teknesi alabora olduğunda hayatına yeni bir sayfa açmaya hazırlandığını söyledi. Eski Muhafazakâr milletvekili John Gummer'ın arkadaşı olan Deben, Lynch'in 2011 yılında Autonomy adlı şirketinin Hewlett-Packard (HP) tarafından satın alınmasıyla ilgili olarak ABD'de dolandırıcılık suçlamalarından Haziran ayında aklanmasının ardından yeni bir başlangıç yapmaya hazırlandığını söyledi.

İtalyan yasalarına göre, ölümlerin resmi olarak belgelenebilmesi için cesetlerin bir aile üyesi ya da kurbanlara yakın bir kişi tarafından resmi olarak teşhis edilmesi gerekiyor. Yetkililerin, tüm cesetler çıkarılıp kıyıya getirildiğinde bir basın toplantısı düzenleyebileceği öne belirtildi.

Deben, Times'a şunları söyledi:

“Yeniden başlamaya hazır olmak için geri döndü. İngiltere'ye çok büyük katkılarda bulundu. Şirketleri İngiliz bilişim teknolojilerini ön plana çıkardı ve bunu tekrar yapacaktı"

Sicilya'nın sivil koruma ajansı başkanı Salvatore Cocina, yaptığı açıklamada, arama çalışmalarının Çarşamba günü itibariyle sona erdiğini ve Perşembe günü devam edeceğini söyledi. Cocina, beş cesedin bulunduğunu ancak sadece dördünün kurtarıldığını doğruladı. Bir kişinin ise halen kayıp olduğunu sözlerine ekledi.

Ne olmuştu?

İtalya'nın Palermo kentinin 20 kilometre doğusundaki Porticello kasabası açıklarında demirli "Bayesian" isimli lüks yat, 19 Ağustos sabahı yerel saatle 05.00 sıralarında çıkan fırtınada batmıştı.

Bölgedeki teknelerin yardımıyla "Bayesian"da bulunan 22 kişiden ilk aşamada 15'i kurtarılmış, 1 kişinin cesedi bulunmuş, 6 kişinin de kayıp olduğu bildirilmişti.

Olayla ilgili Termini Imerese kentindeki cumhuriyet savcılığı soruşturma başlatırken, İngiltere'den uzman ve müfettişlerden oluşan bir ekibin de olayı soruşturmak üzere Sicilya'ya geldiği basına yansımıştı.