18 Nisan 2024, Perşembe
Haber Giriş: 27.07.2022 11:21 | Son Güncelleme: 27.07.2022 12:55

Şimdiye kadar müzayedede satılan en pahalı ceket: Buzz Aldrin'in Apollo 11 ceketine 2,8 milyon dolar

Ay'a ayak basan ikinci astronot Buzz Aldrin'in Apollo 11 görevinde giydiği ceket, New York'taki bir müzayede de de 2,8 milyon dolarla rekor fiyata satıldı
Şimdiye kadar müzayedede satılan en pahalı ceket: Buzz Aldrin'in Apollo 11 ceketine 2,8 milyon dolar

Ay'da yürüyen ikinci insan ve 1969 görevinin hayatta kalan tek mürettebat üyesi olan Buzz Aldrin'in giydiği Apollo 11 uzay uçuşu ceketi, Salı günü beklentilerin çok üstünde bir fiyat olan 2,8 milyon dolara satıldı.  

Aldrin'in adının ve Apollo 11 logosunun yer aldığı ceket, Sotheby's'e göre hem uzayda uçan en değerli Amerikan eseri hem de müzayedede satılan en pahalı ceket. Müzayede evi daha önce ceketin 1 milyon ila 2 milyon dolar arasında satılacağını tahmin etmişti. Sotheby’s’den yapılan açıklamaya göre Aldrin’in mürettebatı Neil Armstrong ve Michael Collins tarafından giyilen ceketler Smithsonian Müzesi’nde olduğu için bu aya iniş görevinde giyilen bir giysinin özel mülkiyet için satılabildiği tek müzayedeydi.

Rekor Michael Jackson'ındı

Bundan önce açık artırmada satılan en değerli Amerikan uzay aracı eseri rekoru, 2017'de 1,8 milyon dolara satılan bir Apollo 11 ay toz torbasına aitti. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2011'de 1,8 milyon dolara alıcı bulan Michael Jackson’ın Thriller klibinde giydiği kırmızı deri ceket bir müzayedede satılan en pahalı ceketti. 

Milyarderlerin uzay yarışı etkiledi

Şimdiye kadar satılan en pahalı uzay hatırası ise 2011’de 2,8 milyon dolara satılan Sovyet dönemi uzay kapsülü. Kapsül, 1961'de kozmonot Yuri Gagarin'i uzaya götüren Vostok I'in insansız bir ilk versiyonuydu. Aldrin'in Apollo 11 ceketi, son birkaç yılda müzayedede yedi haneli meblağlar getiren bir dizi uzay eserinin en yenisi. 

Müzayede evi uzmanları, mega milyarderler Elon Musk, Jeff Bezos ve Richard Branson'ın özel uzay girişimlerine yönelmesiyle, kısmen Milyarder Uzay Yarışı sayesinde uzay araştırmaları hatırasına olan ilginin arttığını söylüyor. Apollo 11 görevi sırasında toplanan Ay tozu, NASA'nın eseri özel pazardan uzak tutmak için bir mahkeme savaşını kaybetmesinden sonra Nisan ayında açık artırmada 500 doların üstünde satıldı. 

(Kaynak: Forbes)