09 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.11.2021 04:30 | Son Güncelleme: 16.02.2022 15:17

Ayrılığın müzayedesi rekor kırdı

Boşanan Macklowe çiftinin koleksiyonu Sotheby’s’de 676 milyon dolara satıldı
Ayrılığın müzayedesi rekor kırdı

Bu, paylaşılamayan bir koleksiyonun hikayesi. Önce milyarder ve eski eşini birbirine düşürdü. Ardından müzayede evlerini birbirine düşürdü. Son olarak pazartesi gecesi alıcıları birbirine düşürdü. Gayrimenkul kralı Harry Macklowe ile eski eşi ve Metropolitan Sanat Müzesi fahri yöneticisi Linda’nın 50 yılda topladığı koleksiyonun önemli bir bölümü, toplam 676.1 milyon dolara satıldı. Sotheby’s gece için “tek bir kişinin koleksiyonu için yapılan en pahalı müzayede” dedi.

Rothko resmine 82.5 milyon dolar 

Jackson Pollock’un Siyah Tablolar serisinden 17 Numara, 1951 ve Agnes Martin’in zarif ince çizgilerden oluşan İsimsiz #44 adlı tablosu için yüksek fiyatlar belirlenmişti. Pollock’un eseri 61 milyon dolara, Martin’inki ise 17.7 milyon dolara satıldı. Gecenin en kıymetli parçaları arasında, 70 milyonluk tahmini değerini aşarak 78.4 milyon dolara satılan, Alberto Giacometti’nin 1964 tarihli Le Nez (Burun) adlı heykeli ve Mark Rothko’nun 1951 tarihli “No. 7” adlı ışıltılı tablosu yer aldı. Müzayede değeri 70 milyon olan eser, ismi açıklanmayan bir Asyalı alıcıya 82.5 milyon dolara satıldı ve soyut dışavurumcu sanatçının en pahalı ikinci yapıtı oldu.

Dokuz Marilyn 

Alıcı bulan 35 eser, II. Dünya Savaşı sonrasından çağdaş döneme uzanıyor. Macklowe çiftinin olaylı boşanma süreci sonunda, mahkeme eserlerin açık artırmada satılmasına hükmetmişti. Açık artırmada Philip Guston’ın kendine has pembe tonlardan yarattığı Strong Light (24.4 milyon dolar) ve Gerhard Richter’in canlı Abstraktes Bild (33 milyon dolar) tablosu için çetin mücadeleler verildi. En önemli yapıtlar arasında Andy Warhol’un 1962 tarihli Dokuz Marilyn serigrafisi de yer aldı. Eser iki kez satıldı; ilk teklifteki bir yanlışlıktan sonra nihayet 47.3 milyon dolara alıcı buldu. Cy Twombly’nin dev tablosuna da öngörülen bedel, yani 59 milyon dolar ödendi. Koleksiyonun ilginç yönü, beyaz olmayan ve –Agnes Martin ve Tauba Auerbach hariç– kadın sanatçı bulunmamasıydı. Galerici ve koleksiyoner Adam Lindemann “Bu koleksiyon vadesi dolmak üzere olan bir kuşağa ait; yaşlı bir beyazın koleksiyonu” diye konuştu. “Teknoloji dünyasından genç bir milyarderin ilgisini çeker mi? Sanmıyorum.” (The New York Times)