19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 30.07.2024 11:57 | Son Güncelleme: 30.07.2024 12:02

Son ankette fark attı: Kamala ilk kez 2 puan önde

ABD’de yayınlanan son ankete göre Kamala ilk kez Trump karşısında iki puanlık avantajı yakaladı. Her beş kişiden dördü bunun Amerikan tarihindeki 'en önemli seçimlerden biri' olduğuna inanıyor
Son ankette fark attı: Kamala ilk kez 2 puan önde

Kar amacı gütmeyen Angus Reid Enstitüsü'nün yeni anketi Kamala Harris'in Demokratların kampanyasına enerji kattığını ve oy verme niyetinde küçük bir genel avantajla girdiğini gösteriyor. Şu anda Amerikalı kayıtlı seçmenlerin yüzde 44'ü Harris'in adaylığını destekleyeceklerini söylüyor ki bu Trump'a karşı iki puanlık bir üstünlük anlamına geliyor. Irksal ve kuşaksal dinamikler bu sonuçta kilit rol oynuyor.

Genç seçmenler rahatsız

Harris'in oyları daha genç ve daha geniş yelpazeye yayılıyor; beyaz olmayan seçmenler (%56'ya %25) ve 35 yaşından küçükler (%50'ye %32) arasında büyük bir avantaja sahip. Trump için, Harris'e karşı 14 puanlık bir avantaj sağlayan beyaz oyları (%51'e karşı %37) güçlü bir şekilde lehine. Trump 18-34 yaş grubunda geride kalırken ve 35-54 yaş grubunda berabere, 55 yaş ve üzeri grupta sekiz puanlık bir üstünlüğe sahip (%49'a %40).

Demokrasi, kürtaj hakkı, iklim

Kişiliklerin savaşı bir yana, Amerikalıların büyük çoğunluğu (%82) bu seçimin ülke tarihindeki en önemli seçimlerden biri olduğunu söylerken, Harris seçmenleri için bu, demokrasinin geleceği, kürtaj hakları ve iklim değişikliğine karşı mücadele anlamına geliyor. Trump seçmenleri için ise öncelikler ekonomi, enflasyon ve güney sınırında güvenlik.

Yarısı Trump’ı engellemek için oy verecek

Destekçilerinin yarısı Harris'in savunduğu şeyleri beğendikleri için ona oy vereceklerini söylerken, diğer yarısı sadece Trump'ı engellemek istediklerini söylüyor. Trump destekçilerinin yüzde 87'si ise onu savunduğu şeylerden dolayı desteklediklerini söylüyor ki bu da benzer büyüklükteki bu iki grup arasındaki belirleyici bir fark.

Kararsız ve sandığa gitmeyecekler yüzde 14

Kayıtlı seçmenlerin onda birinin (%9) kararsız olduğu ve 20'de birinin (%5) Trump'a ya da Harris'e oy vermeyeceğini söylediği bir ortamda Harris, Trump'a karşı iki puanlık bir farkla yenilenmiş bir Demokrat kampanyaya başlıyor.