04 Temmuz 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.06.2024 10:58 | Son Güncelleme: 04.06.2024 11:04

"Sus payı" tepkileri Trump'a 140 milyon dolar kazandırdı

Eski başkan ve yeni başkan adayı Donald Trump, kampanyası için bağış toplama konusunda Joe Biden'ın gerisindeydi. Ancak iki ay üst üste ondan daha iyi performans gösterdi. Trump "sus payı" davasından suçlu bulunduktan sonra 140 milyon dolar topladı
"Sus payı" tepkileri Trump'a 140 milyon dolar kazandırdı

Donald Trump'ın başkanlık kampanyası, geçen hafta sus payı davasında suçlu bulunmasının ardından hızla artan bağışlar sayesinde mayıs ayında 141 milyon dolar topladı. Trump'ın topladığı bağışlar Başkan Joe Biden'ın gerisinde kalıyordu ve sürekli olarak artan yasal ücretler de onu engelliyordu. Son iki aydır ise Trump aylık olarak Demokrat rakibini geride bırakıyor.

The Times'a göre mayıs ayı rakamları, Trump'ın geçtiğimiz New York'ta görülen sus payı davasında 34 suçlamanın tamamından suçlu bulunmasının ardından 24 saat içinde kampanyaya akan 53 milyon dolarla arttı. Biden'ın kampanyasının elinde hala daha fazla nakit var, bunun bir nedeni de ön seçim kampanyası yürütmek zorunda olmaması.

İki aydır Biden'dan daha fazla bağış topluyor

Nisan ayında destekçilerinin bağışladığı 76 milyon doların ardından mayıs ayında da Trump rekor bir bağış aldı. Biden ise nisan ayında 51 milyon dolar toplayabildi. Kampanya yetkilileri, mayıs ayında doğrudan Trump kampanyası tarafından toplanan paraya ek olarak, Cumhuriyetçi aday adayını destekleyen diğer kuruluşların da yaklaşık 150 milyon dolar getirdiğini söyledi.

Trump kampanyasının kıdemli danışmanları Chris LaCivita ve Susie Wiles şunları söyledi: “Başkan Donald J. Trump'a verilen destek bizi çok etkiledi. Amerikan halkı sahtekar Joe Biden'ın hileli davasını gördü ve Biden ile Demokratlara güçlü bir mesaj gönderdi. Gerçek karar 5 Kasım'da verilecek.”

Bağışların 4'te 1'i mayıs ayında geldi

Mayıs ayının toplam bağış miktarı iki milyondan fazla olup, ortalama 70.27 $ bağış yapıldı. Yetkililer, mayıs ayındaki bağışçıların dörtte birinin 2024 kampanyasına yeni katıldığını söyledi. Bu ay Trump'ın kasasına daha fazla para girmesi ve varlıklı destekçilerin büyük bağışlar yapması bekleniyor.

İsrailli-Amerikalı kumarhane patronu Miriam Adelson'un bu hafta Preserve America adlı siyasi eylem komitesine milyonlarca dolarlık bir bağış yapacağını açıklaması bekleniyor. Politico'nun haberine göre bu bağış, Adelson'un 2020'de Trump'ın kampanyasına destek veren gruplara verdiği 90 milyon dolardan daha fazla olabilir.