06 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.06.2024 10:17 | Son Güncelleme: 02.06.2024 12:37

Trump’ı destekleyen yeni bir kara para grubu var

ABD başkanlığı için yeniden yarışan Donald Trump’ın kampanyası farklı gruplar tarafından fonlanıyor. Politico’nun ‘kara para grubu’ olarak adlandırdığı yeni Trump destekçilerinin ise ilk hamlesi 2 milyon dolarlık Biden karşıtı bir reklam yayınlamak oldu
Trump’ı destekleyen yeni bir kara para grubu var

Eski başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray adaylığı bir kara para grubundan yüklü mali destek almaya başladı. Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Securing American Greatness, bu hafta Pennsylvania'da Başkan Joe Biden'ı enflasyonu küçümsemekle suçlayan bir TV reklamı yayınlamaya başladı. “Bu sahtekarlık mı yoksa bunama mı? Her iki durumda da, enflasyonu düzeltmek için Biden'ın kötü olduğunu kabul etmesi gerekiyor” diye soran reklam Cumhuriyetçilerin Biden’a yönelik saldırılarının merkezinde yer alan akli dengesine gönderme yapıyor.

7 gün için 2 milyon dolarlık reklam

İsminin açıklanmasını istemeyen bir kaynağa göre grup reklamın yedi gün boyunca yayınlanması için 2 milyon dolar harcayacak. Trump'ın müttefiki Taylor Budowich tarafından yönetilen Securing American Greatness, Biden'ınkine göre mali açıdan dezavantajlı durumda olan kampanyayı desteklemek için çalışan Trump yanlısı birkaç dış gruptan biri. Karanlık para grubu olarak adlandırılan bu sivil toplum kuruluşu, birincil faaliyeti seçim propagandası olmadığı sürece adayları destekleyebilir ya da onlara karşı çıkabilir ve bağışçılarını açıklamadan sınırsız fon toplayabilir.

Budowich aynı zamanda Trump yanlısı başlıca süper PAC (Politik hareket topluluğu) olan MAGA Inc'i de denetliyor. Bir başka süper PAC olan Right for America, Trump'ın arkadaşı ve eski Marvel Entertainment yöneticisi Ike Perlmutter tarafından finanse ediliyor ve Florida Valisi Ron DeSantis'ten ek bağış toplama yardımı alıyor. Bu hafta ise Trump yanlısı üçüncü bir süper PAC ortaya çıktı: Kumarhane milyarderi Miriam Adelson tarafından finanse edilen Preserve America.

Securing American Greatness, parasını nasıl harcayacağı konusunda süper PAC'lerden daha fazla kısıtlamayla karşı karşıya. Ancak bu oluşum bazı bağışçılar için cazip olabilir. Trump milyarder bağışçılardan destek alırken, isimleri açıklanmadan bağış yapmayı tercih edebilecek varlıklı Cumhuriyetçi bağışçı sınıfından bazılarının uzun süredir direnişiyle karşılaşıyor.

Nakit açığını kapatmasını umuyor

Adayların kara para gruplarından faydalanması alışılmadık bir durum değil. Birincil Biden yanlısı süper PAC olan Future Forward'ın Future Forward USA Action adında kar amacı gütmeyen bir kolu var. Trump'ın kampanyası, dış gruplardan gelen harcamaların Biden'a karşı karşılaştığı nakit açığını kapatmasına yardımcı olacağını umuyor. Nisan ayı sonunda Biden'ın kampanyasının elinde 84 milyon dolar nakit varken, Trump'ın 49 milyon doları vardı. Ancak bu fark kapanabilir. Trump'ın siyasi operasyonu, eski başkanın New York'taki sus payı davasında mahkum edilmesinin ardından yaklaşık 53 milyon dolar topladığını söyledi ki bu büyük bir meblağ.