Afganistan'da Taliban hükümeti, satrancı kumar kaynağı olduğu endişesiyle, belirsiz bir süre boyunca yasakladı. Yetkililer, oyunun İslam hukuku ile uyumunun belirlenene kadar satrancın yasaklı kalacağını açıkladı. Bu bağlamda satranç yasaklanan son spor dalı olarak kayıtlara geçerken aynı zamanda kadınların da satranç oynaması tamamen yasak.
ABD'nin ülkeden çekilmesiyle Afganistan'da kontrolü ele alan Taliban, geride kalan yıllarda birçok yasakla gündeme geldi. Ağustos 2021’de iktidara geldikten sonra Taliban, İslam hukukunun katı yorumlarına dayanan yasalar ve düzenlemeler getirmeye devam etti. Pazar günü, Taliban hükümetinin spor müdürlüğü sözcüsü Atal Mashwani, satrancın İslam şeriatına göre "kumara dayalı bir araç" olarak değerlendirildiğini söyledi.
'Dini açıdan değerlendirmeleri var'
Mashwani, AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "Satrancın dini açıdan çeşitli değerlendirmeleri var. Bu değerlendirmeler tamamlanana kadar satranç, Afganistan’da askıya alınmıştır." dedi. Kabil'de yıllardır gayri resmi satranç turnuvalarına ev sahipliği yapan bir kafe sahibi, kararın işini zorlayacağını ancak saygı göstereceğini belirtti.
Azizullah Gulzada, "Gençlerin bu günlerde pek fazla etkinliği yok, bu yüzden her gün buraya gelip arkadaşlarıyla satranç oynayan pek çok kişi vardı," dedi.
MMA de yasak
Ayrıca, satrancın diğer Müslüman nüfus ağırlıklı ülkelerde oynandığını da vurguladı. Geçen yıl, yetkililer karma dövüş sanatları (MMA) gibi dövüş sporlarını profesyonel düzeyde yasakladı. MMA'nın çok "şiddetli" olduğunu dolayısıyla İslam hukuka aykırı olduğu olduğu gerekçesiyle yasaklandığı belirtilmişti.
Bir Taliban sözcüsü geçen yıl Ağustos ayında, "Bu spor şeriatla uyumsuzdur ve İslam’ın öğretilerine aykırı birçok yönü bulunmaktadır," açıklamasını yapmıştı.
Kaynak: Gazete Oksijen