02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.03.2023 17:25 | Son Güncelleme: 27.03.2023 17:50

Tarihte ilk kez İngiliz, İskoç ve İrlandalı liderlerin hepsi Güney Asya kökenli

İskoçya'da iktidar partisinin yeni lideri olarak Pakistan kökenli Hamza Yusuf seçildi. Geçen yıl İngiltere lideri Rishi Sunak'ın ve 2017'de İrlanda lideri Leo Varadkar'ın seçilmesinin ardından tarihte ilk kez İngiliz, İskoç ve İrlandalı liderlerin hepsi Güney Asya kökenli oldu
Tarihte ilk kez İngiliz, İskoç ve İrlandalı liderlerin hepsi Güney Asya kökenli

İskoçya Bölgesel Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) Genel Başkanı Nicola Sturgeon'ın hem başbakanlıktan hem de parti genel başkanlığından istifasının ardından başlayan liderlik yarışını Pakistan asıllı Hamza Yusuf kazandı. Glasgow'da dünyaya gelen Pakistan asıllı 37 yaşındaki Hamza Yusuf'un, yarın İskoç Özerk Parlamentosu Holyrood'da yapılacak oylama sonrası İskoçya Bölgesel Başbakanı ilan edilmesi öngörülüyor.

"İskoçya'ya bağımsızlık getirmeye kararlıyız"

İlk Müslüman İskoçya Bölgesel Başbakanı olmaya hazırlanan Yusuf, sonuçların açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, öncelikle partisiyle ekip halinde İskoçya'ya bağımsızlık getirmeye kararlı olduğunu söyledi. İskoçya halkının bağımsızlığa her zamankinden daha fazla ihtiyacının olduğunu vurgulayan Yusuf, "Biz bunu sağlayacak nesil olacağız" dedi.

"Rüyalarında bile hayal edemezlerdi"

Görevden ayrılan Nicola Sturgeon, hem İskoçya'nın ilk kadın lideri hem de ülkenin en uzun süre görev yapan lideri olarak tarihi bir görev süresi geçirdi. Yerine geçecek olan Hamza Yusuf da ülkenin ilk etnik azınlık ve Müslüman lideri olarak tarihi bir başarıya imza attı. Edinburgh'daki Murrayfield Stadyumu'nda yaptığı kabul konuşmasında Yusuf, büyükanne ve büyükbabası için "Bu ülkenin tek kelime İngilizce bilmeyen göçmenleri olarak, torunlarının bir gün İskoçya'nın bir sonraki Başbakanı olacağını rüyalarında bile hayal edemezlerdi" dedi. Yusuf ayrıca konuşmasında Avrupa Birliği'ne dönmek istediklerini belirterek, kendisini "Gururlu bir İskoç ve eşit derecede gururlu bir Avrupalı" olarak tanımladı. 

Yusuf'un zaferi sadece İskoçya için tarihi bir başarı değil aynı zamanda Birleşik Krallık'ta bir hükümetin ilk etnik azınlık lideri oldu. Zaferinin geçen yıl İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın ve 2017'de İrlanda Başbakanı Leo Varadkar'ın seçilmesinden hemen sonra gelmesi, tarihte ilk kez İngiliz, İskoç ve İrlandalı liderlerin hepsinin Güney Asya kökenli olduğu anlamına geliyor.