20 Nisan 2024, Cumartesi
Haber Giriş: 11.01.2023 14:56 | Son Güncelleme: 12.01.2023 09:02

Tatildeki çalışanı rahatsız edene para cezası

Hintli bir şirket tatil sırasında işle ilgili gelen çağrıların önüne geçebilmek için harekete geçti. Rahatsız edilmeden dinlenen çalışanların işe döndüklerinde çok daha iyi bir performans gösterdiklerini söyleyen şirket sahibi, iş arkadaşlarını rahatsız edenlere para cezası verileceğini söyledi
Tatildeki çalışanı rahatsız edene para cezası

Dünyanın dört bir yanındaki çoğu çalışan için tatiller gevşemeleri ve işten kısa süre de olsa uzaklaşmaları için oldukça gerekli zamanlardır. Güzel bir plajda dinlenirken veya sakin bir doğa yürüyüşü sırasında iş arkadaşlarından veya patronlarından gelecek bir telefon, herkesin sinirlerini bozabilir. Ancak bu tür aramalar ve işle ilgili acil talepler çalışanların başına sıklıkla gelebiliyor. Uzun zamandır planlanmış bir molayı mahvedebilen bu iş görüşmelerine Hintli bir şirket çözüm getirdi.

Rahatsız edene bin 200 dolar ceza

Mumbai tabanlı fantezi spor platformu Dream11’in çalışanları, izinde olan iş arkadaşlarını rahatsız ederlerse 100 bin rupi (yaklaşık bin 200 dolar) ceza ödemek zorunda. 2008’de kurulan şirket ayrıca  kurulduğundan bu yana çalışanlarının yılda en az bir hafta izin yapmasını da zorunlu kılıyor.

Şirketin kurucu ortaklarından Bhavit Sheth’in “Bir hafta kesintisiz şirketten kopmanız hem size, hem de işletmeye yarar sağlıyor. Böylece kimseye bağlı olup olmadığımızı da tespit ediyoruz” açıklamasını yaptı. Yeni sistemin şimdiye kadar başarılı olduğunu söyleyen Bhavit’e göre rahatsız edilmeden dinlenen çalışanlar işe döndüklerinde çok daha iyi bir performans gösteriyor.

Başka şirketler de örnek alabilir

Çalışanların molalarını rahatsız edilmeden ve kaliteli geçirmesi fikri yalnız Mumbai’ye özel değil. ABD yatırım bankası Goldman Sachs Group Inc. de dahil olmak üzere pek çok işletme, çalışanlarını elde tutmak amacıyla 'rahatsız edilmeden sınırsız tatil' kararı aldı.