16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.09.2024 09:20 | Son Güncelleme: 06.09.2024 10:30

Telegram'ın kurucusu gözaltı sürecini eleştirdi: Akıllı telefon öncesine ait yasaları kullanmak yanlış

Telegram’ın kurucusu ve CEO'su Durov Fransa'da gözaltına alınmasından sonra yaptığı ilk açıklamada süreci şaşırtıcı bulduğunu belirterek "Bir CEO'yu yönettiği platformdaki şahısların işlediği suçlar nedeniyle suçlamak için akıllı telefon öncesi döneme ait yasaları kullanmak yanlış bir yaklaşım" dedi
Telegram'ın kurucusu gözaltı sürecini eleştirdi: Akıllı telefon öncesine ait yasaları kullanmak yanlış

Telegram’ın kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Pavel Durov, Fransa'da gözaltına alınmasının ardından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına ilişkin sosyal medya hesabından ilk defa açıklamalarda bulundu.

Başkalarının kullanmasından sorumlu olabilir

Telegram CEO’su Durov, 4 gün boyunca polise ifade verdiğini, Fransız yetkililerin Telegram’a ulaşamadığı için kendisini gözaltına aldığını belirttiğini söyledi. Durov, bu durumun ‘şaşırtıcı olduğunu’ ifade ederek, “Telegram'ın AB'de AB taleplerini kabul eden ve yanıtlayan resmi bir temsilcisi vardır. E-posta adresi, AB'de kolluk kuvvetleri için Telegram AB adresini Google'da arayan herkes için kamuya açıktı. Fransız yetkililer yardım talep etmek için bana ulaşmanın birçok yolunu buldular. Bir Fransız vatandaşı olarak Dubai'deki Fransız konsolosluğunun sık sık misafiriydim. Bir süre önce, istendiğinde, Fransa'daki terörizm tehdidiyle başa çıkmak için Telegram ile bir yardım hattı kurmalarına şahsen yardımcı oldum” dedi.

Durov, uygulamanın kötüye kullanımından uygulamayı yapan kişinin sorumluluğu olmadığını, yetkililerin direkt olarak uygulamanın sunduğu hizmeti suçlaması gerektiğini söyledi. Durov, “Bir ülke bir internet hizmetinden memnun değilse, yerleşik uygulama hizmetin kendisine karşı yasal işlem başlatmaktır. Bir CEO'yu yönettiği platformda üçüncü şahıslar tarafından işlenen suçlarla suçlamak için akıllı telefon öncesi dönemden kalma yasaları kullanmak yanlış bir yaklaşımdır. Teknoloji geliştirmek zaten yeterince zor. Hiçbir yenilikçi, bu araçların olası kötüye kullanımından kişisel olarak sorumlu tutulabileceğini bilirse yeni araçlar geliştirmez. Gizlilik ve güvenlik arasında doğru dengeyi kurmak kolay değildir. Gizlilik yasaları ile kanun uygulama gerekliliklerini ve yerel yasalar ile AB yasalarını uzlaştırmanız gerekir. Teknolojik sınırlamaları dikkate almanız gerekir. Bir platform olarak, süreçlerinizin küresel olarak tutarlı olmasını ve aynı zamanda hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ülkelerde istismar edilmemesini istersiniz. Doğru dengeyi bulmak için düzenleyicilerle birlikte çalışmaya kararlıyız. Evet, ilkelerimizin arkasındayız: deneyimlerimiz otoriter rejimlerdeki kullanıcılarımızı koruma misyonumuzla şekilleniyor. Ancak her zaman diyaloğa açık olduk” ifadelerini kullandı.

"Anlaşamazsak ülkeyi terk etmeye hazırız"

Durov, eğer bir ülke ile gizlilik ve güvenlik konularında anlaşma sağlanamazsa hizmeti durdurabileceklerini, bunu daha önce çok kez yaptıklarını da ekledi. İran ve Rusya’dan örnekler veren Durov, “Bazen bir ülkenin düzenleyici kurumuyla gizlilik ve güvenlik arasındaki doğru denge konusunda anlaşamayız. Böyle durumlarda o ülkeyi terk etmeye hazırız. Bunu birçok kez yaptık. Rusya, gözetimi mümkün kılmak için ‘şifreleme anahtarlarını’ teslim etmemizi talep ettiğinde reddettik ve Telegram Rusya'da yasaklandı. İran barışçıl protestocuların kanallarını engellememizi talep ettiğinde bunu reddettik ve Telegram İran'da yasaklandı. İlkelerimizle uyumlu olmayan pazarları terk etmeye hazırız, çünkü bunu para için yapmıyoruz. İyilik getirme ve insanların temel haklarını, özellikle de bu hakların ihlal edildiği yerlerde savunma niyetiyle hareket ediyoruz” diye konuştu.

Durov, bazı medya kuruluşlarında uygulamanın ‘bir anarşik cennet’ gibi lanse edildiğini, bunun doğru olmadığını belirterek, “Tüm bunlar Telegram'ın mükemmel olduğu anlamına gelmez. Ancak bazı medyada Telegram'ın bir tür anarşik cennet olduğu iddiaları kesinlikle doğru değildir. Her gün milyonlarca zararlı gönderi ve kanalı kaldırıyoruz. Ancak, bunun yeterli olmadığını söyleyen sesler duyuyoruz. Telegram'ın kullanıcı sayısındaki 950 milyona ani artışı, suçluların platformumuzu kötüye kullanmasını kolaylaştıran büyüme sancılarına neden oldu. Bu nedenle, bu konuda işleri önemli ölçüde iyileştirmemizi sağlamayı kişisel hedefim haline getirdim. Bu süreci şirket içinde çoktan başlattık ve ilerlememizle ilgili daha fazla ayrıntıyı çok yakında sizlerle paylaşacağım” dedi.

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı

Durov, 24 Ağustos'ta Paris'teki Bourget Havaalanında özel jetinden indiği sırada gözaltına alınmıştı. Durov'un Telegram'da yasa dışı içeriklere erişim sağlandığı gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirilmişti.

Paris Savcılığı, hakkında 12 farklı suçlama bulunan Durov'un 96 saatlik gözaltı süresinin ardından 28 Ağustos'ta çıkarıldığı mahkemece 5 milyon avro kefalet ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını, tutuksuz yargılanacağını ve kendisine Fransa topraklarından çıkış yasağı getirildiğini açıklamıştı.

Kaynak: DHA, AA