19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.08.2024 10:01 | Son Güncelleme: 29.08.2024 10:09

NYT iddianameyi yazdı: Fransa’da Telegram’ın kurucusuna birçok suçlama yöneltildi

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov, Fransa'ad birçok suçlamayla karşı karşıya kaldı. Rus teknoloji patronu 5 milyon euro kefaletle serbest kaldı ancak ülkeyi terk etmesi yasaklandı. New York Times suçlamaları ve yarattığı tartışmaları yazdı
Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Time
Fotoğraf: Jim Wilson/The New York Time

Aurelien Breeden ve Adam Satariano / The New York Times

Çevrimiçi iletişim aracı Telegram'ı kuran Rusya doğumlu girişimci Pavel Durov, çarşamba günü Fransa'da uygulama üzerindeki yasadışı faaliyetleri engelleyemediği gerekçesiyle çok çeşitli suçlarla itham edildi ve ülkeden ayrılması yasaklandı. İddianamesi, üst düzey bir teknoloji yöneticisinin büyük bir mesajlaşma platformundaki kullanıcıların davranışlarından kişisel olarak sorumlu tutulması için yasal makamlar tarafından yapılan nadir bir hamleydi ve teknoloji şirketlerinin çevrimiçi konuşma, gizlilik ve güvenlikteki rolü ve sorumluluklarının sınırları konusundaki tartışmayı tırmandırdı.

39 yaşındaki Durov, cumartesi günü Azerbaycan'dan yaptığı bir uçuşun ardından Fransız yetkililer tarafından gözaltına alındı. Çarşamba günü, organize bir grup tarafından yasadışı işlemlerin yapılmasını sağlamak için çevrimiçi bir platformun yönetilmesinde suç ortaklığı yapmakla suçlandı ve bu da 10 yıla kadar hapis cezasına yol açabilir. Durov ayrıca çocuklara yönelik cinsel istismar materyallerinin dağıtımını sağlamak, uyuşturucu kaçakçılığı ve dolandırıcılık gibi suçlara iştirak etmek ve kolluk kuvvetleriyle işbirliği yapmayı reddetmekle de suçlanıyor.

5 milyon euro kefalet ödedi

Paris savcısı Laure Beccuau yaptığı açıklamada Durov'un 5 milyon euro kefalet ödemesine karar verildiğini söyledi. Durov serbest bırakıldı ancak haftada iki kez polis karakoluna gitmesi gerekiyor. Beccuau, Telegram'ın Fransa'da çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu kaçakçılığı ve çevrimiçi nefret suçlarıyla bağlantılı çok sayıda ceza davasında rol oynadığını ancak kolluk kuvvetlerinden gelen işbirliği taleplerine neredeyse hiç yanıt verilmediğini söyledi.

Fransa'daki savcıların yanı sıra Belçika ve diğer Avrupa ülkelerindeki adli makamların da “aynı gözlemi paylaştığını” belirten Bakan, organize suç savcılarının şubat ayında bu mesajlaşma platformundaki yöneticilerin potansiyel cezai sorumluluğu  konusunda bir soruşturma başlatmasına yol açtığını aktardı. 

Durov'un davası, internette ifade özgürlüğü ve teknoloji şirketlerinin kullanıcılarının platformlarında söylediklerini ve yaptıklarını denetleme sorumluluğu hakkında uzun süredir devam eden bir tartışmayı yoğunlaştırdı. Özellikle Avrupa Birliği'nde hükümetler, teknoloji şirketlerine çocuk güvenliği, terörizm, dezenformasyon ve diğer zararlı içeriklerin yayılmasını ele almaları için giderek daha fazla baskı yapıyor.

Telegram henüz suçlamalara dair bir açıklama yapmadı. Durov'un tutuklanmasının ardından, merkezi Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentinde bulunan şirket, AB yasalarına uyduğunu ve bir platformun veya sahibinin o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmenin saçma olduğunu söyledi.

© 2024 The New York Times Company