27 Aralık 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2024 23:18 | Son Güncelleme: 28.08.2024 00:39

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov tutuklandı: Ruslar mesajlarını uygulamadan silmeye başladı

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un Fransa'da tutuklanması Rusya'da krize yol açtı. Ülke genelinde 'Telegram'dan hassas mesajlarınızı silin' çağrıları yükselirken Kremlin yönetimi çözüm arıyor
Fotoğraf: Jim Wilson / The New York Times
Fotoğraf: Jim Wilson / The New York Times

Telegram'ın kurucusu Pavel Durov'un Fransa'da tutukluğunun sürmesiyle birlikte Moskova'da gerilim artıyor. Rus hükümet sözcüsü Dmitry Peskov Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, bazı yayın organlarının kullanıcıların Telegram'daki hassas mesajlarını silmeleri yönündeki çağrılarını “tamamen aptalca” bulduğunu söyledi.

Peskov, Rusya'da doğan ancak Fransa ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlığı da bulunan Durov hakkındaki iddiaların “ciddi” olduğunu ancak Fransız makamlarının bu iddiaları destekleyecek “aynı derecede ciddi” kanıtlar ortaya koyması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Peskov sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aksi takdirde, iletişim özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik doğrudan bir girişim söz konusu olacak. Hatta büyük bir şirketin başkanına doğrudan gözdağı verildiğini bile söyleyebiliriz. Bu da işin içinde siyaset olacağı anlamına gelir ki Sayın Macron dün bunu reddetti” dedi.

Kremlin'in Telegram'ın gelecekteki güvenliğine ilişkin endişeleri gidermek için attığı adım, uygulamanın Rusya ordusu için ne kadar önemli hale geldiğinin altını çiziyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Pazartesi günü yaptığı açıklamada Durov hakkında suç duyurusunda bulunma kararının hiçbir şekilde siyasi olmadığını söyledi.

Durov'a yöneltilen suçlamalar

Paris savcılığı Pazartesi günü Durov'a karşı, platformunun kara para aklayanlara, uyuşturucu kaçakçılarına ve çocuk pornografisi yayan kişilere yardım ettiği iddialarını da içeren bir dizi suçlama yönelttiğini açıkladı. Savcılar ayrıca Durov'u Fransız yetkililerin potansiyel olarak yasadışı iletişimin engellenmesine yönelik yardım talebini reddetmekle de suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Salı günü Yemenli mevkidaşıyla yaptığı görüşmelerin ardından Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, herhangi bir kanıt olmaksızın, Durov'un açıkça birilerinin tavsiyesiyle götürüldüğünü ve görünüşe göre bir şekilde şifreleme kodlarına erişim elde etmeyi umarak korkunç bir cezayla tehdit edildiğini iddia etti.

Savaş bölgelerinin vazgeçilmezi oldu

Yaklaşık 950 milyon kullanıcısı olan Telegram, dünyanın en popüler mesajlaşma uygulamalarından biri. Güçlü uçtan uca şifrelemesi, sınırlı içerik denetimi ve işlevselliği - kullanıcıların rakiplerinin çoğundan daha büyük dosyalar, daha uzun videolar ve daha yüksek kaliteli fotoğraflar paylaşmasına olanak tanıyor - onu hem ifade özgürlüğünün kısıtlandığı ülkelerde hem de Ukraynalı yetkililerin askeri güncellemeleri ve hava saldırılarıyla ilgili uyarıları paylaşmaları için hayati bir araç haline getiriyor.

Telegram ile ilgili Rusların sohbetlerinden hassas konuşmaları silmesi yönündeki çağrılara Lavrov da yanıt verdi ve Telegram için "Çok kullanışlı ve çok güvenli” dedi.

Aynı özellikler Telegram'ı Rus ordusu ve Kremlin yanlısı blog yazarları için de önemli bir iletişim aracı haline getirdi. 780 binden fazla takipçisi olan Rusya yanlısı popüler bir blog yazarı, Fransa'nın Durov'u tutuklama kararının özünde Rus Silahlı Kuvvetleri'nin iletişim başkanının gözaltına alındığı anlamına geldiğini söyleyen bir gönderiyi yeniden paylaştı.

Daha az takip edilen bir başka askeri blog yazarı ise Pazartesi günü savaşın başlamasından bu yana en büyük hava saldırısına maruz kalan Ukrayna'ya gönderildiği tahmin edilen bir füzenin üzerinde “Pavel için” yazan bir fotoğraf paylaştı.

Aleksei Sukonkin adlı blog yazarı, Rus hükümet yetkilileri bu iddiaya açıkça karşı çıksa da Telegram'ın “askeri iletişimin temeli” olduğunu söyledi. Sukonkin, “Telegram güçlü, resmi ve elbette daha verimli bir bilgi kaynağına alternatiftir. Telegram aynı zamanda Rusya'daki ana sivil mesajlaşma aracıdır, Batılı istihbarat kurumları tarafından pratik olarak kontrol edilmez, ayrıca güçlü bir reklam kaynağı ve kişisel bloglar için bir platformdur” dedi ve ekledi: “Tüm bunlar tehdit altında”

Telegram'ın Rusya yanlısı askeri blog yazarları arasındaki popülaritesi ve Kremlin'in Durov'a verdiği aktif destek, teknoloji girişimcisinin bir önceki girişimi olan Vkontakte (VK) adlı Facebook benzeri sosyal medya ağının kullanıcılarının verilerini Moskova'ya sağlamayı reddettiği düşünüldüğünde biraz şaşırtıcı.

Durov daha sonra VK'nın CEO'luğundan istifa etti ve hisselerini sattı. Hem kendisi hem de Telegram şu anda Dubai'de bulunuyor.