16 Haziran 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 23.05.2024 09:34 | Son Güncelleme: 23.05.2024 09:38

The Guardian 9 soruda yazdı: İngiltere neden erken seçime gidiyor?

Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, genel seçimlerin erken yapılacağını açıkladı. Sunak, Muhafazakar Partisi'nin 14 yıl sonra iktidardan düşmesine yol açabilecek altı haftalık bir kampanyayı başlatmış oldu. Peki şimdi ne olacak?
The Guardian 9 soruda yazdı: İngiltere neden erken seçime gidiyor?

Birleşik Krallık başbakanı Rishi Sunak, 4 Temmuz'da genel seçim çağrısında bulunarak Muhafazakar partisinin 14 yıl sonra iktidardan düşmesine yol açabilecek altı haftalık bir kampanyayı başlattı.

Sunak neden şimdi genel seçim çağrısı yaptı?

Birleşik Krallık, Rusya'nın iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana temel malların fiyatlarının roket gibi yükseldiği bir hayat pahalılığı krizinden çıkmaya başladı. Sunak'ın ülkeye mesajı, ekonominin doğru yolda olduğu ve sadece partisinin istikrar sağlayabileceği yönünde. Pek çok gözlemci seçimin sonbaharda yapılmasını bekliyordu ancak Sunak, partisinin beklentilerinin şu an ile o zaman arasında iyileşme göstermeyeceğine inanıyor gibi görünüyor ve belki de bir sürpriz unsurunun, Keir Starmer liderliğindeki muhalefetteki İşçi Partisi'nin önüne geçmesini sağlayacağını umuyordu.

Bundan sonra ne olacak?

Sunak'a kral tarafından parlamentoyu feshetme izni verildi. Bu yetki resmi olarak İngiliz hükümdarına ait olsa da fiilen başbakanın kararı sayılıyor. 30 Mayıs'tan sonra mevcut parlamentonun varlığı resmen sona erecek ve milletvekilleri yeniden seçilmeleri gerektiğini seçmenlere anlatmak zorunda kalacak olan adaylar haline gelecekler. Hükümetin bakanları yeni bir yönetim kurulana kadar görevlerini sürdürmeye devam ederler.

Sunak'ın kaybetme ihtimali var mı?

Kamuoyu yoklamaları doğruysa kesinlikle: Keir Starmer'ın İşçi Partisi aylardır Muhafazakarlara karşı önemli bir üstünlük sağladı ve çoğu uzman İşçi Partisi için nispeten rahat bir zafer bekliyor. Ancak seçim kampanyaları bazen sonucu değiştirebilir. 2017'de Muhafazakar başbakan Theresa May'in anketlerde önde giderken seçim çağrısı yapması, ancak felaket bir kampanyanın ardından çoğunluğu kaybetmesi gibi. Ardından Kuzey İrlanda'nın Demokratik Birlikçi Partisi (DUP) ile ortaklaşa yönetmek zorunda kaldı.

Söz konusu olan temel meseleler nelerdir?

Her iki parti de ekonomik istikrar sunabileceklerini iddia etse de İşçi Partisi, Sunak'ın selefi Liz Truss döneminde mortgage faizlerinin fırladığı kaotik döneme işaret edecek ve seçmenlere 14 yıllık Muhafazakar iktidarın ardından kendilerini daha iyi durumda hissedip hissetmediklerini soracak. Temel sloganı "Değişim" olan İşçi Partisi ayrıca kamu hizmetlerinin durumuna, özellikle de bekleme listelerinin önemli ölçüde arttığı Ulusal Sağlık Hizmetlerine odaklanacak.

Her iki parti de göç konusunda sert olduklarını iddia edecek: Sunak defalarca "tekneleri durdurma" sözü verdi, ancak İşçi Partisi onun Birleşik Krallık'a yasadışı yollardan gelen insanları Ruanda'ya yerleştirme planının maliyetli ve pratik olmadığını savunuyor.

Diğer siyasi partiler nasıl bir tutum sergileyecek?

Muhafazakarlarla birlikte iktidarda olan 2010-15 hükümetinde bakanlık yapmış olan Ed Davey liderliğindeki Liberal Demokratlar, Sunak'ın partisine hükümetteki bir dizi koltukta meydan okumayı umuyor. Bu koltukların birçoğu, Lib Demokratların görevden almayı umduğu Maliye Bakanı Jeremy Hunt da dahil olmak üzere üst düzey bakanlar tarafından tutuluyor.

Westminster'da sadece bir milletvekili bulunan Yeşiller Partisi, son yerel seçimlerde gösterdiği güçlü performansın ardından Brighton'daki sandalyesine ek olarak Bristol kentinde bir sandalye daha kazanmayı umuyor. İskoçya'nın bağımsızlığı için kampanya yürüten İskoç Ulusal Partisi 43 milletvekiliyle üçüncü büyük parti konumunda. Ancak kısa bir süre önce lideri Hamza Yusuf'un İskoçya'nın ilk başbakanı olarak istifa ettiği çalkantılı bir dönemin ardından İşçi Partisi, İskoçya'da SNP'den sandalye kazanarak Birleşik Krallık genelinde çoğunluğu elde etme konusunda büyük umutlara sahip.

Kampanya nasıl yürütülecek?

Parti liderlerinin manifestolar, gösterişli lansmanlar ve başa baş tartışmalarla Birleşik Krallık'ın başbakanı olmak için yarıştığı öfkeli bir mücadele. Aynı zamanda yerel milletvekili olmak için 650 bireysel yarış anlamına geliyor.  Tabandaki mücadeleler ise binlerce aktivistin kapıları çaldığı, broşür dağıttığı ve tek tek seçmenlerle sohbet ettiği daha az göz alıcı bir kara savaşını içeriyor.

Oy verme gününde ne olacak?

Sandıklar sabah 7'de açılır ve oy verme günü akşam 10'da biter. Sandıklar kapandığında, sonucu doğru tahmin etme eğiliminde olan bir sandık çıkış anketi yayınlanır. Yerel yetkililer kağıt oy pusulalarını saydıkça her seçim bölgesinden sonuçlar gece boyunca yayınlanmaya başlar. Sabaha kadar kazananın kim olduğu netleşir.

Seçim sonrası ne olacak?

İşçi Partisi seçimleri salt çoğunlukla kazanırsa, Starmer yeni bakanları açıklamak için hızla harekete geçecek ve 18 Temmuz'da İngiltere'deki Blenheim Sarayı'nda büyük bir Avrupa zirvesine ev sahipliği yapmak da dahil olmak üzere neredeyse hemen yüzleşmesi gereken bir dizi önemli işi olacak.

Sunak milletvekili olarak kalacak mı?

Sunak buna evet yanıtını verdi. Geçen hafta Loose Women adlı TV sohbet programında sorulan bir soru üzerine başbakan, kapalı yüzme havuzu inşa ettiği Yorkshire seçim bölgesi Richmond'daki evini sevdiğini ve seçmenlerini temsil etmeye devam edeceğini söyledi. Ancak Westminster'daki pek çok kişi, Brexit referandumundan sonra kalacağına söz veren ve kaybedince hızla istifa eden David Cameron gibi Sunak'ın da 4 Temmuz'da kaybetmesi halinde parlamentoyu terk edeceğini düşünüyor. Sunak ve eşi Akshata Murty'nin tanıştıkları Kaliforniya'da bir mülkleri var ve Sunak daha önce ABD'nin girişimcilik kültüründen övgüyle söz etmişti.