23 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 18.09.2024 12:08 | Son Güncelleme: 18.09.2024 13:06

The Guardian rakamın 100 bin sterlini bulduğunu yazdı: Starmer'ın kabul ettiği hediyeler diğer parti liderlerinden daha fazla

Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer, biletler ve davetler de dahil olmak üzere 100 bin sterlinin üzerinde hediye kabul ettiği için eleştirilere maruz kalırken, şeffaflık ve siyasi adaba uygunluk tartışmaları sürüyor
The Guardian rakamın 100 bin sterlini bulduğunu yazdı: Starmer'ın kabul ettiği hediyeler diğer parti liderlerinden daha fazla

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İşçi Partisi lideri olduğundan bu yana önemli miktarda hediye ve ağırlama kabul ettiği için eleştirilere maruz kalırken, son raporlar Starmer'ın beyan ettiği hediyelerin değerinin 100.000 sterlin'i (44,999376 Türk Lirası) aştığı ortaya çıktı. Bu durum Starmer'a lüks kıyafetler, konaklama ve kişisel eşyalar da dahil olmak üzere önemli ölçüde mali destek sağlayan İşçi Partisi bağışçısı Lord Waheed Alli gibi isimlerden aldığı hediyelerin kapsamı hakkında soru işaretleri yarattı.

Taylor Swift ve Coldplay için bedava bilet

İşçi Partisi liderliğini üstlendiğinden bu yana Starmer, ağırlıklı olarak futbol maçları olmak üzere Taylor Swift konseri ve Coldplay biletlerinin de aralarında bulunduğu çeşitli etkinlikler için yaklaşık 40 adet ücretsiz bilet kabul etti. En önemlisi, Premier Lig'den, Taylor Swift konseri için 4.000 sterlin (180,209 Türk Lirası) değerinde dört bilet ve Manchester'da 698 sterlin (31,448 Türk Lirası) değerinde Coldplay biletleri de dahil olmak üzere ağırlama kabul etti. Katıldığı en pahalı futbol maçı, Premier Lig'den 2,160 sterlin (97,317 Türk Lirası) değerinde dört loca bileti aldığı Arsenal - Watford maçıydı.

En tartışmalı hediyeler arasında, Starmer'a 12.000 sterlin (540,634 Türk Lirası) değerinde iş kıyafeti, 20.000 sterlinden (901,091 Türk Lirası) fazla değerde konaklama ve 2.485 sterlin (111,960 Türk Lirası) X değerinde gözlük sağlayan, uzun süredir İşçi Partisi bağışçısı olan Lord Alli'nin hediyeleri yer alıyor. Bu hediyeler Starmer'ın kabul ettiği genel ağırlamanın bir parçası olarak beyan edildi ve özellikle Starmer'ın başbakanlıktaki önemli rolü göz önüne alındığında bu tür lükslerin ölçeği ve gerekliliği konusunda eleştirilere yol açtı.

Starmer eleştirilere yanıt verdi

İşçi Partisi lideri, bu hediyeleri kabul etme kararını savunarak, etkinliklerin ve eşyaların birçoğunun, özellikle de halka açık futbol maçlarına katılımıyla ilgili güvenlik endişeleri nedeniyle sağlandığını açıkladı. Starmer, misafirperverliği kabul etmemesi halinde bu etkinliklere katılamayacağını savundu. “Şöyle diyebilirsiniz: 'Eh, kötü şans'. Bu yüzden hediyelerin kayıt altına alınması gerekiyor. Ancak, misafirperverliği kabul edemediğim için bir daha asla bir Arsenal maçına gitmemek biraz ileri gitmek olur” dedi.

Bununla birlikte, bu hediyelerin miktarı ve değeri hem siyasi muhaliflerden hem de kamuoyundan eleştiri aldı. İşçi Partili bir bakan olan Angela Eagle, Times Radio'ya verdiği röportajda başbakanın tercihlerini savunmakta zorlandı. Starmer'ın gözlükler de dahil olmak üzere neden bu kadar pahalı hediyeleri kabul etme ihtiyacı duyduğu sorulduğunda Eagle, “Korkarım başbakanın aldığı kararlardan ben sorumlu değilim” diyerek doğrudan eleştirilerden kaçındı.

Diğer parti liderlerinden daha fazla

Starmer'ın kabul ettiği hediye ve davetler, seleflerininkinden çok daha fazla. Muhalefet lideri olduğu dönemde David Cameron sadece bir set Rugby Dünya Kupası bileti ve sepet gibi çeşitli diğer küçük eşyaları beyan etti. 2010-2015 yılları arasında İşçi Partisi lideri olan Ed Miliband, 5,866 sterlin (264,288) değerinde British Airways uçuş yükseltmeleri ve Paralimpik biletleri beyan etti, ancak bunlar Starmer'ın beyanlarıyla kıyaslandığında sönük kaldı. Miliband, İşçi Partisi liderliğinden ayrıldıktan sonra Boston Red Sox'ı izlemek için 2,607 sterlin (117,454 Türk Lirası) değerinde bilet gibi bazı yüksek değerli hediyeler kabul etti. Starmer'ın selefi Jeremy Corbyn ise hediye kabulünde oldukça mütevazı davranarak sadece iki yıl üst üste 450 sterlin (20,278 Türk Lirası) değerinde Glastonbury bileti ve bir müzeye bağışlanan nadir bir kitap beyan etti. Corbyn'in bu konudaki sicili Starmer'ınkiyle tam bir tezat oluşturuyor ve bu durum siyasi çevrelerde şaşkınlık yaratıyor.

Seçmenlerden uzaklaştırabilir

Hediye kabul etme konusu Birleşik Krallık siyasetçileri için uzun zamandır bir tartışma konusuydu ve Starmer'ın durumu bu tartışmaya yeni bir alev kattı. Eleştirmenler, lüks hediye ve ağırlamaları kabul etmenin bir hak algısı yaratabileceğini ve siyasi liderleri seçmenlerden uzaklaştırabileceğini savunuyor. Starmer'ın özellikle seçim kampanyası sırasında bu tür bedavaları kabul etmesinin zamanlaması, olası çıkar çatışmaları ve şeffaflık konusundaki endişelerle birlikte daha fazla inceleme konusu oldu. Lord Alli'nin Starmer'in seçilmesinden sonra geçici olarak Başbakanlık konutuna erişim sağlaması özellikle dikkat çekici. İşçi Partisi, Lord Alli'nin seçim sırasında Starmer'a otelde konaklama sağlayıp sağlamadığı ya da mülklerinden birini ödünç verip vermediği konusunda yorum yapmayı reddetti.

Starmer'ı neler bekliyor?

Başbakan olarak Starmer, özellikle de kamuoyunun siyasi liderlikte şeffaflık ve uygunluk konusundaki artan endişeleri ışığında, kabul ettiği yüksek değerdeki hediye ve ağırlamaları gerekçelendirme konusunda artan bir baskıyla karşı karşıya. Starmer güvenlik gerekliliklerine ve beyan kuralları yoluyla şeffaflığa işaret ederken, kendisini eleştirenler bu kadar cömert hediyelerin gerekliliğini ve uygunluğunu sorgulamaya devam ediyor. Starmer'ın toplam hediye değerinin 100,000 sterlin'i aştığı düşünüldüğünde, özellikle de siyasi dürüstlük ve ayrıcalıkla ilgili tartışmalar devam ederken, bu konunun hızla kapanması pek olası görünmüyor. Liderliği hem siyasi rakipleri hem de kamuoyu tarafından mercek altına alınırken, Starmer'ın eleştirilere doğrudan yanıt vermesi için üzerindeki baskı artıyor.