04 Mayıs 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 01.02.2024 08:23 | Son Güncelleme: 01.02.2024 08:24

The Guardian Taylor Swift skandalını yazdı: Erkekler güçlü bir kadına köşeye çekilmesini söylüyor

Taylor Swift'e ait yapay zeka ile yapılan müstehcen görüntülerin X'te yayılması bu konudan mağdur olan birçok kadının sorunlarını yeniden gündeme getirdi. The Guardian yazarı Emine Saner, erkeklerin sanal saldırılarına maruz kalan herkesin ünlüler kadar şanslı olmadığını yazdı
The Guardian Taylor Swift skandalını yazdı: Erkekler güçlü bir kadına köşeye çekilmesini söylüyor

Kadın düşmanlığıyla beslenen yapay zeka tarafından üretilen yetişkin filmleri interneti istila ediyor ve Taylor Swift de en son ünlü kurban oldu. Mağdurlar sosyal medya platformlarının bunları kaldırmakta başarısız olduğunu söylüyor. Bu durumu şimdi ciddiye almaya başlayacaklar mı?

Kaldırılmadan 47 milyon görüntülemeye ulaştı

Geçen hafta bir günde Taylor Swift'in deepfake yapılan müstehcen görüntüleri X üzerinden hızla yayıldı. Eski adı Twitter olan sosyal medya platformu tepki vermekte o kadar yavaş davrandı ki bir görüntü kaldırılmadan önce 47 milyon görüntülenme sayısına ulaştı. Görüntülere karşı harekete geçen ve kitlesel olarak bildiren büyük ölçüde Swift'in hayranlarıydı ve Beyaz Saray'ın bile endişe verici olarak nitelendirdiği bir kamu öfkesi vardı. X sonunda görüntüleri kaldırdı ve pazar akşamı pop yıldızının ismine yönelik aramaları engelledi.

Birçoğu Swift kadar şanslı değil

Rızaya dayalı olmayan deepfake müstehcen içeriklerinin yaratılması ve paylaşılmasının kurbanı olan kadınlar için, geçtiğimiz hafta yaşananlar kendi istismarlarını korkunç bir şekilde hatırlatmış olsa da, spot ışıklarının yasa koyucuları harekete geçmeye zorlayacağını umuyor olabilirler. Ancak resimler kaldırıldığı için Swift'in deneyimi norm olmaktan çok uzak. Çoğu mağdur, hatta ünlü olanlar bile, daha az şanslı. 17 yaşındaki Marvel oyuncusu Xochitl Gomez bu ay X'in kendisinin müstehcen deepfakelerini kaldırmaması hakkında konuştu. Gomez, "Bunun benimle hiçbir ilgisi yok. Ama yine de burada yüzümle birlikte duruyorlar" dedi.

Noelle Martin, rızaya dayalı olmayan cinsel görüntülerin ve müstehcen deepfake'lerin paylaşımını kapsayan bir terim olan görüntü temelli istismar mağduru. Yüzünün müstehcen içeriklerde kullanıldığını ilk kez 11 yıl önce fark etti. Martin, "Benim gibi sıradan kadınlar, bizi korumak ve içeriği kaldırmaya yardımcı olmak için çalışan milyonlarca insana sahip değil ve bunun kolaylaştırıldığı büyük teknoloji şirketlerinin istismara yanıt vermesinden yararlanamıyoruz" diye konuştu.

"Çok aşağılayıcı"

Aktivist ve yazar Laura Bates, çevrimiçi kadın düşmanlığının derinliklerini araştıran Men Who Hate Women (Kadınlardan Nefret Eden Erkekler) adlı kitabını yayınladığında, erkekler Bates'e her türlü cinsel eylemi sanki o gerçekleştiriyormuş gibi gösteren resimler göndermeye başladılar. Bates, gerçek olmadığını bilseniz bile insanların bunun etkisini anlamasının zor olduğunu anlattı.  Yazar, "Birinin sizinle ilgili aşırı seviyede kadın düşmanı fantezisinde gerçekçi bir görüntünüzü görmenin gerçekten içgüdüsel bir yanı var. Bunda gerçekten aşağılayıcı, çok küçük düşürücü bir şey var. Aklınızdan çıkmıyor" ifadelerini kullandı. Bu görüntüleri potansiyel olarak milyonlarca insanla paylaşılabileceğini de ekledi.

Siber güvenlik şirketi Deeptrace'in 2019 yılında yaptığı bir araştırma, çevrimiçi deepfake video içeriğinin yüzde 96'sının rıza dışı müstehcen içerikler olduğunu ortaya koydu. Yapay zekanın büyük çoğunluğu deepfake cinsel içerikler yaratmak için kullanıldığında Bates, bunun niş bir sorun olmadığını belirtiyor. 

Popüler bir sosyal medya ağında yayılabiliyor

Birleşik Krallık hükümetine mevzuat konusunda danışmanlık yapan bir deepfake ve yapay zeka uzmanı olan Henry Ajder, Swift'in yeni bir hedef olmadığını şarkıcının müstehcen görüntülerinin beş yıl öncede yayılmaya çalışıldığını anlattı. Ajder, "Bu olayda yeni olan şey, bu içeriğin açık, popüler bir sosyal medya platformunda yayılabilmesi. Daha önce bu tür içeriklerin çoğu 4chan, Discord toplulukları gibi yerlerde ya da özel deepfake odaklı yetişkin sitelerinde paylaşılıyordu" diye konuştu.

"Fiilen cinsel bir suçlusunuz"

Ajder milyonlarca kadın ve kız çocuğunun bunun kurbanı olduğuna inanıyor. Ajder, "Okullarda ve iş yerlerinde bu durumun kurbanı olduğunu duyduğum insanların sayısı şaşırtıcı değil ama yine de inanılmaz derecede rahatsız edici. İnsanların bunun ne kadar büyük bir sorun olduğunu kabul etmeleri için dünyanın en büyük ünlülerinden birinin hedef alınması üzücü olsa da, umudum bunun anlamlı bir yasal değişiklik için katalizör olabilmesidir. Eğer bu tür içerikler yaratıyor, paylaşıyor ya da bunlarla ilgileniyorsanız, fiilen bir cinsel suçlusunuz demektir. Başka bir insana karşı cinsel suç işlemiş olursunuz" ifadelerini kullandı.