26 Nisan 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2022 19:51 | Son Güncelleme: 08.10.2022 21:44

The Guardian yazarı: Kerç Köprüsü'ndeki patlamanın etkisi Kremlin'e kadar hissedilecek

Ukrayna, Rusya'nın 4 bölgesini ihlak ettiğine dair kararname imzalamasından bu yana savunma saldırılarını güçlendirdi. Son olarak Kerç Köprüsü'nde yaşanan patlama, Ukrayna için büyük bir propaganda zaferi olarak yorumlandı. Kiev'deki The Guardian yazarı Peter Beaumont, patlamanın yankılarını yazdı
The Guardian yazarı: Kerç Köprüsü'ndeki patlamanın etkisi Kremlin'e kadar hissedilecek

Özgürlük Anıtı'ndan daha yüksek olan Kerç Köprüsü, Rus medyasında yüzyılın inşası olarak tanımlanan, Vladimir Putin'in altyapı projelerinin mücevheriydi. Rusya devlet başkanı 15 Mayıs 2018'de köprüyü açtığında, onun önemiyle övündü. Putin şu sözleri kullandı: Farklı tarihsel dönemlerde, hatta çarlar döneminde bile insanlar bu köprüyü inşa etmeyi hayal ettiler. Sonra 1930’larda, 40’larda, 50’lerde bu fikre geri döndüler. Ve nihayet, çalışmanız ve yeteneğiniz sayesinde mucize gerçekleşti. 

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlangıcından bu yana yoğun bir şekilde savunulan köprü, Moskova'nın köprünün hedef alınması durumunda misilleme konusunda uyarmasıyla için epey önem kazandı. Ancak Cumartesi sabahı, hala belirsiz olan koşullarda, Kerç Köprüsü'nü sarsan büyük bir patlama, karayolunun bir kısmını Kerç Boğazı'na indirdi ve köprünün ikinci demiryolu açıklığını geçen bir trendeki yakıt tankerlerini ateşe verdi.

Zamanlama dikkat çekti

Ukrayna devlet başkanlığı kıdemli danışmanı tarafından üstü kapalı bir şekilde söylediği sözleri de dahil olmak üzere, köprüdeki hasarın önemi, önümüzdeki günlerde netlik kazanacak. Birçok analist patlamanın ardından, Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı saldırgan savaşının son günlerde aldığı bir dizi küçük düşürücü yenilginin ortasında liderin 70. doğum gününü kutlamasının ertesi günü olan patlamanın zamanlamasına dikkat çekti. 

Önemli bir tedarik hattıydı

Patlama, Rusya’nın nükleer tehditleri ve yasadışı bir şekilde Ukrayna’nın dört bölgesini ihlak ettiğini öne süren bir kararnamenin imzalanmasından sadece bir hafta sonra gerçekleşti. Köprüye yapılan saldırı sadece sembolik değil.  Köprü, yalnızca işgal altındaki Kırım'daki Rus kuvvetleri için değil, aynı zamanda Rus kuvvetlerinin son günlerde geri çekildiği güney Ukrayna'daki başka yerler için de önemli bir lojistik tedarik hattıydı. 

Limanları da dahil olmak üzere Kırım'ı beslemenin başka yolları olsa da köprünün zarar görmesi yakın zamana kadar Rusya tarafından Ukrayna’nın ulaşamayacağı bir yer olarak görüldüğü için de dikkat çekiyor. Ancak bu son aylarda değişti. Ağustos ayında Saky'deki deniz hava üssüne yapılan saldırı, Rus turistlerin Kırım sahillerinden topluca kaçmasına neden oldu ve köprüde kilometrelerce uzun kuyruklar oluştu. Bazı Rus deniz kuvvetleri de, savaş giderek yaklaştıkça ihtiyatlı bir şekilde yeniden konuşlandırıldı gibi görünüyor.

Ukrayna'nın savunması güçlendi

Moskova’nın bu saldırıya nasıl yanıt vereceği büyük bir soru işareti ancak Ukrayna son haftalarda karşı saldırılarından her zamankinden daha güçlü. Bu durum Putin’in savaşının gidişatı konusunda Rus seçkinleri ve yorumcuları arasında artan huzursuzluğa neden oluyor. 

Nisan ayında, eski Rusya cumhurbaşkanı ve başbakanı, şu anda Rusya Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Dmitry Medvedev, şunları söyledi: Ukraynalı generallerden biri Kırım Köprüsü'nün vurulması gerektiğinden bahsetti. Umarım misilleme hedefinin ne olacağını anlamıştır. En azından bu, Kiev için Putin'in nükleer tehditlerinden korkmadığının, savaşı kazandığına inandığının bir işareti olarak gösterilecek büyük bir propaganda zaferidir.