19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 22.05.2024 15:45 | Son Güncelleme: 22.05.2024 15:59

The Guardian yazdı: Arjantin ve İspanya arasında diplomatik kriz nasıl başladı?

Arjantin'in başkanı Javier Milei, İspanya başbakanının eşi hakkındaki sözleriyle diplomatik tartışmalara yol açtı. Diğer yandan İspanya hükümetinin gösterdiği tepki ülke içinde muhalefet tarafından da eleştirilere neden oldu. The Guardian, krizin nasıl başladığını ve yol açtığı tartışmaları yazdı
The Guardian yazdı: Arjantin ve İspanya arasında diplomatik kriz nasıl başladı?

İspanya, Güney Amerika ülkesinin radikal sağcı Devlet Başkanı Javier Milei ile artan diplomatik anlaşmazlığın bir sonucu olarak Arjantin'deki büyükelçisini kalıcı olarak geri çekeceğini açıkladı. Popülist Donald Trump ve Jair Bolsonaro'nun hırçınlığıyla ünlü müttefiki Milei, geçtiğimiz hafta sonu İspanya başbakanı Pedro Sánchez'in eşi Begoña Gómez'in yolsuzluğa bulaşmış olduğunu ima ederek tartışmanın fitilini ateşledi.

Bu sözler İspanya'nın merkez sol hükümetini öfkelendirdi ve Milei'nin demokrasisine yönelik saldırısını kınayarak kamuoyundan özür dilemesini talep etti. Ancak Milei pazartesi günü sözlerini geri almaya niyeti olmadığını ve kendisinin kurban olduğunu açıkladı. İspanya Dışişleri Bakanı José Manuel Albares salı günü yaptığı açıklamada Buenos Aires'teki en üst düzey elçisi María Jesús Alonso Jiménez'in önceki gün geri çağrıldığı görevine geri dönmeyeceğini duyurdu. İspanyol El País gazetesine göre Albares, "Büyükelçi kalıcı olarak Madrid'de kalacak, Arjantin büyükelçisiz kalacak" dedi.

Muhalefetten Sánchez'e tepki

Milei hemen karşılık vererek bu hareketi kibirli bir sosyalistin saçmalığı olarak nitelendirdi ancak Arjantin'in İspanya Büyükelçisini geri çekerek "aynı hatayı tekrarlayacak kadar aptal" olmayacağını söyledi. İspanya'da muhalefetteki muhafazakâr Halk Partisi (PP) Sánchez'i aşırı tepki göstermek, ikiyüzlülük yapmak, Haziran ayındaki Avrupa seçimleri öncesinde bu tartışmayı siyasi amaçları için kullanmak ve Arjantin pazarına tedarik sağlayan İspanyol şirketlerinin hayatını zorlaştırmakla suçladı. Bir PP kaynağı "Bir ülkenin dış politikası tek bir kişinin kaprislerine göre belirlenemez" dedi.

"Rusya'dan büyükelçiyi çekmedi"

Kaynak, "Ukrayna'nın işgali ve Vladimir Putin'in iki yıldan fazla süren bir savaş başlatmaya karar vermesinin ardından Rusya'daki büyükelçisini geri çekmeyen aynı hükümet, Pedro Sánchez'in Javier Milei'nin bir mitingde kullandığı kelimeden dolayı hakarete uğradığını düşündüğü için şimdi Arjantin'deki büyükelçisini geri çekiyor" diye ekledi.

Bu tartışma, ilerici siyasi güçler ile Milei'nin Macaristan Başbakanı Viktor Orbán ve El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele ile birlikte önde gelen isimlerinden biri olduğu aşırı sağcı popülistler koalisyonu arasında yoğunlaşan küresel çatışmanın bir parçası. Avrupa ve Güney Amerika'daki sol partiler Milei'nin radikal ekonomik vizyonundan ve bu hafta Gómez'e yönelik saldırılarından yakındı. Brezilya'nın solcu başkanı Luiz Inácio Lula da Silva'nın İşçi Partisi, Milei'nin Gómez ve Sánchez hakkındaki zavallı sözlerini, siyasi istikrarsızlığa yol açmaya ve demokrasiyi baltalamaya yönelik bir girişimin parçası olarak nitelendirdi.

Milei'nin sözcüsü Manuel Adorni bu iddiayı reddederek Sánchez hükümeti üyelerini Arjantin Devlet Başkanına asılsız saldırılarda bulunarak tartışmayı başlatmakla suçladı. Mayıs ayı başında İspanya Ulaştırma Bakanı Óscar Puente, Javier Milei'nin geçen yıl Arjantin'deki seçim kampanyası sırasında madde aldığını iddia etti ancak daha sonra bu iddiasını büyük bir hata olarak nitelendirerek geri çekti.