26 Haziran 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 12.05.2024 14:47 | Son Güncelleme: 12.05.2024 14:53

The Guardian yazdı: Dünya 3 C ısınırsa neler olur?

İngiliz gazetesi The Guardian'ın yaptığı ankete göre iklim bilimciler kısa süre içinde dünyanın 1,5 C derece ısınma sınırını aşacağını öngörüyor. The Guardian anket sonuçlarının ardından dünyadaki ısınmanın etkilerini yazdı
The Guardian yazdı: Dünya 3 C ısınırsa neler olur?

İklim bilimciler The Guardian'a küresel ısınmanın felaket boyutlarına ulaşmasını beklediklerini söylediler. Peki bu gezegen için ne anlama geliyor? Guardian'ın önde gelen yüzlerce iklim uzmanıyla yaptığı ankete göre küresel ısınma uluslararası kabul görmüş sınırları aşarak felaket boyutlarında sıcak hava dalgalarına, sellere ve fırtınalara yol açabilir.

Ankete katılanların sadece yüzde 6'sı 1.5C sınırına ulaşılabileceğini düşünüyor ve bunun için dünyanın fosil yakıt yakımından kaynaklanan artan emisyonlarını durdurmak ve tersine çevirmek için olağanüstü hızlı, radikal eylemler gerektiriyor. Ancak uzmanlar pes etmenin bir seçenek olmadığını ve 1.5C'nin iklime verilen zararda önemli bir değişikliğe yol açacak bir uçurum olmadığını açıkça belirttiler. Bunun yerine, iklim krizi kademeli olarak artıyor, yani önlenen her ton CO2 insanların çekeceği sıkıntıları azaltıyor.

1.5 C

  • Sıcak hava dalgaları ve fırtınalar şiddetlenir, tropikal mercanlar ölür ve buz tabakalarının çökmesi ve donmuş toprakların çözülmesi için gerekli olan eşik aşılabilir. 

2 C

  • 2021'de Pasifik'in kuzeybatısını vuran acımasız sıcak hava dalgası 100-200 kat daha olası hale gelecektir. 2C'de dünya genelinde doğrudan sel hasarındaki artış iki katına çıkacaktır.

2.7 C

  • İki milyar insan, insanlığın iklim nişinin, yani son 10 bin yılda tüm medeniyetin ortaya çıktığı iyi koşulların dışına kalacak.

3 C

  • Şanghay, Rio de Janeiro, Miami ve Lahey gibi şehirler deniz seviyesinin altında kalacaktır.

3 C ve üzeri

  • Bir yerdeki iklim şoklarının etkisi, gıda fiyatlarındaki artışlar, gıda ve su kıtlığı, bozulan tedarik zincirleri ve milyonlarca mülteci aracılığıyla tüm dünyaya yayılacaktır.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden Profesör Peter Cox, "İklim değişikliği 1.5C'de aniden tehlikeli hale gelmeyecek ve 2C'yi geçersek oyun bitmiş olmayacak ki bunu ulaşabiliriz" dedi. Fransa'daki IDDRI politika araştırma enstitüsünden Dr. Henri Waisman da, "İklim değişikliği siyah ya da beyaz bir soru değildir ve özellikle sosyoekonomik etkilere baktığınızda her onda bir derece çok önemlidir. Bu da mücadeleye devam etmenin hala faydalı olduğu anlamına geliyor" diye konuştu.