23 Aralık 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 09.05.2024 08:31 | Son Güncelleme: 09.05.2024 15:36

The Guardian anketi: Önde gelen iklim bilimciler küresel ısınmanın 1,5 C hedefini aşmasını bekliyor

Yüzlerce bilim insanının katıldığı The Guardian anketine göre gezegen en az 2,5 C ısınmaya doğru gidiyor ve bunun insanlık için felaket sonuçları olacak
The Guardian anketi: Önde gelen iklim bilimciler küresel ısınmanın 1,5 C hedefini aşmasını bekliyor

The Guardian'ın yaptığı özel bir ankete göre dünyanın önde gelen yüzlerce iklim bilimcisi, küresel sıcaklıkların bu yüzyılda en az 2,5C'ye (4,5F) yükselerek uluslararası kabul görmüş hedefleri aşmasını ve hem insanlık hem de gezegen için yıkıcı sonuçlara yol açmasını bekliyor. Tamamı yetkili Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nden (IPCC) olan katılımcıların neredeyse yüzde 80'i küresel ısınmanın sanayi öncesi seviyelerin en az 2.5 C üzerine çıkacağını öngörürken, neredeyse yarısı en az 3 C olacağını tahmin ediyor. Sadece yüzde 6'sı uluslararası düzeyde kabul edilen 1.5 C sınırına ulaşılacağını düşünüyor.

Bilim insanları umutsuz

Bilim insanlarının birçoğu, sıcak hava dalgaları, orman yangınları, seller ve halihazırda yaşananların çok ötesinde yoğunluk ve sıklıktaki fırtınaların yol açtığı kıtlıklar, çatışmalar ve kitlesel göçlerle dolu yarı distopik bir gelecek öngörüyorlar. Çok sayıda uzman, ortaya konan açık bilimsel kanıtlara rağmen hükümetlerin harekete geçmemesi nedeniyle kendilerini umutsuz, öfkeli ve korkmuş hissettiklerini söyledi.

Tazmanya Üniversitesi'nden Gretta Pecl, "Bence önümüzdeki beş yıl içinde büyük bir toplumsal bozulmaya doğru gidiyoruz. Yetkililer ekstrem hava olaylarından sonra karmaşık olaylarla karşı karşıya kalacak, gıda üretimi sekteye uğrayacak. Gelecekle ilgili daha büyük bir umutsuzluk hissedemezdim" dedi. Ancak pek çok kişi, küresel sıcaklık ne kadar yükselirse yükselsin iklim mücadelesinin devam etmesi gerektiğini, çünkü önlenen her bir derecenin insanlığın çektiği acıları azaltacağını dile getirdi.

İngiltere'deki Exeter Üniversitesi'nden Peter Cox, "İklim değişikliği 1.5 C'de aniden tehlikeli hale gelmeyecek, zaten şu an öyle. Ve eğer 2 C'yi geçersek de oyun bitmiş olmayacak ki geçebiliriz de" diye konuştu. The Guardian 2018'den bu yana IPCC raporlarının ulaşılabilen tüm baş yazarlarına ya da inceleme editörlerine ulaştı. 843'ün 380'i, yani neredeyse yarısı yanıt verdi. IPCC'nin raporları, tüm hükümetler tarafından onaylanan ve uzmanlar tarafından üretilen iklim değişikliğinin altın standart değerlendirmelerinden oluşuyor. Sonuçlar, gezegendeki en bilgili insanların çoğunun gelecek yıllarda iklim tahribatının ortaya çıkmasını beklediğini gösteriyor.

"Bunlar sadece başlangıç"

İklim krizi, son dört yılda ortalama sadece 1.2 C küresel ısınma ile dünya genelinde yaşamlara ve geçim kaynaklarına şimdiden büyük zarar veriyor. ABD'deki Tulane Üniversitesi'nden Jesse Keenan, bunların sadece başlangıç olduğunu söyledi. Monako Bilim Merkezi'nden Nathalie Hilmi de 3 C'lik bir artış bekliyor ve ve "1.5C'nin altında kalamayız" diyor.

Uzmanlar, insanları yaklaşan iklim felaketlerinin en kötüsünden korumak için büyük çaplı hazırlıkların artık kritik önem taşıdığını söyledi. Rio de Janeiro Devlet Üniversitesi'nden Leticia Cotrim da Cunha, "İnsan hayatına mal olacak sonuçlar konusunda son derece endişeliyim" ifadelerini kullandı. 1.5 C hedefi, iklim krizinin en kötüsünü önlemek için seçildi ve uluslararası müzakereler için önemli bir yol gösterici olarak görüldü. Mevcut iklim politikaları dünyanın yaklaşık 2.7 C'ye doğru ilerlediği anlamına geliyor ve Guardian'ın anketine göre IPCC uzmanlarının çok azı dünyanın bunu azaltmak için gereken büyük eylemi gerçekleştirmesini bekliyor.

Genç uzmanlar daha karamsar

Daha genç bilim insanları daha kötümserdi. 50 yaşın altındaki katılımcıların yüzde 52'si en az 3 C'lik bir artış beklerken, bu oran 50 yaşın üzerindekilerde yüzde 38'di. Kadın bilim insanları da erkek bilim insanlarına kıyasla daha karamsardı: Yüzde 49'u küresel sıcaklığın en az 3 C artacağını düşünürken, bu oran yüzde 38'de kaldı. Farklı kıtalardan bilim insanları arasında çok az fark vardı.

"Dünya duruma seyirci kalırsa hepimiz kaybedeceğiz"

Yeni Delhi'deki Enerji ve Kaynaklar Enstitüsü'nden Dipak Dasgupta, "İnanılmaz derecede zengin olan dünya, yoksulların içinde bulunduğu kötü duruma seyirci kalır ve çok az şey yaparsa, sonunda hepimiz kaybedeceğiz" diye konuştu. Uzmanlar dünyanın iklim kriziyle mücadelede neden başarısız olduğu konusunda netti. Katılımcıların neredeyse dörtte üçü siyasi irade eksikliğinden bahsederken, yüzde 60'ı da fosil yakıt endüstrisi gibi menfaat sahibi kurumsal çıkarları suçladı.

"Aptallar çağında yaşıyoruz"

Birçok kişi eşitsizlikten ve zengin dünyanın iklim etkilerinden en çok zarar gören yoksullara yardım etmedeki başarısızlığından da bahsetti. Adının açıklanmasını istemeyen Güney Afrikalı bir bilim insanı, "Küresel güney halkı için büyük acı ve ıstırapların yaşanacağı yarı distopik bir gelecek bekliyorum. Dünyanın bugüne kadar verdiği tepki kınanacak nitelikte, aptallar çağında yaşıyoruz" dedi. Yanıt veren IPCC uzmanlarının yaklaşık dörtte biri küresel sıcaklık artışının 2C veya altında tutulacağını düşünüyordu, ancak onlar bile umutlarını azalttı.

BM Kopenhag İklim Merkezi'nden Henry Neufeldt, "1.5 C'lik bir yol için gereken tüm çözümlere sahip olduğumuza ve bunları önümüzdeki 20 yıl içinde uygulayacağımıza inanıyorum. Ancak eylemlerimizde çok geç kalabileceğimizden ve bir ya da birkaç devrilme noktasını aşabileceğimizden korkuyorum" diye konuştu.  Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nden Lisa Schipper ise şunları söyledi: Tek umut kaynağım, bir eğitimci olarak yeni neslin zeki olduğunu ve politikaları anladığını görebiliyor olmam.