20 Eylül 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 27.08.2024 10:05 | Son Güncelleme: 27.08.2024 10:28

The Guardian yazdı: Fransa'da başbakan kaosu yeniden gündemde

Paris Olimpiyatları'nın ardından ülkedeki başbakan tartışmaları yeniden alevlendi. Cumhurbaşkanı Macron, yapılan görüşmeler neticesinde sol koalisyondan bir başbakan seçmeyi yine reddetti. LFI lideri Jean-Luc Mélenchon Macron'un görevden alınması için bir önerge sunacağını söyledi
The Guardian yazdı: Fransa'da başbakan kaosu yeniden gündemde

Emmanuel Macron'un geçen ay yapılan erken seçimlerde en çok milletvekili çıkaran sol koalisyondan bir başbakan belirlemeyi reddetmesinin ardından Fransa yeni bir siyasi kaosa sürüklendi. Cumhurbaşkanı, istişarelerin, Ulusal Meclis'i kabaca eşit üç bloğa (sol, merkez ve aşırı sağ) bölen ve hiçbirinin sandalye çoğunluğuna sahip olmadığı seçimlerin neden olduğu siyasi çıkmazı kıracağını umuyordu.

Görüşmelerden sonuç çıkmadı

Çıkmazı kırmak ve partiler üstü bir başbakan belirleyebilmek için parti ve parlamento liderleriyle iki gün süren görüşmelerin ardından Macron'un Yeni Halk Cephesi'nin adayını seçmeme kararı öfke ve görevden alma tehditleriyle karşılandı. Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada Elysée, cuma günü ve gün boyunca yapılan görüşmeleri “adil, samimi ve faydalı” olarak nitelendirdi ancak uygulanabilir bir çözüme ulaşılamadığını söyledi. 

Macron kararını açıklarken sol ittifak Yeni Halk Cephesi (NFP) tarafından kurulacak bir hükümetin (Fransa Boyun Eğmiyor (LFI), Sosyalist Parti (PS), Yeşiller (EELV) ve Komünist Parti (PCF)) derhal güvensizlik oyu almasına ve hükümetin düşmesine yol açacağını söyledi. Macron, “Böyle bir hükümet derhal 350'den fazla milletvekilinin çoğunluğuna sahip olacak ve bu da hükümetin harekete geçmesini fiilen engelleyecek. İstişare edilen siyasi liderler tarafından ifade edilen görüşler ışığında, ülkemizin kurumsal istikrarı bu seçeneğin takip edilmemesi gerektiği anlamına gelmektedir" ifadelerini kullandı. Macron, parti liderleri ve kıdemli siyasetçilerle bugün yeni bir istişare turunun başlayacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı, “Beşinci Cumhuriyet'in bu eşi benzeri görülmemiş döneminde, Fransız halkının beklentilerinin yüksek olduğu bir zamanda, Devlet Başkanı tüm siyasi liderleri sorumluluk ruhu sergileyerek bu duruma ayak uydurmaya çağırıyor. Benim sorumluluğum ülkenin ne engellenmesini ne de zayıflatılmasını sağlamaktır" diye ekledi. Açıklamanın ardından NFP, hükümet kurma görüşmeleri dışında başka görüşmelerde yer almayacağını söyledi. Geçici sol ittifak, temmuz ayında yapılan parlamento seçimlerinin ikinci turunda aşırı sağcı Ulusal Ralli'nin (RN) tehdidini bertaraf etti. Koalisyon 577 sandalyeli mecliste en fazla sandalyeyi kazandı ve yeni başbakanın kendi saflarından çıkması gerektiğini söyledi.

"Görevden alınması için önerge sunacağım"

NFP, Paris Belediyesinde mali işler müdürü olan 37 yaşındaki ekonomist Lucie Castets'i aday olarak gösterdi. Pazartesi günkü açıklamanın ardından LFI Başkanı Jean-Luc Mélenchon, Macron'u “son derece ciddi bir durum” yaratmakla suçladı. Mélenchon “Halkın ve siyasetin tepkisi hızlı ve kararlı olmalıdır” dedi. LFI, cumhurbaşkanını “demokrasiye saygı göstermeye” çağıran gösteriler düzenlenmesi çağrısında bulundu ve Macron'un görevden alınması için bir önerge sunacağını söyledi.

"Demokratik sorumsuzluk"

LFI'den yapılan açıklamada “Cumhurbaşkanı, Yeni Halk Cephesi'ni anketlerin zirvesine yerleştiren genel oylama sonucunu tanımıyor. Lucie Castets'i başbakan olarak atamayı reddediyor. Bu koşullar altında gensoru önergesi LFI milletvekilleri tarafından sunulacaktır. Lucie Castets dışında herhangi bir başbakan önerisi gensoru önergesine konu olacaktır" denildi. Yeşiller Genel Sekreteri Marine Tondelier, Cumhurbaşkanı'nın eyleminin utanç verici ve tehlikeli bir demokratik sorumsuzluk olduğunu belirtti.