16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.10.2023 11:20 | Son Güncelleme: 24.10.2023 11:36

The Guardian yazdı: Gazze sınırındaki İsrail askerlerinin gergin bekleyişi

İsrail'in kara harekatını ne zaman başlatacağı hala bilinmezken askerlerin sınırda gergin bekleyişi sürüyor. The Guardian muhabirleri, 7 Ekim saldırısının ardından orduya katılan yedek askerlerle konuştu. Birçoğu hala durumun gerçekliğini sorguladıklarını anlattı
The Guardian yazdı: Gazze sınırındaki İsrail askerlerinin gergin bekleyişi

İsrail'in Gazze sınırı boyunca sıralanan tankların oluşturduğu sırada askerler hareket emri bekliyor. İsrail'in yaklaşık 2 bin 200 tankı var. İngiliz ordusunun tank filosunun 10 katı kadar devasa bir güç ve birçoğu burada, yakıt ikmali yapmış ve batıya yönelmiş durumda. Yaklaşık 30 km kuzeyde, sınır kasabası Sderot yakınlarında, motorlu devasa toplar bir tepenin zirvesinin hemen üzerinde yer alan Beyt Hanun ve Gazze'ye doğru yönlendirilmiş durumda. Yakıt ve su taşıyan kamyonlar ve tankerler, Gazze sınırına paralel olarak kuzeyden güneye uzanan İsrail yolları boyunca konvoylar halinde ilerliyor ve yedek askerler, mevcut savaşı ateşleyen 7 Ekim Hamas saldırısının en ağır yükünü çeken sınır kasabalarının sokaklarını, kafelerini ve benzin istasyonlarını dolduruyor.

O saldırıdan bu yana 350 binden fazla yedek asker göreve döndü. Bu askerlerin arabaları İsrail'in güneyindeki büyük üslerin otoparklarını dolduruyor ve ülkenin gençleri çağrıya cevap vermek için koştururken yer kalmayan araçlar yol kenarlarına gelişigüzel bırakılıyor.

Tatilden gelip orduya katıldılar

Anat ve Nurit (gerçek isimleri değil) saldırı sırasında uzaktaydılar: Anat, hayatıyla ilgili ne yapacağına karar vermesine yardımcı olacağını umduğu Bali gezisindeydi. Nurit ise Avustralya, Perth'te arkadaşlarını ve akrabalarını ziyaret ediyordu. Televizyonda haberleri izlediler ve bunun her zamanki gibi bir iş olmadığını, altı yıl önce vatani görevlerini yaparken yaşadıkları periyodik düşmanlık dönemlerinden biri olduğunu hemen anladılar. Nurit, "İlk başta Avustralya'da kalabileceğimi düşündüm ama sonra bunun mümkün olmadığını anladım" dedi. Her iki kadın da 20'li yaşlarının ortalarında ve 260 gencin vurulduğu müzik festivalinde arkadaşları vardı. Bazıları hayatta kaldı. Bir diğerinin cesedi ise daha yeni bulundu.

"Korkunç bir rüya gibi geliyor"

Anat'ın annesi Bolton'dan gelmiş ve bir kibbutzda çalışmaya başladıktan ve buralı biriyle evlenip sonra İsrailli olmuş. Anat geçen hafta Bali'den, İsrail'in genç diasporasını bir araya getirmek için özel olarak gönderilen ve yedek askerlerle dolu bir uçakla döndü. Anat ve Nurit şimdi askeri kıyafetler içinde, kucaklarında saldırı tüfekleriyle yemeklerini yiyorlar. Askeri istihbarat biriminin bir parçasılar ve üniformalarının altında hala tatil için hazırladıkları yazlık kıyafetler var. Nurit, "Hala uyanıyorum ve tüm bunların yaşanmış olmasının şokunu yeniden yaşıyorum. Korkunç bir rüya gibi geliyor ve sonra her sabah bunun gerçek olduğunu hatırlıyorum" sözleriyle anlattı şaşkınlığını. 

Ruh hallerinin umutsuzluktan bu savaştan olumlu bir şeyler çıkacağı hissine ve tekrar umutsuzluğa doğru geniş bir yelpazede değiştiğini söylediler. Hemen onların yanında aynı yaşlarda, askeri kıyafetler giymiş başka bir genç İsrailli kadın, başını ellerinin arasına almış, gözyaşları parmaklarının arasından süzülerek ağlıyordu. Buradaki askerler saldırı emrinin ne zaman geleceği konusunda hiçbir fikre sahip değil. Durumun çok inişli çıkışlı olduğunu anlatan Anat, "Bazen her şey gergin oluyor ve alarm durumuna geçiyoruz, sonra tekrar rahatlıyoruz" dedi.

Bölgeyi sivillerle paylaşıyorlar

Kuzeyde, Tel Aviv'de, İsrail askeri liderliğinin, orduyu ne zaman serbest bırakacakları konusunda Binyamin Netanyahu'nun kabinesindekilerle tartıştığı konuşuluyor. Hükümet Gazze'ye yapılacak bir kara harekâtının Hizbullah'ın Lübnan'ın kuzey sınırından yapacağı bir saldırıyı tetiklemesinden endişe ediyor. İsrail ordusu şimdilik buradaki yolları sivillerle paylaşıyor. Çiftçiler dışarıda pamuk hasadı yapıyor. Gazze'den bölgeye yönelik roket saldırıları hala günlük olarak gerçekleşiyor ancak her geçen gün azalıyor. İsrail ordusu Ein HaBesor'a doğru giden bir Hamas insansız hava aracını durdurduğunu açıkladı. Savaşın ağırlığı sınırın diğer tarafında, sürekli bombardıman altında olan Han Yunus, Refah ve Gazze Şehri'nde hissediliyor. İsrail özel kuvvetlerinin de pazartesi günü, beklenen toplu saldırıya zemin hazırlamak ve 7 Ekim'de Hamas tarafından kaçırılan 200'den fazla rehine hakkında istihbarat toplamak amacıyla bir baskın düzenlediği açıklandı.