02 Mayıs 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 19.04.2024 09:26 | Son Güncelleme: 19.04.2024 09:33

The Guardian yazdı: İsrail'in İran saldırısına dair bilinenler

ABD'li yetkililer İsrail'in İran'a yönelik bir askeri operasyon gerçekleştirdiğini doğrularken, devlet medyası İsfahan kenti yakınlarında hava savunma sistemlerinin aktif olduğunu açıkladı. The Guardian sabah erken saatlerde başlayan saldırıya dair bilinenleri derledi
İran, İsfahan (Arşiv)
İran, İsfahan (Arşiv)

İran'ın 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'da İran'a ait bir diplomatik binaya düzenlediği ve İran Devrim Muhafızları'ndan üst düzey bir isimle birlikte sekiz subayın ölümüne yol açan saldırıya karşılık olarak cumartesi günü İsrail'e yüzlerce insansız hava aracının yanı sıra seyir füzeleri fırlatmasının ardından bölgede tansiyon yükselmeye devam ediyor. 

"Kararımız pişmanlık verici olur"

Perşembe günü İran Dışişleri Bakanı CNN'e yaptığı açıklamada İsrail'in misilleme yapmayı seçmesi halinde Tahran'ın cevabının derhal verileceğini söyledi. Hüseyin Emir Abdullahiyan, "İsrail rejimi bir kez daha büyük bir hata yaparsa cevabımız kesin, kararlı ve onlar için pişmanlık verici olacaktır" dedi.

İsrail'in saldırısına dair ilk bilinenler:

  • ABD'li yetkililer İsrail'in İran'a karşı askeri operasyon düzenlediğini doğruladı. Yetkililer, İsrail'in perşembe günü erken saatlerde Biden yönetimini gelecek 24 ila 48 saat içinde bir saldırının yaklaştığı konusunda uyardığını söyledi. CNN'e göre İsrailliler ABD'li muhataplarına İran'ın nükleer tesislerinin hedef alınmayacağı konusunda güvence verdi.
  • İran devlet medyası, İsfahan kentinde büyük bir hava üssü yakınlarında meydana gelen patlama haberlerinin ardından hava savunma sisteminin aktif hale getirildiğini duyurdu. Devlet televizyonuna göre, İran ordusundan üst düzey bir komutan İsfahan'da herhangi bir hasar olmadığını söylerken, İran hükümeti saldırının boyutunu küçük olduğunu vurguladı.
  • İsfahan, yeraltındaki Natanz zenginleştirme tesisi de dahil olmak üzere İran'ın nükleer programıyla bağlantılı tesislere ev sahipliği yapıyor. Devlet televizyonu bölgedeki tüm tesislerin tamamen güvenli olduğunu açıklarken BM'nin nükleer gözlemcisi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) da hiçbir nükleer tesiste hasar olmadığını doğruladı.
  • İsfahan yakınlarındaki hava üssü uzun zamandır İran'ın 1979 İslam devriminden önce satın aldığı Amerikan yapımı F-14 Tomcat filosuna ev sahipliği yapıyordu.
  • Uçuş takip sitesi FlightRadar24'ün bildirdiğine göre Tahran, Şiraz ve İsfahan'daki havaalanları kapatıldı ve İran'ın batı yarısından uçuşlar serbest bırakıldı. Havacılara yönelik yerel uyarılar hava sahasının kapatılmış olabileceğini düşündürüyordu. İran'daki yerel medyanın bildirdiğine göre, yerel saatle sabah 8'de bazı havalimanlarına yönelik kısıtlamalar kaldırıldı. Ancak BAE merkezli FlyDubai cuma günü İran'ın başkentine yaptığı tüm uçuşları iptal etti.