19 Eylül 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2024 16:46 | Son Güncelleme: 05.07.2024 16:56

The Guardian yazdı: Keir Starmer Başbakan olarak yaptığı ilk konuşmada istikrar sözü verdi

2010'dan bu yana İşçi Partisi'nden olan ilk başbakan Keir Starmer, 10 numaranın önünde yaptığı konuşmada tüm ülkeye hizmet etme sözü verdi ve Rishi Sunak'ı başarılarından dolayı tebrik etti
Fotoğraf: Getty Images
Fotoğraf: Getty Images

Birleşik Krallık'ta Keir Starmer, tüm ülkeye hizmet etme vaadiyle İşçi Partisi'ne oy vermeyenlere ulaşacağını ve kendisini Britanya'yı yeniden inşa edecek istikrar ve ılımlılık lideri olarak tanıttı. İşçi Partisi lideri, kralın yeni hükümeti kurma davetini kabul etmek üzere Buckingham Sarayı'na gittikten sonra Downing Street'in önünde bir konuşma yaptı. Seçimlerin Birleşik Krallık'ın dört ulusunu güvensiz bir dünyanın zorluklarıyla yüzleşmek üzere bir araya getirdiğini söyleyen Starmer, İşçi Partisi'nin Galler ve İskoçya'da elde ettiği zaferlerin yanı sıra Kuzey İrlanda'daki kardeş partisinin kazandığı iki sandalyeye de atıfta bulundu.

"Sunak'ın başarısı küçümsenmemeli"

Starmer, "Ülkemiz değişim, ulusal yenilenme ve kamu hizmeti siyasetine dönüş için kararlı bir şekilde oy verdi" dedi. Yeni başbakan ayrıca selefi Rishi Sunak'ın özveri ve sıkı çalışmasını takdir ederek, Birleşik Krallık'ın ilk Asyalı İngiliz lideri olma başarısının hiç kimse tarafından küçümsenmemesi gereken ekstra bir çaba gerektirdiğini söyledi.

İşçi Partisi'nin önündeki görevlere dönecek olursak Starmer, partisinin siyasete olan güven eksikliğini ve önceki hükümetler döneminde yaşanan umudun tükenmesini tersine çevirebileceğini söylerken iyimser bir tavır sergiledi. Starmer, "Bu yara, bu güven eksikliği ancak eylemlerle iyileştirilebilir, sözlerle değil. Ancak kamu hizmetinin bir ayrıcalık olduğunu ve hükümetinizin her bir kişiye saygılı davranması gerektiğini kabul ederek bugün bir başlangıç yapabiliriz" dedi.  

İngiltere'de dün yapılan genel seçimler sonucunda İşçi Partisi, 650 sandalyeli Avam Kamarası'na 410 milletvekili sokma başarısı kazanırken iktidardaki Muhafazakar Partinin 2019'da 365 olan sandalye sayısı 120'ye geriledi.

"İşçi Partisi'ni değiştirdik" diyen yeni Başbakan şunları konuşmasına şöyle devam etti:

İşçi Partisi'ne oy verseniz de vermeseniz de, özellikle de vermediyseniz, size doğrudan söylüyorum, benim hükümetim size hizmet edecektir. Siyaset iyilik için bir güç olabilir. Biz bunu göstereceğiz. İşçi Partisini değiştirdik, hizmete döndürdük ve bu şekilde yöneteceğiz.

Starmer istikrar ve ılımlılıktan yana olduğunu belirtti ve milyonlar daha fazla güvensizliğe sürüklenirken hükümetlerin çok uzun süre görmezden geldiğini savundu.  Kamu hizmetlerini dönüştürmek için getireceği politikalar üzerinde durmadı ancak önceliklerinin dünya standartlarında okullar ve uygun fiyatlı evler olduğunu söyledi. Starmer, "Bu biraz zaman alacak ama değişim işinin hemen başlayacağından hiç şüpheniz olmasın. Her toplumda yaratılan zenginlikle Britanya'yı yeniden inşa edeceğimizden hiç şüpheniz olmasın" dedi.

Boris Johnson, Liz Truss ve Sunak dönemlerinin dram ve skandallarına açık bir göndermede bulunan Starmer, İşçi Partisi'nin gürültülü performans döneminden sonra insanların hayatlarında daha az yer alacağı sözünü de verdi.