06 Ekim 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.07.2024 09:10 | Son Güncelleme: 05.07.2024 16:58

NYT İngiltere seçimlerini yazdı: Muhafazakarların 200 yıllık tarihindeki en kötü yenilgi

İngiltere'de gerçekleşen erken seçimlerde Muhafazakar Parti'nin 14 yıllık iktidarı sona erdi. İlk seçim sonuçlarını değerlendiren New York Times bunun parti tarihinin en büyük yenilgisi olduğunu ve uzun yıllar konuşulacağını yazdı
NYT İngiltere seçimlerini yazdı: Muhafazakarların 200 yıllık tarihindeki en kötü yenilgi

Mark Landler ve Megan Specia / The New York Times

İngiltere İşçi Partisi ezici bir seçim zaferi kazanarak Muhafazakâr Parti'yi 14 yıl aradan sonra iktidardan düşürdü ve İngiliz siyasetinde yeni bir dönemin habercisi olan bir isyan dalgası başlattı. Yorgun ve kasvetli görünen görevden ayrılan başbakan Rishi Sunak, İşçi Partisi'nin parlamento çoğunluğunu onaylanmasından kısa bir süre önce, sabahın erken saatlerinde partisinin yenilgisini kabul etti. Sunak seçim bölgesinden yaptığı açıklamada, "İngiliz halkı bu gece bir karar verdi" dedi. 

İşçi Partisi lideri ve müstakbel başbakan Keir Starmer'ı arayarak kendisini tebrik ettiğini söyledi. Yerel seçim bölgesini kazanan Sunak, resmi istifasını Kral 3. Charles'a sunmak üzere Londra'ya gideceğini söyledi ve partisinin performansı için özür diledi. Destekçilerinden oluşan bir kalabalığın karşısına çıkan Starmer ise ülkeyi yeniden inşa etme sözü verdi ve ekledi: Değişim şimdi başlıyor.

Yenilgileri yıllarca yankılanacak

Kısmi sonuçlar, İşçi Partisi'nin İngiliz Avam Kamarası'ndaki 650 sandalyenin 400'den fazlasını, Muhafazakârların ise 150'den azını kazanma yolunda olduğunu gösterdi. Bu, Muhafazakârlar için partinin yaklaşık 200 yıllık tarihindeki en kötü yenilgi olacak ve partinin geleceği hakkında soru işaretleri yaratacaktır. İsyancı ve göçmen karşıtı bir parti olan Reform U.K.'nin dört sandalye kazanacağı tahmin ediliyordu ancak oyların önemli bir kısmını alarak Muhafazakârların aleyhine güçlü bir performans sergiledi. Muhafazakârların yenilgisinin büyüklüğü Britanya'da aylarca, hatta yıllarca yankılanacak.

İşte bilinmesi gereken diğer ayrıntılar:

İşçi Partisi'nin yenilenmesi: Parlamentoya 2015'te girmiş bir avukat olan Starmer için bu, İşçi Partisi'ni selefi Jeremy Corbyn'in sol politikalarından uzaklaştırmak ve Muhafazakarların giderek istikrarsızlaşan yönetimine karşı makul bir alternatif olarak yeniden markalaştırmak için dört yıldır yürüttüğü projenin dikkate değer bir şekilde doğrulanmasıydı.

Sağcıların çabaları: Reform U.K.'nin güçlü çıkışı, partinin lideri ve daha önce Parlamento'ya girmek için yaptığı yedi girişimde başarısız olduktan sonra bir koltuk kazanan deneyimli Nigel Farage için bir zaferdi. Farage yeni koltuğundan, güçten düşmüş Muhafazakarların kalıntılarını avlamaya çalışabilir.

Mutsuz seçmenler: Seçmenler, durgun ekonomi, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından göçte yaşanan büyük artış ve hastaların uzun bekleme sürelerine neden olan kriz halindeki Ulusal Sağlık Hizmeti ile ilgili hayal kırıklıklarını dile getirdiler.

© 2024 The New York Times Company