28 Nisan 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 06.02.2024 14:56 | Son Güncelleme: 06.02.2024 15:32

The Guardian yazdı: Kral Charles'a konulan kanser teşhisi görevleri konusunda şüphe uyandıracak

İngiltere Kralı'na kanser teşhisi koyulması, 70 yıl bekledikten sonra tahta çıkan Charles'ın görevini ne kadar sürdürebileceğine dair tartışmaları gündeme getirdi. The Guardian, Kral'ın tamda popülaritesini artırdığı bir dönede görevlerini ertelemek zorunda kalacağını yazdı
The Guardian yazdı: Kral Charles'a konulan kanser teşhisi görevleri konusunda şüphe uyandıracak

Pazartesi günü Kral 3. Charles ve Kraliçe Camilla ile birlikte özel bir klinikten çıkarak küçük bir kalabalığa gülümsedi ve el salladı. Buckingham Sarayı'nın vermek istediği mesaj açıktı: Hükümdar güçlü ve sağlık sorunlarına rağmen görevine devam edecek. Bundan saatler önce de gelini Galler Prensesi Catherine, planlanan karın ameliyatının ardından aynı hastaneden çıkarıldı.

Birkaç gün boyunca, küresel medyada onların ve bir bütün olarak monarşinin sağlığı üzerine yapılan spekülasyonlar duruldu. Ancak pazartesi günü Charles'a bir tür kanser teşhisi konulduğunun sürpriz bir şekilde açıklanması kaçınılmaz olarak yeni bir karmaşaya neden oldu ve 70'li yaşlarının ortasındaki bir adamdan kamu görevlerini yerine getirmesini beklemenin adil olup olmadığına dair soruları bir kez daha gündeme getirecek.

Uzun zamandır beklediği saltanatın önünde yeni zorluk

Charles yeni işine çoğu erkeğin emekli olduğu yaştan on yıl sonra başladı. Pek çok kişi bu son olayı kader, uzun zamandır beklediği saltanatın önüne yeni bir zorluk koymuş gibi görecek. Yetmiş iki yıl önce, dedesi ölüp annesi kraliçe olduğunda, Charles üç yaşında veliaht oldu. Bu unvanı 70 yıl boyunca, herkesten daha uzun süre elinde tuttu. Görevi devraldığından beri oldukça temkinli bir kral oldu, yeni kısıtlamalar dahilinde çalıştı ama yine de çevre gibi kendisi için önemli olan konulara odaklanmanın yollarını buldu.

Halk onu benimsedi

Şimdiye kadar halk onu benimsemiş görünüyor. Yakın zamanda yapılan bir ankete katılanların yüzde 50'sinden fazlası iyi bir iş çıkardığını söylerken sadece yüzde 9'u kötü bir iş çıkardığını belirtti. Yavaş ama emin adımlarla kral olarak kendi izini bırakıyor ancak geçen ay prostat büyümesi nedeniyle gördüğü tedavi ve şimdi bu duyuru, gelecekte bu rolü nasıl şekillendireceği konusunda soru işaretleri yaratacak. Saray her zaman olduğu gibi işlerin her zamanki gibi devam ettiğini göstermeye hevesli davranarak monarşinin Charles ve Kate tören görevlerini yerine getirmeden de çalışmaya ve gelişmeye devam edebileceği konusunda ısrarcı oldu. Camilla günlük işlerine devam etti ve hafta boyunca Kral'ın sağlığı sorulduğunda, iyi olduğu ve iyileşmeye devam ettiği konusunda kibarca güvence verdi.

Saraydan yapılan açıklamada Kral'ın yakında geri dönmeyi umduğu izlenimi verildi. Açıklamada kralın tedavisi konusunda tamamen olumlu olduğu ve mümkün olan en kısa sürede tüm kamu görevlerine dönmeyi dört gözle beklediği belirtildi. Daha önceki yaralanma ve rahatsızlıklarının hiçbiri bu kadar ciddi olmasa da daha önce de kendini toplardı. Charles dağ yürüyüşleri ve bahçecilikle aktif kalmaya devam etti, ancak çok kez attan düştüğü için sırt ağrılarından muzdaripti.

Birçok rahatsızlık ve kaza geçirdi

Poloya olan tutkusu, önceki sakatlıklarının çoğunun kaynağıydı. Kırk yılı aşkın bir süre oynadıktan sonra birkaç kemiğini kırarak spordan emekli oldu. Haziran 2001'de bir tilki avı sırasında atından düştükten sonra omzundaki küçük bir kemik kırıldı. Bahçesiyle ilgilenirken bir keresinde yanlışlıkla başparmağına tokmakla vurdu ve parmağını kırdı. 

2008 yılında küçük, rutin bir prosedürle burun köprüsünden kanserli olmayan bir büyüme aldırdı ve 2003 yılında kraliyet ailesinin tercih ettiği Londra'daki özel King VII. Edward Hastanesi'nde bir fıtık ameliyatı geçirdi. Mart 2020'de, o zamanlar 71 yaşında olan Charles, aşılar kullanılmaya başlamadan önce Covid-19'a yakalandı ancak sadece hafif semptomlar gösterdi. Şubat 2022'de ikinci kez Covid'e yakalandı, ancak üç kez aşılandı. Saray, şimdilik halka dönük görevlerini ertelediğini, ancak devlet işlerini ve resmi görevleri üstlenmeye devam edeceğini söylüyor.