İsrail medyasında yer alan haberlere göre Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas'la savaşın sona ermesinin ardından Gazze Şeridi'nin kontrol ve yönetimine ilişkin planlar yapmaya başlaması için güvenlik yetkililerinden gelen talepleri reddetti.
Üç talepte bulundular
İsrail'de Channel 12'ye göre son birkaç gün içinde Mossad, Shin Bet, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) genelkurmay başkanı ve savunma bakanlığı yöneticileri adına başbakanlık ofisine, İsrail'in Gazze Şeridi'ni kontrol eden Filistinli gruba karşı hedeflerine ulaştığını ilan etmesinin ertesi günü ile ilgili kararlar konusunda bir toplantı düzenlenmesi için üç talep iletildi.
"Amerikalılar açıklama istiyor"
Habere göre tüm bu talepler reddedildi. İsmi açıklanmayan bir güvenlik yetkilisi, "Zaman daralıyor ve Gazze Şeridi'nin içindeki ve dışındaki tüm ilgili aktörlerle ilgili olarak nasıl hareket edileceği konusunda şimdiden karar verilmesi gerekiyor. Amerikalılar açıklama istiyor" ifadelerini kullandı.
Salı günkü haber, İsrail medyasında Netanyahu ve Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın uzun süredir beklenen mevcut yüksek yoğunluklu çatışma aşamasından Hamas liderlerinin daha hassas bir şekilde hedef alınmasına odaklanan yeni bir ifadeye geçişi görüşmeyi reddettikleri iddialarının yanı sıra Netanyahu'nun Gallant'ın Mossad ile olası rehine kurtarma anlaşmaları hakkında ayrıntılı görüşmeler yapmasına izin vermediği yönündeki bir haberin ardından geldi.
Kabine görüşmesi için tarih belirlendi
Netanyahu başbakan olarak konumunu korumak için bu tür görüşmeleri ertelemek isteyebilir. Savaş zamanındaki birlik hükümeti çatışma sona erdikten sonra dağılacak ve Gazze için Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'nin geri dönmesi gibi Filistinli aktörleri içeren herhangi bir çözüm, aşırı sağcı koalisyon hükümetinin istikrarını tehdit ediyor. Başbakanlık ofisinden bir sözcü, ertesi gün konulu kabine görüşmesi için bir ay önce tarih belirlendiğini ve önümüzdeki günlerde yapılacağını söyledi.
İsrail'in Hamas kontrolündeki Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı şimdiden 21. yüzyılın en yıkıcı çatışmalarından biri haline geldi. 20 bin 900'den fazla kişinin öldüğü, 55. bin kişinin yaralandığı ve Filistin topraklarındaki 2,3 milyon insandan yüzde 85'inin evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor. Çatışmaların başlamasından bu yana verdiği ilk röportajda Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas salı gecesi yaptığı açıklamada savaşın bir felaketin ötesinde olduğunu söyledi ve Netanyahu'yu "Filistinlilerden kurtulmayı" planlamakla suçladı.
İsrail'in en önemli müttefiki ABD'nin artan eleştirileri de dahil olmak üzere, insani felaketle ilgili artan uluslararası tepkilere rağmen Netanyahu, İsrail'in Hamas'a karşı tam zafer kazanana kadar devam edeceğini söyledi.