19 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.02.2024 13:23 | Son Güncelleme: 26.02.2024 13:28

The Guardian yazdı: Zelenskiy'nin en zor dönemi savaşın üçüncü yılı olacak

Ukrayna'daki savaş üçüncü yılına girerken ülke içindeki siyasi baskı, uluslararası desteğin parçalanması ve Trump'ın yeniden seçilme ihtimali hem ülke hem Zelenskiy için varoluşsal tehditler oluşturuyor
The Guardian yazdı: Zelenskiy'nin en zor dönemi savaşın üçüncü yılı olacak

Volodimir Zelenskiy'nin önümüzdeki aylarda zor bir görevi var. Rusya'nın Ukrayna'yı topyekûn işgali üçüncü yılına girerken, Ukrayna Devlet Başkanı'nın yönetmesi gereken çok zor bir denge var. Ukrayna toplumu savaştan yorgun düşmüş durumda ve uluslararası destek parçalanıyor, bu da cephede kritik bir cephane sıkıntısına yol açıyor. Aynı zamanda Ukraynalıların çoğu, Moskova'nın toparlanıp Ukrayna'yı tekrar vurması için zaman kazandırma riski taşıyan bir barış anlaşması fikrine sıcak bakmıyor.

"ABD seçimleri belirleyici olacak"

Zelenskiy, işgalin ikinci yıldönümünden bir gün sonra, pazar günü düzenlediği basın toplantısında gelecek bir yıl içinde yaşanacakların altını çizdi. Ukrayna lideri, "İlk yıl mesela hayatta kalmaktı, tamamen hayatta kalmaydı. İkinci yıl dirençti, direnişti... Üçüncü yıl belirleyici olacak. İçeriden ve dışarıdan meydan okumalarla dolu bir yıl olacak" ifadelerini kullandı. 

Zelenskiy Ukrayna'nın geleceğiyle ilgili pek çok şeyin bu dış faktörlere ve özellikle de Washington'daki havaya bağlı olduğunu itiraf etti. "Belirleyici olan ABD'deki seçimler olacak ve o zaman bundan sonra ne olacağını anlayabileceğiz" diyen Zelenskiy, belki de Trump başkanlığının Ukrayna için mutlak bir felaket olacağını açıkça kabul eden ilk kişi oldu. 

Siyasi rekabet döndü

Zelenskiy şu anda Kongre'de bekletilen devasa ABD yardım paketi konusunda ise, "Olumlu bir karar çıkacağından eminim, aksi takdirde nasıl bir dünyada yaşadığımızı merak etmeye başlayacağım" ifadelerini kullandı.  Büyük ölçüde kendi kontrolünde olmayan bu dış sorunların yanı sıra, Zelenskiy için ülke içinde de zor bir yıl olabilir. Ukraynalılar arasında hala yüksek onay oranlarına sahip olsa da artık dokunulmaz olarak görülmüyor ve siyasi rekabet Ukrayna'ya geri dönüyor.

"Artık bitkin görünüyor"

İki yıl önce Rusya geniş çaplı işgali başlattığında Zelenskiy'nin Kiev'den ayrılmayı reddetmesi ve meydan okuyan video mesajları Ukrayna'da ve yurtdışında pek çok kişiye ilham verdi. Ancak son zamanlarda Zelenskiy ekibinin hala savaşın ilk günlerindeki "sığınak modunda" oldukları yönünde iddialar var. Bazı kaynaklar Başkan'ın son toplantılarda, savaştaki bir ülkeye iki yıl liderlik ettikten sonra bitkin göründüğünü söyledi. 

Ancak Zelenskiy iç politika konusunda sıkıştırıldığı birkaç kez savunmaya geçti. Bir Japon gazeteci, kısmen Zaluzhnyi'ye verilen yüksek desteğe duyulan kızgınlıktan kaynaklandığı düşünülen önceki ordu komutanı Valerii Zaluzhnyi'yi neden görevden aldığına dair tutarlı bir neden söyleyip söylemeyeceğini sorduğunda Zelenskiy, bunun bir iç mesele olduğunu belirtti. SBU güvenlik birimi tarafından gazetecilerin izlenmesini içeren yakın tarihli bir skandalla ilgili bir soruyu yanıtlarken de benzer şekilde umursamaz davrandı.

Ancak Zelenskiy dünyayı Ukrayna'ya desteğini sürdürmeye çağırırken ikna edici bir konuşmacı olmaya devam etti ve savaşın şimdiye kadarki en zor yılı olabilecek bu dönemde risklerin altını defalarca çizdi. Zelenskiy, "Hayatta kalmak için cesarete ve dirence ihtiyacımız var. Bu yıl, bu savaşın sona erme biçimini belirleyecek" dedi.