27 Temmuz 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 16.06.2023 13:20 | Son Güncelleme: 16.06.2023 14:17

The Independent yazdı: İş gücündeki umut Z kuşağı

The Independent şirketlerinin önümüzdeki 10 yıl içinde batacağını düşünen CEO'lara çözüm yolunu gösterdi. Korktuğunuz ekonomik ve teknolojik gelişime ayak uydurmanın yolu Z kuşağını iş gücüne katmak
The Independent yazdı: İş gücündeki umut Z kuşağı

İş ve özel hayat dengesi, Z kuşağı için maaştan çok daha önemli. İş seçiminde de bu denge etkili bir rol oynuyor. Dijital bir nesil olan Z kuşağı için pozitif ilişkiler ve insanlarla olan ilişkiler de oldukça önemli. Fakat yöneticiler genç kuşaklara istihdam sağlarken tedirgin olabiliyor. Yapılan araştırmalar bu kaygıların yanlış olduğunu gösteriyor. Kısa süre önce yapılan bir ankete göre, CEO'ların yüzde 40'ı çalıştıkları yerin on yıl içinde ekonomik olarak ayakta kalamayacağından korkuyor. Yüzde 52'si küresel işgücü açığının en büyük zorluk olduğunu söylerken, yüzde 49'u teknolojik değişime uyum sağlama ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Z Kuşağı çalışanlarını kariyerlerinin başındayken işgücüne katmak, bu ekonomik bulmacanın her iki parçasına da çözüm olabilir. Z kuşağı çalışanları, sosyal medya ve teknoloji ile iç içe büyüdükleri için dijital olarak akıcı olma ihtimalleri daha muhtemel. Teknolojiyi daha girişimci, daha iyi sorun çözücü ve daha büyük düşünen bireyler olmak için kullanıyorlar ve kariyerlerinin başlarında bile işletmeler üzerinde büyük bir etkiye sahipler.

Fırsatları kendileri yaratabilirler

The Independent bu konuya örnek olarak  Kanadalı ünirversite öğrencisi Alex Zhu'yu ele alıyor.  Zhu, matematik ve sanat fakültelerinin ortaklaşa yürüttüğü bir program olan Bilgisayar ve Finansal Yönetim üçüncü sınıf öğrencisi. Kısa bir süre önce Mastercard'da ortak bir çalışma dönemi geçirdi.Projelerde yer alıp müşterilerle ilişkisini iyi tuttu. Kısa sürede liderliğini aldığı bir projenin ikinci yarısında Alex, haftalık müşteri toplantılarında kilit bir rol oynadı ve projenin geliştirilmesi için müşteriyle birlikte çalışmakla görevlendirildi. Zhu, "Bu rolde öne çıkıp müşteri katılımına liderlik edebildim. Bu ekstra adımı atmak ve bana verilen rolün ötesine geçmek için çok değerli bir fırsattı" ifadelerini kullandı. Mastercard Kanada'dan Behram Modi, "Alex, projeleri ve daha geniş Mastercard ekibi üzerinde önemli bir etki yarattı. Önemli proje çıktılarının şekillendirilmesine, müşteri sunumlarının yapılmasına ve iç ve dış paydaşlarla irtibat kurulmasına önemli ölçüde katkıda bulundu" dedi.

Sözde hizmet vermek istemiyorlar

Work-Learn Enstitü'nün Alex gibi genç, teknoloji meraklısı Z kuşağı çalışanlarını nasıl çekebileceklerini ve ellerinde tutabileceklerini araştıran son anket verilerinde, Z Kuşağı çalışanlarının iş-yaşam dengesine öncelik verdiği  görülüyor. Ayrıca sadece sözde hizmet vermekle ilgilenmiyorlar. Araştırma Z Kuşağı çalışanlarının bir kuruluşun değerlerine çok dikkat ettiğini ve yakın zamanda yapılan bir araştırmada ankete katılanların neredeyse yarısının, becerilerine uysa bile değerleriyle uyuşmayan tam zamanlı bir işi reddedeceklerini söylediğini gösteriyor.

Uzaktan değil yüz yüze çalışmak istiyorlar

Gençler ayrıca istihdam güvencesi, eşitlik, çeşitlilik ve kapsayıcılığa odaklanma, kariyer gelişimi için fırsatlar ve yaşam boyu öğrenme için destek arıyor. Uzaktan veya yüz yüze çalışma tercihi açısından, teknolojiyle olan rahatlıkları göz önüne alındığında belki de şaşırtıcı bir şekilde, Z Kuşağı çalışanları hibrit bir çalışma ortamını tercih ediyor gibi görünüyor. Ağ kurmanın gençler için arzu edilen işin önemli bir bileşeni olduğu görülüyor. İlişkiler kurmak ve öğrenecekleri akıl hocaları bulmak istiyorlar ve bunu yapmanın en anlamlı yolunun en azından kısmen yüz yüze bir iş deneyimine sahip olmak olduğunu düşünüyorlar.

İşverenlerin atabileceği basit adımlar var

Waterloo'nun kooperatif eğitim programından elde edilen veriler Z kuşağı çalışanlarının kariyerlerinin çok erken dönemlerinde ve çok anlamlı bir şekilde katkıda bulunabileceklerini ayrıca işverenlerin bu yeni çalışanları kendi bünyelerine çekmek için atabilecekleri nispeten basit adımlar olduğunu gösteriyor.

The Independent'ın haberine göre Z kuşağı ne istediğini biliyor ve işletmeler uzun vadeli ekonomik sürdürülebilirlik sağlamak istiyorsa bu ihtiyaçları karşılamalı. Bunu yapmak, işgücü açığını ve teknolojik değişime uyum sağlama ihtiyacını giderecek ve bu yenilikçi yeni çalışan grubunun dünyanın önde gelen işletmelerinden bazılarında önemli yeteneklerini ortaya çıkarmasını sağlayabilir.