04 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.10.2024 15:13 | Son Güncelleme: 04.10.2024 15:18

The Telegraph analizi: Donald Trump'ın gizli silahı Melania

Eski first lady Melania Trump'ın siyasete atılması Cumhuriyetçi kampanyaya dikkatlice düşünülmüş bir destek olabilir. The Telegraph'a göre Melania yeni kitabıyla Trump politikasının ihtiyaç duyduğu yumuşatılmış kenarı oluşturuyor
The Telegraph analizi: Donald Trump'ın gizli silahı Melania

Melania Trump'ın yakında yayınlanacak olan anı kitabında kürtaj haklarının ateşli bir savunusu olduğu ortaya çıktığında, kocasının sadık yaşam yanlısı destekçileri şaşkına döndü. Kürtaj karşıtı aktivistlerin en büyük kazanım olan Roe v Wade'in (Roe v. Wade, Amerika Birleşik Devletleri'nde kürtajın anayasal bir hak olduğunu ortaya koyan 1973 tarihli dönüm noktası niteliğindeki ABD Yüksek Mahkemesi kararının alınmasına yol açan davanın adı) iptal edilmesine yardımcı olmakla övünen bir adamın eşi, kocasının tüm çalışmalarının üzerine benzin döküyor ve kibrit çakıyordu. Önde gelen kürtaj karşıtı aktivist Kristian Hawkins, eski first lady'nin seçimlere sadece haftalar kala kocasının kürtaj karşıtı seçmenlere verdiği mesajın 'altını kazan' bir kitap yayınlamasının mantığını anlamanın zor olduğunu söyledi.
Ancak Melania'nın anıları, kazara yapılmış bir gaf ya da kocasının kampanyasının kalbine saplanmış keskin bir bıçak olmaktan çok, seçim gününe bir ay kala Cumhuriyetçi adayı güçlendirmek için dikkatle düşünülmüş bir değer olabilir. Görünüşe göre Melania, Trump'ın gizli silahı.

Bir kadın dokunuşu

Trump kadın seçmenler arasında destek kaybına uğrarken, 54 yaşındaki Melania Trump ve 256 sayfalık kitabı sert politikanın ihtiyaç duyduğu yumuşatılmış kenarı oluşturuyor. Seçmenlerin sandık başına gitmesine haftalar kala Melania Trump, eski başkanla siyasi konularda bazen aynı fikirde olmadığında ısrar ediyor ve şikayetlerini dile getirmekten çekinmiyor. Saint Anselm'de siyaset profesörü olan Christopher Galdieri, “Bunun seçimden bir ay önce ortaya çıkmasının zamanlaması, dikkatleri sadece Trump'ın bu alanlarda yaptıklarına değil, aynı zamanda ılımlaştırıcı bir etkisi olduğu fikrine de çekiyor” dedi. Galdieri The Telegraph'a verdiği demeçte "Çok fazla oy getireceğini sanmıyorum ama bence daha düşük vergi isteyen, ticari düzenlemelerin çok zahmetli olduğunu düşünen ama kürtaj politikası konusunda heyecan duymayan, Trump'ın göçmenlikle ilgili konuşma ve ele alış biçimi konusunda heyecan duymayan Cumhuriyetçi seçmenleri hedefliyor" dedi.

Bir süre gözlerden uzak kaldı

Şimdiye kadar Melania hem kocasının kampanya çalışmalarında hem de kamuoyunun gözünden uzak kalmış, bunun yerine zamanını Mar-a-Lago'da oğulları Barron ile geçirmeyi tercih etmişti. Trump'ın çocukları Eric, Don Jr ve Tiffany Cumhuriyetçi adaya sus payı davasında eşlik ederken, Melania mahkeme salonunu bir kez olsun şereflendirmedi. 2020 ve 2016'da mükemmel şekillendirilmiş saçlarıyla Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'de konuşmalar yapmak üzere sahnenin merkezinde yer alırken, bu yıl Milwaukee'de Beethoven'ın 9. Senfonisi eşliğinde parlak kırmızı etekli takım elbisesiyle kısa bir süre göründü ve bandajlı kocasını yanağından öptü.

Konuşmalardan para aldı

CNN'in haberine göre, Melania'nın kendi evinde gerçekleşen kampanya konuşmalarından en az biri için, çabaları karşılığında altı haneli bir meblağ aldığı anlaşılıyor. Şimdi Melania Trump, milyonlarca sosyal medya takipçisine yakında çıkacak kitabından okuduğu siyah-beyaz klipleri yollayarak kendi hikayesini anlatıyor. Kitap ve beraberindeki TV röportajları, kocasıyla hiçbir şey yapmak istemeyen göz alıcı eş imajıyla çelişiyor.

Geri tepme potansiyeli

Melania Trump'ın siyasi arenaya adım atması geri tepebilir mi? Ohio Üniversitesi'nde tarih profesörü ve first lady'ler konusunda uzman olan Katherine Jellison, Melania Trump'ın yorumlarının kürtaj karşıtı bazı seçmenleri uzaklaştırabileceğini ve kürtaj yanlısı meslektaşlarını ikna edemeyeceğini öne sürdü. Jellison "Oylarının değiştiğini görebileceğim kişiler, Trump'lardan birinin kürtaj yanlısı olmasına kızıp ‘o zaman ben de ona oy vermeyeyim ve evde oturayım’ diyebilecek kişilerdir” dedi. Ancak Jellison, Melania Trump'ın kitabı kocasının bazı politikalarından arındırmak için siyasi bir araç olarak değil, kim olduğu ve neyi temsil ettiğine dair anlatıyı kontrol altına almanın bir yolu olarak tasarladığını düşünüyor. Galdieri de aynı fikirde. Galdieri "O Jill Biden, Laura Bush ya da Michelle Obama değil ki onlar oldukça güçlü bir kamusal varlığa sahipti” dedi.