16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 17.07.2024 10:17 | Son Güncelleme: 17.07.2024 10:32

WP yazarı Melania Trump'ı yazdı: Kocası kadar bilgili bir politikacı

ABD eski başkanı Donald Trump'a yönelik suikast girişiminin ardından eşi Melania Trump objektiflere yansımadı. Washington Post yazarı Mary Jordan köşe yazısında Melania Trump'ı analiz etti. Ona göre Melania, gündemden uzak dursa da en az kocası kadar bilgili bir politikacı
WP yazarı Melania Trump'ı yazdı: Kocası kadar bilgili bir politikacı

ABD tarihinde tekrarlanan bazı şiddet görüntüleri unutulmazdır. 1963'te Dallas'ta suikasta uğrayan Kennedy'i vurulduktan sonra eşi Jackie kucaklıyor. 1981'de Nancy Reagan, ABD başkanı eşinin akciğerini delen kurşunun çıkarılması için Washington'daki hastaneye koşuyor. Eski First Lady Melania Trump ise ne 20 yaşındaki suikastçının kocasına ateş açtığı mitingde, ne Gizli Servis ajanlarının onu götürdüğü Pennsylvania hastanesinde, ne de Cumhuriyetçi Ulusal Kongre öncesinde geldiği Milwaukee'deki havaalanında görüldü.

Donald Trump Cumhuriyetçi Ulusal Meclis'e o olmadan gittiğinde sosyal medyada "MIA Melania" paylaşımları yapıldı. Bu söz, Trump'ın Beyaz Saray'daki ilk yıllarındaki “Melania nerede?” memlerinin etiketiydi. Melania'nın Trump'tan kurtarılması gerektiğini düşünenlerin yanıldığı ortaya çıktı.

Kocasıyla birbirlerine benziyorlar

Şimdi Melania'nın yokluğunun evliliğinde bir sorun ya da siyasi ilgisizlik işareti olduğunu öne sürenlere gelince: Tekrar düşünün. Birkaç yılımı Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Melania'yı, memleketi Slovenya'daki gençliği de dahil olmak üzere hayatının her aşamasında tanıyan insanlarla görüşerek geçirdim. Konuşma yaptığı etkinliklerde bulundum ve hatta onunla nadiren sohbet ettim. Bildiğim şey şu: O ve kocası pek çok yönden birbirlerine benziyorlar. Genellikle hafife alınıyorlar. Ama onlar pes etmeyen savaşçılar, bir sonraki hamlelerini hesaplamaktan asla vazgeçmiyorlar. Fotoğrafların ve görüntülerin gücüne olağanüstü bir şekilde uyum sağlıyorlar.

Ne yaptığının farkında

Melania ne yaptığını biliyor ve ne isterse onu yapıyor. Topluluk önünde konuşmayı sevmiyor. Yalnızlığı seviyor. Nadir konuştuğunda insanları onu daha dikkatli dinleyeceğinin de farkında. Eğer gölgede kalırsa spot ışıklarına çıktığında daha fazla dikkat çekeceğinin farkında. Pazar günü, Melania neredeyse dört yıl sonra ilk önemli halka hitap ettiğinde 30 milyon kişi X'teki gönderisin gördü. Milyonlarca kişi de bunu televizyondan duydu.

Melania'nın Kongre'nin son gününde ortaya çıkması ve Trump'la birlikte çekilmiş fotoğrafının her yerde görülmesi bekleniyor. Melania açıklamasında "Kocam Donald’a isabet eden o vahşi kurşunu izlediğimde, benim ve Barron’un hayatının yıkıcı bir değişimin eşiğinde olduğunu fark ettim. Kocamı siyasi bir makine olarak gören bir canavar, Donald'ın tutkusunu, kahkahasını, yaratıcılığını, müzik sevgisini ve ilhamını çalmaya çalıştı" dedi.

Diğer çiftler gibi değiller

Melania son iki Cumhuriyetçi kongresinde konuşmuştu ancak bu hafta konuşma yapması planlanmıyor. Eşlerin konuşması geleneksel olarak izlenmesi gereken bir etkinlik; seçmenler benzersiz bir bakış açısına sahip bir kişiden, adayın vergiler ve diğer konulardaki pozisyonları hakkında değil, karakteri ve bir insan olarak nasıl biri olduğu hakkında konuşan birinden dinlerler. Trump çifti diğer başkan çiftlerinde ayrı bir pozisyonda duruyor. Diğer Beyaz Saray çiftlerinin el ele tutuştukları ya da birbirlerine sevgi dolu göründükleri pek çok fotoğraf bulabilirsiniz, ancak onlarınkini bulamazsınız.  Melania, Trump'ın üçüncü eşi. Kendisi 54, kocası ise 78 yaşında. Oğlu 18 yaşındaki Barron'un, Trump'ın ilk evliliğinden olan büyük çocukları Don Jr, Eric ve Ivanka ile birlikte aile içinde daha fazla yer alması için mücadele etti. Bu ayın başlarında Trump daha önce hiç yapmadığı bir şey yaptı ve mitinglerinden birinde Barron'u tanıttı.

Melania, Trump'ın zamanını ya da ilgisini talep etmiyor. Kendi işini yapmaktan mutlu. Ama bir şeyi gerçekten istediğinde, genellikle onu elde eder. Yıllar boyunca, özellikle de kocasının çapkınlık iddialarını detaylandıran haberler ve bunun kendisine nasıl yansıdığı konusunda kocasına kızdı. Bu nedenle kocasının Stormy Daniels ile karşı karşıya geldiği New York'taki son duruşmasına katılmaması onu tanıyanlar için sürpriz olmadı.

Gerektiğinde gücünü kullanıyor

Trump, Amerikan tarihindeki hiçbir başkan adayına benzemiyor. Bir aile babası olarak değil, güçlü bir adam olarak aday oldu. Melania ise tarihteki hiçbir first lady'ye benzemiyor ve bunun tek nedeni Amerika Birleşik Devletleri'ne 26 yaşında gelmiş olması değil. Beyaz Saray'da, vergi mükellefleri tarafından finanse edilen bir Doğu Kanadı ofisi olmasına rağmen, nerede olduğunu ya da ne yaptığını halka açıklama zorunluluğu hissetmedi. Hatta haftalarca ortadan kayboldu. Onun görüşüne göre kendisi seçilmiş bir yetkili değildir ve bu nedenle istediğini yapabilir. Melania uzun vadeli oynuyor ve hiçbir şeyi aceleyle yapmıyor. Melania'nın nerede olduğundan ziyade bir sonraki adımda ne planladığını düşünmek daha akıllıca olabilir.