08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.09.2023 17:02 | Son Güncelleme: 05.09.2023 17:25

The Telegraph yazdı: Dubai Orta Doğu'nun Las Vegas'ı olabilir

Birleşik Arap Emirlikleri'nin kârlı kumarhane tesisleri inşa etmesine olanak sağlamak için kumar oynamayı suç olmaktan çıkarabileceği söyleniyor. The Telegraph böyle bir kararın Dubai'yi Las Vegas gibi bir merkeze çevirebileceğini yazdı
The Telegraph yazdı: Dubai Orta Doğu'nun Las Vegas'ı olabilir

Birleşik Arap Emirlikleri yöneticilerinin kumar oynamayı suç olmaktan çıkaracağı ve bir dizi kumarhaneye izin vereceği spekülasyonları arasında yeni bir oyun otoritesi atamasının ardından Dubai'nin Orta Doğu'nun Las Vegas'ı haline gelebileceği konuşuluyor. 

Zenginlerin oyun alanı

Turizm gelirlerini üç katına çıkarma çabalarının bir parçası olarak BAE'nin yabancı yatırımcıların kumar oynanabilen otel tesislerinin inşasına yardımcı olmalarına izin vermesi bekleniyor. Klimalı gökdelenleri, 12 şeritli otoyolları ve çöl manzarasıyla Dubai şimdiden Nevada'nın Günah Şehri ile karşılaştırılıyor. Şeyhliğin vergisiz, para merkezli yaşam tarzı uluslararası spor yıldızlarını ve oligarkları kendine çekiyor. Mütevazı kökenlerine rağmen zenginlerin oyun alanı haline gelen şehirde süper yatlar limanları dolduruyor ve benzinli araçlar yollara hakim oluyor.

Eğer mevcut kumar düzenlemeleri değiştirilirse Dubai, Nevada'nın en kalabalık şehrine çok benzeyebilir. 2018'den bu yana, oyun olanakları sunmayan tek şube olan Caesars Palace'a ev sahipliği yaparken, MGM Resorts, CEO'sunun mevcut düzenlemelerin değişmesi halinde bir kumarhaneye dönüştürülebileceğini söylediği bin odalı bir otel inşa ediyor.

"BAE için heyecan verici bir zaman"

Uluslararası oyun danışmanları Tottenham and Co. şirketinin genel müdürü Andrew Tottenham, "BAE için heyecan verici bir zaman. Bu kararın hafife alındığını sanmıyorum. Eminim bu hamleye olumlu bakmayan insanlar da vardır" ifadelerini kullandı. Mevcut düzenlemelere göre BAE'de kumar oynarken yakalanan herkes iki yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Sektördeki uzmanlar, Emirlik yetkililerinin suç olmaktan çıkarmayı dini eleştirilere daha uygun hale getirmek için Emirlik vatandaşlarının kumarhanelere girmesini yasaklamak gibi uyarıları tartıştığını söylüyor.

Tottenham, kumarın yasallaştırılmasına yönelik hareketin Dubai'nin geldiği noktaya bakarsanız doğal bir adım olduğunu söyledi. BAE, Suudi Arabistan gibi diğer büyüyen Körfez ülkelerinin rekabetinin ortasında, petrole dayalı ekonomiden uzaklaşarak devam eden çeşitlendirme çabalarının bir parçası olarak turizme büyük yatırım yapıyor.

Yüksek harcama yapan ziyaretçiler

Geçen yıl turizm, 167 milyar BAE dirhemi ile Körfez ülkesinin GSYİH'sinin yüzde dokuzunu oluşturdu. Hükümet 2031 yılına kadar bu rakamı 450 milyar dirheme çıkarmayı umuyor. Tottenham, resort tarzı kumarhanelerin hayata geçirilmesinin BAE'nin yüksek harcama yapan ziyaretçileri çekmeye yönelik mevcut modeline çok uygun olacağını söyledi. Tottenham, "Dört saatlik bir uçuş süresi içinde çok fazla zenginlik var. Dubai zaten bir destinasyon. Bu sadece bu stratejinin bir uzantısı ve yetişkin bir pazarı çekecek" diye konuştu. 

Vegas kadar insanları çekebilir mi?

Oyun analistleri BAE'nin potansiyel yıllık kumar gelirinin 6 milyar doları aşabileceğine inanıyor. Bu rakam geçen yıl Las Vegas Strip'te elde edilen 8,3 milyar dolarlık rekorun çok da uzağında değil. Tottenham, "Bu oldukça iyi bir pazar" dedi. Ancak analistler Vegas ile karşılaştırmanın yanlış olabileceği konusunda uyarıyor. Tottenham, "İnsanlar Las Vegas'a uçuyor çünkü orası Las Vegas" dedi.  BAE aynı rakamları çekemeyebilir ve bunu istemeyebilir.

PKC Oyun ve Eğlence Danışmanlığı CEO'su Paul Girvan, Las Vegas'ın aksine BAE'nin üst düzey, yüksek net değere sahip bireyleri hedefleyeceğini söyledi. Girvan, "Slot ağırlıklı olmaktan ziyade masa oyunu ağırlıklı olacak" ifadesini kullandı. Girvan ayrıca gelecekteki BAE kumarhane tesislerinin içki ve kumardan çok yemek ve tiyatro gösterilerine odaklanabileceğinden şüpheleniyor.

Daha iyi bir karşılaştırma, 2010 yılında iki üst düzey kumarhane kurmak için kumarı yasallaştıran Singapur ile yapılabilir. Las Vegas'ta teşvik edilen özgür kumar atmosferinin aksine, Singapur'da kumarbazlar sigara içtikleri için bin Singapur doları para cezasına çarptırılabiliyor ve yerel, düşük gelirli kumarbazlar yılda sadece birkaç kez girebiliyor. Dubai'nin kumar için ulusal bir odak noktası olacağının da garantisi yok. Bu yılın Nisan ayında Wynn Resorts, Emirlik tarihinde oyun tesislerine sahip ilk otel için planlarını açıkladı. 3.9 milyar dolarlık tesisin 2027 yılında Dubai ya da Abu Dabi'de değil, kuzeydeki küçük Ras al Khaima emirliğinde açılması planlanıyor.

Tesiste üst düzey bir alışveriş alanı, bir etkinlik merkezi ve bir tiyatro yer alacak. Wynn Resorts, otelin oyun alanının toplam büyüklüğünün sadece yüzde dördünü kaplayacağını söylüyor. Ancak şirketin CEO'su Craig Scott Billings geçen yıl Reuters'a verdiği bir röportajda otelin kumarhanesinin Wynn Las Vegas'tan biraz daha büyük olacak ölçüde şekillendiğini söyledi.