05 Ekim 2024, Cumartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 04.06.2024 09:50 | Son Güncelleme: 04.06.2024 09:57

The Times analizi: Claudia Sheinbaum, Obrador'un gölgesinden kurtulabilecek mi?

Meksika'nın ilk kadın lideri Claudia Sheinbaum dünyanın gündeminde. Peki Nobel ödüllü Yahudi lider, popülist akıl hocası eski başkan López Obrador'un gölgesinden kurtulabilecek mi? The Times analiz etti
The Times analizi: Claudia Sheinbaum, Obrador'un gölgesinden kurtulabilecek mi?

Mühendis doktorasıyla Nobel ödülü kazanan, başarılı bir balet olan ve şimdi de Meksika'nın ilk kadın lideri olan Claudia Sheinbaum, her standartta bir öncü. Ancak tüm bunlara rağmen bir souyla karşı karşıya: 1 Ekim'de göreve başladığında popülist akıl hocası Başkan López Obrador'un gölgesinden kurtulabilecek mi?

Sheinbaum'un Meksika'yı bir uçtan bir uca kateden kampanyası sırasında başkanı eleştirmemeye özen göstermesi dikkat çekiciydi. The Sunday Times'a verdiği bir röportajda López Obrador'un yanlış yaptığı ve daha iyi yapabileceği bir şey sorulduğunda cevap vermeyi reddetti. Bunun pragmatik bir nedeni var. Görevden ayrılan başkan, büyük ölçüde yoksulluğu azaltma ve reel ücretleri arttırma konusundaki başarıları sayesinde, yüzde 60 gibi etkileyici bir onay oranıyla görevinden ayrılacak. Sheinbaum'a oy veren milyonlarca Meksikalının çoğu bu olanakların daha fazlasını istedikleri için bunu yaptı.

Obrador'un yolundan sapacak mı?

Başka bir görüş ise Sheinbaum'un Obrador'un açtığı yoldan sapmaya cesaret ederse başarılı olacağını öne sürüyor. Bu görüşe göre, Meksika'da 1910 devriminin mirası olan tek dönem sınırlaması olduğu için belki de şanslı. Zira giden yönetimin popülaritesine rağmen, Latin Amerika'nın ikinci büyük ekonomisinde pek çok şeyin yolunda gitmediğine ve López Obrador'un acilen ele alınması gereken pek çok sorunun sürüncemede kalmasına izin verdiğine dair kanıtlar var. Bunların başında güvenlik geliyor. Geçtiğimiz altı yıl boyunca Başkan, Meksika'nın son derece güçlü çetelerine karşı geniş ölçüde müsamahakâr bir yaklaşım benimsedi ve bu çeteler onun gözetimi altında daha da zenginleşti.

Ülkede cinayet oranı tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Sheinbaum Mexico City'den sorumluyken kamu güvenliği harcamalarını önemli ölçüde artırarak cinayet sayısını büyük oranda azalttı. Bunun ulusal ölçekte artırılıp artırılamayacağı merak konusu.

Harcamalar tarihi zirveyi gördü

Ekonomiye gelince, Meksika'nın mali açığı, hükümetin seçim yılı boyunca harcamaları artırması nedeniyle son 12 ayda tarihi zirvelere yükseldi. Harcamalarda kesinti yapmak Sheinbaum'a düşecek ki bu da popüler olmayacak bir hamle. Sheinbaum kimsenin itaatkarı olmadığında ısrar ediyor. Başarısı, bunun doğru olduğunu kanıtlamasına bağlı olabilir.