15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2024 10:13 | Son Güncelleme: 15.10.2024 10:34

The Times analizi: Elon Musk nasıl Trump kampanyasının hayati parçası oldu?

Uzmanlar, dünyanın en zengin insanının Trump'ın yanı sıra 'muhtemelen ABD seçimleri hakkında yanlış bilgi yayan bir numaralı kişi' olduğunu söylüyor. The Times Musk'ın değişen siyasi yönelimini ve Trump kampanyasındaki konumunu analiz etti
Fotoğraf: Doug Mills / The New York Times
Fotoğraf: Doug Mills / The New York Times

Donald Trump'ın önümüzdeki ay Beyaz Saray'ı yeniden ele geçirmesi halinde yaratmayı planladığı yeni bir pozisyon var: Maliyet düşürme sekreterliği. Trump Fox News'e verdiği mülakatta “Elon bunu yapmak istiyor” dedi. Bu da dünyanın en zengin insanının Trump'ın seçilmesinde hayati bir parça olduğunun son kanıtıydı. Kampanya finansman makbuzları, 53 yaşındaki Elon Musk'ın Demokrat aday Kamala Harris'i yenme çabalarına on milyonlarca dolar akıttığını gösteriyor. X'in sahibi olan milyarder, bu seçimin medya manzarasını da değiştirdi. Aynı Fox röportajında Trump Musk'ı “harika bir iş adamı” olarak nitelendirdi ve “Eğer kazanamazsak bir ülkemiz olmayacak” dediği için Musk'ı aktif olarak desteklediğini söyledi. Federal Seçim Komisyonu'nun verileri Musk'ın yıllar boyunca Demokratların yanı sıra Cumhuriyetçilere de yüklü miktarda bağış yaptığını ve uzay endüstrisi adına lobi yapan bir kuruluş gibi partizan olmayan amaçlara da bir miktar para bağışladığını ortaya koyuyor. Güney Afrika doğumlu işadamının bu siyasi eğilimlerinden ne zaman vazgeçtiği ve Trump'ın yanında yer aldığı tam olarak bilinmiyor, ancak en az iki yıldır sağa kayıyor ve 2022 ara seçimlerinde Cumhuriyetçi Kongre adaylarını açıkça destekledi.

45 milyon dolar aktarıyor

Mayıs ayında Musk, Trump'ın kampanyasını desteklemek üzere diğer zengin teknoloji işadamlarıyla birlikte siyasi eylem komitesi olarak adlandırılan America Pac adlı bir fonlama aracı oluşturdu. Pac, sallantılı eyaletlerde arkadaşlarını ifade özgürlüğünü ve silah taşıma hakkını destekleyen bir dilekçeyi imzalamaya ikna eden yeni kayıtlı seçmenleri yönlendiren kişilere 47 dolar teklif ediyor. Bağış toplama grubu, Trump'ın Beyaz Saray adaylığını destekleyen kuruluşlara ayda 45 milyon dolar kadar para aktarıyor. Trump'ı resmen desteklemesi, eski başkanın kendisine yönelik ilk suikast girişiminden kurtulmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti. Musk 13 Temmuz'da şu paylaşımı yaptı: “Başkan Trump'ı tamamen destekliyorum ve hızla iyileşmesini umuyorum.”

Twitter'ı satın alması dönüm noktasıyla

Musk'ın siyasi yolculuğu, zaman içinde her iki partinin karışımından katı Cumhuriyetçilere kadar net bir model izleyen bireysel bağışlarından anlaşılıyor. Geniş mali kaynaklarına rağmen Musk'ın mesajları Trump için daha değerli olabilir. İki yıl önce Twitter'ı satın alması bir dönüm noktasıydı. Musk, geçmişteki ırkçı ve kadın düşmanı paylaşımları nedeniyle yasaklananların yanı sıra 6 Ocak 2021'de Washington'daki Kongre Binası'na yapılan saldırıdan sonra hesabı kalıcı olarak askıya alınan Trump'ın kendisinin de siteye geri dönmesine izin verdi. Ayrıca sitenin arşivlerini de açarak, Twitter'ın önceki sahipliğinde siyasi sağdan gelen paylaşımların sansürlendiğini gösterdiğini iddia etti. Musk, 200 milyon takipçisi olan kendi hesabını, eleştirmenlerin siyasi anlaşmazlıkları körüklediğini söylediği komplo teorilerini savunmak için kullandı. Harris'i demokrasiye karşı bir tehdit olarak sunmanın yanı sıra Musk, yasa dışı göçe saldırdı ve son kasırga kurtarma çalışmaları hakkında asılsız söylentiler yayarak kurumların operasyonlarını engellediğini söyledi.

'Yanlış bilgi yayan 1 numaralı kişi'

Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde hukuk profesörü olan ve aynı zamanda Demokrasiyi Koruma Projesi'nin direktörlüğünü yürüten Rick Hasen, “Platformu yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor ve Trump bir yana, Musk muhtemelen ABD seçimleri hakkında yanlış bilgi yayan bir numaralı kişi. Herhangi bir ünlü gibi istediği görüşe sahip olabilir, ancak yanlış bilgi yaymak Amerikan demokrasisini daha da zayıflatacaktır. Sorun onun başkanlık için kimi desteklediği değil, sorun onun Amerikan seçimlerinin dürüstlüğü hakkında yanlış bilgi yaymasıdır" dedi.

Düşünce kuruluşu Pew Research, Musk'ın X'i satın almasından bu yana Cumhuriyetçilere daha fazla destek verdiğini söyledi. Reklam trendlerini takip eden AdImpact şirketine göre, Cumhuriyetçilerin üç kat daha fazla reklam alanı satın aldığı X hariç, Demokratlar sosyal medya reklamlarında rakiplerinden daha fazla harcama yapıyor. Musk'ın Trump'ı desteklemek için mali teşvikleri var. Eski başkan zenginler için vergi indirimleri vaat etti ve 260 milyar dolarlık servetiyle Musk'tan daha zengin kimse yok. Trump elektrikli otomobillerin hayranı olmasa da, ekonomik duruşunun Musk'ın otomobil şirketi Tesla'yı daha ucuz Çin ithalatına karşı rekabetten koruması muhtemel. Ancak çok az kişi Musk'ın öncelikli motivasyonunun finansal olduğunu düşünüyor. Halihazırda Pentagon'un en büyük tedarikçilerinden biri olan Tesla ve Musk'ın uzay şirketi SpaceX, 15 milyar dolarlık savunma sözleşmesi imzaladı.

Politikayı şekillendirmekle daha çok ilgileniyor olabilir. Biden yönetimi, Google gibi büyük şirketleri parçalamak ve sektöre daha fazla düzenleme getirmekle tehdit ederek Büyük Teknoloji'yi hedef tahtasına oturttu. Musk'ın adını duyurduğu PayPal'ın kurucu ortağı Peter Thiel, bir süredir muhafazakar adayların destekçisi ve Trump'ın başkan yardımcısı adayı JD Vance'in aktif bir mali destekçisi. Ancak Musk'ın tam olarak ne kadar etkisi olduğu belirsiz. Büyük bir platforma sahip, ancak o bile X'in bir tür yankı odası olduğunu kabul ediyor. Musk'ın kararsız seçmenleri ikna etme konusunda ne kadar yetenekli olduğu net değil. Geçen ay NBC News için yapılan bir ankete göre Musk'ın net onay oranı eksi 11. Ancak Trump'ın hedeflediği kilit gruplardan biri olan 50 yaş altı erkeklerde ve genel olarak erkeklerde daha iyi bir performans sergiledi. Ünlüler uzun zamandır başkan adaylarını desteklemeye çalışıyor. Taylor Swift'in Harris'i desteklemesinin Demokratlar tarafından genç seçmenleri harekete geçirmesi umuluyor, ancak onun bile Musk'ın erişimine benzer bir etkisi yok.