08 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 08.10.2024 11:16 | Son Güncelleme: 08.10.2024 11:19

The Times analizi: Kamala Harris Müslüman seçmenleri geri kazanabilir mi?

ABD'de Müslüman seçmenlerin çoğunlukta olduğu Michigan'da Donald Trump, Kamala Harris'i dört puanla solladı. The Times'a göre Harris için asıl tehdit Müslüman seçmenlere ilgisiz davranması
The Times analizi: Kamala Harris Müslüman seçmenleri geri kazanabilir mi?

ABD'nin çoğunluğu Arap-Amerikalı olan en büyük kentinin Demokrat Partili Belediye Başkanı Abdullah Hammoud,, Amerika'nın İsrail'e verdiği desteğin Kamala Harris'e Beyaz Saray'a mal olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Seçimi neredeyse kesin olarak belirleyecek yedi kararsız eyaletten biri olan Michigan'daki Dearborn kentini yöneten Abdullah Hammoud, "Eğer dünyanın en yüksek makamına talipseniz, kasım ayında size oy vermesi gereken seçmen kitlenizi dinlemeyi düşünebilirsiniz" dedi. Anketler, İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik askeri operasyonlarının eyaletteki Arap-Amerikan seçmenlerin büyük bir kısmının desteğini kaybetmesine neden olduğunu gösterdi. Hammoud, Arap-Amerikalı seçmenlerin desteğini yeniden kazanmak istiyorlarsa Harris ve Başkan Biden'ın “omurgalı olmaları ve Binyamin Netanyahu'ya karşı durmaları gerektiğini” söyledi.

Bir sandık çıkış anketine göre, dört yıl önce Amerikalı Müslümanlar Biden'ı Trump'a karşı yüzde 86'ya yüzde 6'lık bir farkla tercih ediyordu. Bugün ise büyük bir kısmı yönetimin dış politikasını protesto etmek için partiyi terk etmeye hazırlanıyor gibi görünüyor. 59 yaşındaki Harris, geçtiğimiz hafta savaşın kritik eyaletlerinden birinde Arap ve Müslüman liderlerle bir araya geldi ancak Emgage Action ve önde gelen Filistinli-Amerikalı aktivist Hala Hijazi gibi gruplarla görüşmesine rağmen bazı Demokratlar, başkan yardımcısının bu hayati seçmen tabanından kaçışları önleyemediğinden endişe ediyor. Lübnan asıllı Amerikalı Hajj Kamel Ahmad Jawad'ın İsrail hava saldırısında hayatını kaybetmesi toplum içindeki ilişkileri daha da gerdi.

ABD eyaletleri arasında en yüksek Arap Amerikalı oranına sahip olan Michigan'da (toplam 220,000) bu durum belirleyici olabilir. California'dan sonra ikinci sırada yer alan 82,000 kişilik Lübnanlı-Hıristiyan nüfusu da en az Filistinli Amerikalılar kadar hayal kırıklığına uğramış durumda. Donald Trump 2016'da eyaleti 10,000 oy farkla kazanmıştı. Biden dört yıl önce Arap-Amerikan oyları sayesinde 154.000 oy farkla kazanmıştı. Detroit'in banliyösü Hamtramck'ın Müslüman belediye başkanının geçen ay Trump'ı desteklemesi Demokratların korkularını daha da artırdı. Muhafazakar bir Demokrat olan Amer Ghalib, eski başkanı “ilkelerin adamı” ve “bu kritik zaman için doğru seçim” olarak nitelendirdi. Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi tarafından ağustos ayında yayınlanan bir ankete göre Michigan'daki Müslüman seçmenlerin sadece %12'si Harris'i desteklerken, %18'i Trump'ı, %40'ı ise ABD'nin İsrail'e silah satışının derhal yasaklanması çağrısında bulunan Yeşil Parti'den Jill Stein'ı destekledi. Arap Amerikan Enstitüsü'nün 7 Ekim saldırılarından bu yana geçen bir yılı kutlamak amacıyla geçen hafta yaptığı bir ankete göre Trump, oy kullanma ihtimali olan Arap Amerikalılar arasında Harris'e karşı yüzde 46'ya yüzde 42'lik bir farkla önde. Ancak Trump'ın Arap Amerikalılar nezdinde, özellikle de ilk döneminin başında çoğunluğu Müslüman olan yedi ülkenin vatandaşlarının ABD'ye girişini yasaklaması gibi ciddi olumsuzlukları da var. Cumhuriyetçi adayın, Amerikan tarihindeki en büyük toplu sınır dışı işlemi olacak 15 milyon yasa dışı göçmeni sınır dışı etme vaadi de diğerlerini endişelendiriyor.

Asıl tehdit ilgisizlik

Dearborn'un Demokrat Partili Belediye Başkanı Hammoud, Arap seçmenlerin Harris'e yönelik asıl tehdidinin Trump'tan değil, savaşın neden olduğu ilgisizlikten kaynaklandığını düşünüyor. Hammoud "2016'ya ve Hillary Clinton'a dönecek olursak, herkes Donald Trump'ın Michigan'ı 11.000'den az oyla kazandığından bahsediyor. Gerçekte ise yaklaşık 80,000 kişi en üst sıradaki adayı es geçti ve hiçbir başkan adayına oy vermedi. Trump'ın zaferini sağlayan da bu oldu. En büyük korkum bu kez de sandığa gitmemeleri" dedi.

Her iki tarafa hitap etmeli

Trump gibi Harris de her iki tarafa da hitap etmeli. Filistinlilere çok fazla yönelirse, Amerika'nın 7,5 milyon Yahudi seçmenini yabancılaştırma riskiyle karşı karşıya kalır. Ancak Arap Amerikan Enstitüsü'nün kurucusu Jim Zogby, Michigan'ı kazanmak istiyorsa iki taraf arasında seçim yapması gerektiğini söyledi. Zogby, geçen haftaki anketten elde edilen bir başka bulguyu da aktardı: Harris, ateşkesi kabul edip Gazze'den çekilene kadar İsrail'e silah sevkiyatını durdurma sözü verirse, Arap Amerikalılar arasındaki oyu yüzde 60'a fırlar ve 2020'de Biden'ın oy oranından daha yüksek olur. Zogby, “Artık bu savaş patladı ve genişledi, Kamala Harris'in daha güçlü bir duruş sergilemesi gerçekten hayati önem taşıyor. Bir şeylerin kararlılıkla yapılması gerekiyor ve bu da İsrail'e şu anda Lübnan ve Gazze'de yaptıklarını durdurmasını söylemek anlamına geliyor. Aksi takdirde Demokratlar Michigan'a veda edebilirler" dedi.