05 Mayıs 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 24.04.2024 12:43 | Son Güncelleme: 24.04.2024 12:58

The Times ilginç hikayeyi manşetine taşıdı: Kayıp milyarder Rus ajanı mıydı?

Altı yıl önce kayak yaparken kaybolan Karl-Erivan Haub adlı milyarder yeni bir iddiayla gündeme geldi. Kayıp milyarderin aslında Rus ajanı olduğunu söyleyen muhabir Liv von Boetticher, "James Bond filminden daha vahşi" olarak tanımladığı hikayeyi The Times'a anlattı
The Times ilginç hikayeyi manşetine taşıdı: Kayıp milyarder Rus ajanı mıydı?

Kayıp milyarder Karl-Erivan Haub hakkında araştırma yapan RTL muhabiri Liv von Boetticher, olay hakkındaki bulguları kitaplaştırdı. Boetticher, The Times'a verdiği demeçte, altı yıl önce İsviçre'deki bir kayak gezisi sırasında kaybolan ve başlangıçta bir kazada öldüğüne inanılan Alman-Amerikan milyarder Karl-Erivan Haub'un, Matterhorn'da kayak yaparken Moskova'ya götürülen bir Rus ajanı olduğunu söylüyor.

Boetticher'in araştırmasıyla ilgili geçen yıl yayınlanan The Tengelmann Dosyası adlı kitabı, 75.000 kişilik küresel iş gücüne sahip milyarlarca avroluk işletmenin sahibi Haub ailesi arasındaki güç mücadelesini ortaya koyuyor. Ortadan kaybolduğu sırada 58 yaşında olan Haub'un başına ne geldiği konusunda arayış devam ediyor.

Hiçbir iz bulunamadı

Boetticher, Haub'un 7 Nisan 2018'de kayboluşunu araştırdı. Bu da helikopterlerin ve kurtarma ekiplerinin yamaçları ve uçurumları kontrol ettiği bir kurtarma operasyonu yapılmasını sağladı. Kuşların ayak izlerinin bile seçilebildiği tertemiz karda arama yapmak için koşulların mükemmel olmasına rağmen ona ait hiçbir iz bulunamadı. Milyarderin şirketi Tengelmann tarafından tutulan müfettişlerin hazırladığı rapor, Haub'un kaza sonucu ölmüş olma ihtimalinin çok düşük olduğunu gösteriyor.

Raporda, kaybolmadan önceki bir ay içinde telefonundan Rus numaralarına, özellikle de St Petersburg merkezli Russian Event adlı bir etkinlik ajansının çalışanı olan Veronika Ermilova adlı bir Rus kadına yapılan aramaların sıklığı ortaya çıktı.

Rusya ile sık yapılan telefon görüşmeleri

Haub'un telefonundan yapılan aramaların listesi, Ermilova ile 5 Nisan 2018 akşamı geç saatlerde dört kez konuştuklarını, ardından Haub'un özel jetinin pilotuyla temasa geçerek yaklaşan bir seyahatin varış noktasını (Fransa'daki Les Deux Alpes) değiştirmek istediğini ve Matterhorn'un eteklerindeki Zermatt köyüne uçmak istediğini söylediğini gösteriyor. Boetticher, 6 Nisan'da İsviçre'ye indikten sonra Haub'un Ermilova ile tekrar temasa geçtiğini ve Ermilova'nın ertesi gün, yani kaybolduğu gün için bir tren rezervasyonu yaptırdığını söyledi. O akşam ikili telefonda iki kez daha yaklaşık bir buçuk saat konuşmuş.

Karl-Erivan Haub (Fotoğraf: Unkel/ullstein bild, Getty Images)

Ermilova kısa süre önce Rus gazetecilere verdiği demeçte Haub ile olan ilişkisini küçümsedi. Boetticher, "Onu çok az tanıdığını söylüyor ki bu da araştırmalarımızın ve dahili dosyalarımızın gösterdiği gerçeklerle kesinlikle uyuşmuyor" dedi.

CIA endişesi

Müfettişler tarafından ortaya atılan teorilerden biri, Haub'un İtalyan Alplerindeki Cervina'ya kayak yapmaya gittiği ve orada yakalandığı, çünkü şüpheli Rus iş ortaklarıyla olan bağlantılarının CIA tarafından ortaya çıkarılmasından endişe ettiğiydi. Boetticher, Haub'un "dul eşi" Katrin ve kardeşi Christian arasındaki güç mücadelesinin ardından Mayıs 2021'de öldüğünün ilan edildiğini, ancak Tengelmann'ın kendi müfettişlerinin o zamana kadar, Moskova'nın güvenlik kameralarından alınan ve Haub'a çok benzeyen iki görüntü de dahil olmak üzere hayatta olduğuna dair çok sayıda bilgi topladığını söyledi. Boetticher, fotoğrafların mahkemede delil olarak kullanılabileceğine inanıyor. Şubat 2021 tarihli fotoğraflar Moskova'da Kolomenskaya Caddesi'nde çekilmiş ve biri çok yakından diğeri ise uzaktandı.

Ajanlık yaptığından endişe ediliyor

Boetticher'in baskısı üzerine Köln savcılığı, Haub'un kaybolmasından altı yıl sonra, bu ay konuyla ilgili bir soruşturma başlattı. Boetticher, Christian'ın 2021 yılında Karl-Erivan'ın hala hayatta olabileceğine dair hiçbir bilgisi olmadığını söyleyerek yalan beyanda bulunduğunu iddia eden bir şikayette bulunmuştu. Boetticher "Neden sorusu karşımıza çıkıyor. Karl-Erivan Alman ve Amerikalı. Siyaset ve iş dünyasının en yüksek çevreleriyle bağlantıları var. Ailesi Almanya'da ve bildiğim kadarıyla ABD'de siyasi partilere büyük bağışlarda bulunuyor. Politikayı etkilemede ne ölçüde rol oynadığını bilmiyoruz. Müfettişler onun Rusya için bir tür ajan gibi hareket etmiş olabileceğinden, iş dünyasındaki ağır konumunu bu amaçla kullanmış olabileceğinden endişe ediyorlar" dedi.

"ABD'nin bilip de Almanların bilmediği şey ne?"

Boetticher, Tengelmann'ın iç soruşturma sonuçlarının Alman makamlarına gösterilmediğini söyleyerek "Bu daha da çarpıcı çünkü FBI ve CIA Zermatt'ta olay yerindeydi ve Tengelmann'ın kriz yöneticisi FBI ve CIA tarafından sorgulandı. Bu da akla şu soruyu getiriyor: Amerikan gizli servislerinin bilip de Alman makamlarının bilmediği ne olabilir?" dedi.

Otele gelen gizemli çift

Boetticher'e milyarderin kaybolmasından iki gün sonra, Doğu Avrupa aksanlı, kayak ya da dağ kıyafetleri olmayan gizemli bir çiftin Zermatt'taki lüks otel The Omnia'ya giriş yaptığı ve alışılmadık bir şekilde nakit ödeme yaptıkları söylendi. Müfettişler çifti "dikkat çekmeyecek derecede göze çarpmayan" olarak tanımladılar ve zamanlarının çoğunu arama çalışmalarının koordine edildiği odanın yanındaki lobide "takılarak" geçirdiklerini söylediler. Boetticher daha sonra adamın izini sürdüğünü, adamın kendisine eski bir Spetsnaz (Rus özel kuvvetleri) üyesi olduğunu ve Kafkasya savaşında savaştığını ancak Rus istihbaratıyla hiçbir ilgisi olmadığını söylediğini aktardı. Çift hiç sorgulanmadı. Boetticher'e göre bir şey biliyorlardı ve oteli özlemlemelerinin bir nedeni vardı.

Görünüşünü değiştirmek için ameliyat mı oldu?

Haub'un kaybolmasının ardından Tengelmann müfettişleri Ermilova'nın izini sürmüş ve Moskova'nın merkezindeki Rus Rehabilitasyon ve İyileştirme Araştırma Merkezi adlı binayı düzenli olarak ziyaret ettiğini tespit etmişlerdi. Buranın bir güzellik kliniği olduğuna inanılıyor ve Haub'un görünüşünü değiştirmek için burada ameliyat geçirmiş olabileceği spekülasyonlarına yol açıyor.

Dış araştırmacılar soruşturma sırasında öldü

Tengelmann'ın ekibi tarafından soruşturmanın Rus tarafına yardımcı olması için tutulan iki dış araştırmacı (1980'lerde Dresden'de KGB casusu olarak görev yaptığı dönemde Vladimir Putin'in Stasi irtibat subayı olan biri ve Alman askeri istihbarat servisi MAD'in eski bir üyesi) soruşturma sırasında öldü. Bunlardan ilki kanserden, ikincisi ise "ani bir akciğer embolisi" nedeniyle öldü.

Gözetim ve garip aramalar

Boetticher, Almanya ve Rusya'da kendi soruşturmasını sürdürerek risk aldığı konusunda uyarıldığını söyleyerek “Moskova'ya varır varmaz hemen Rus numaralarından çağrılar aldım. Kötü amaçlı yazılımların telefonuma aktarılabileceği konusunda uyarıldım. Araştırma sırasında çekimlerimiz birkaç kez gözlemlendi. Teknik cihazlarım da birkaç kez anormallikler gösterdi. Ayrıca hukuki nedenlerden dolayı şu anda bahsedemeyeceğim çok kritik gelişmeler de oldu” dedi.

İlişkileri sır olarak kaldı

Boetticher, Haub'un Ermilova ile ilişkisinin bir sır olarak kaldığını söyleyerek "Yakın bir bağlantıya sahip olduklarını açıkça görebiliyoruz. Ama özel bir ilişki mi, iş ilişkisi mi bilmiyoruz" dedi. Ancak kısa seyahatler sebebiyle özel bir ilişki olmadığını düşünüyor. Ailenin kamuoyundan uzakta kendi soruşturmasını yürütmesi de dikkat çekiyor.