15 Ekim 2024, Salı Gazete Oksijen
Haber Giriş: 15.10.2024 11:45 | Son Güncelleme: 15.10.2024 12:45

The Times intihar görünümlü stratejiyi yazdı: Rusya'nın 'kıyma makinesi' işe yarıyor

Kremlin Ukrayna'nın kaynaklarını kurutmak için eğitimsiz askerleri cepheye sürüyor. Askeri yetkililer Rusya toprak kazanırken bu taktiğin ilkel ama etkili olduğunu söylüyor
The Times intihar görünümlü stratejiyi yazdı: Rusya'nın 'kıyma makinesi' işe yarıyor

Andriy, savunduğu doğu cephesi boyunca her sabah aynı acımasız rutini izliyor. Sabahın üçünde sığınağında uyanıyor ve askerlerini uyandırmaya gidiyor. Daha sonra mühimmat stoklarını kontrol ediyor ve eğer hala vakit varsa, şafakta yeni bir düşman saldırısı başlamadan önce bir şeyler yiyor. Duman her zaman habercidir, Rusların piyadelerin ve zırhlı araçların hücumunu gizleme girişimidir. Amaçları, karşıt ağaç hatları arasında mevzilenmiş iki orduyu ayıran 300 metrelik araziyi geçmek. Ancak nadiren Ukrayna hatlarına ulaşabiliyorlar. Sabah 6'da güneş doğduğunda çatışma bitmiş ve insansız bölge bir kez daha ölü Ruslar ve hurda makinelerden oluşan bataklığa dönüşmüş oluyor. "Taktikleri ilkel. Ama acımasızlar" diyor 24 yaşındaki Teğmen Andriy birkaç saat içinde her şeyin yeniden başlayacağını bilerek ağaçların arasındaki bir kovukta geceyi geçirmek üzere yatmaya hazırlanırken.

“Kıyma makinesi” terimi Rusya'nın Donbas'ı ele geçirme kampanyasındaki askeri stratejisi için kullanılan bir söz haline geldi. Ancak bu en yıpratıcı savaşın standartlarına göre bile kazanılan toprak karşısında kaybedilen insan sayısı eşi benzeri görülmemiş bir seviyede. ABD istihbaratına göre ağustos ve eylül ayları (her gün 1.200'den fazla Rus'un öldüğü ve yaralandığı) savaşın şimdiye kadarki en kanlı ayları oldu. Rusya'nın, çamurlu koşullar ve ağaç örtüsü eksikliğinin hem piyade hem de zırhlı saldırılarını zorlaştıracağı kış mevsimi başlangıcından önce saldırılarını hızlandırdığı düşünülüyor.

İntihar görünümlü strateji

Donetsk bölgesindeki bir kasaba olan Kurakhove'nin dışındaki hattı savunan hava indirme tugaylarından birinde paraşütçü olan Andriy, bölüğünün mevzilerine her gün yaptıkları saldırılarda 20 ila 30 Rus'un makineli tüfek ateşi ve bombardıman yağmuru altında kalarak öldüğünü tahmin ediyor. İntihar gibi görünse de bu strateji etkisiz değil. Açık kaynaklı istihbarat örgütü Black Bird Group'a göre Rusya geçtiğimiz iki ay içinde 2022'den bu yana görülmemiş bir hızla toprak kazandı ve bu süre içinde 824 kilometre kare alan ele geçirdi. 2021'de orduya katılan ve şu anda bölüğünün komutan yardımcısı olan Kievli profesyonel bir asker olan Andriy "Bu baskınlarda gönderdikleri insanlar gerçek savaş birimleri değil ve kötü eğitilmişler. Ama yine de mühimmat stoklarımız tükeniyor ve her seferinde adamlarımızdan biri yaralanıyor ya da ölüyor. Bazen içlerinden biri bizim tarafa geçmeyi başarıyor ve ağaçların arasına saklanıyor. O zaman günün geri kalanını onları aramakla ve sonra da yok etmekle geçirmek zorunda kalıyoruz. Bunun da amacı kaynaklarımızı kurutmak ve dikkatimizi başka yöne çekmek. Kaba ama işe yarıyor. İki hafta önce 500 metre ilerlemeyi başardılar" dedi.

Andriy'nin tugayının ocak ayından beri bulunduğu Kurakhove, şu anda 950 kilometrelik cephenin tamamında en ağır çatışmaların yaşandığı yer. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın hafta sonunda yaptığı açıklamaya göre son günlerde Rus saldırılarının üçte biri bu kasabanın çevresinde gerçekleşti. Önemli bir enerji ve lojistik merkezi olan Kurakhove, yazdan bu yana sürekli saldırı altında olan Pokrovsk'un 55 kilometre güneyinde yer alıyor. Her iki kasabanın da ele geçirilmesi, Ukrayna'nın halen yaklaşık üçte birini kontrol ettiği Donetsk bölgesinin geri kalanına ilerlemek için gerekli platformu sağlayacaktır.