16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2024 15:00 | Son Güncelleme: 10.07.2024 15:32

The Times'tan Jill Biden analizi: Güce aç bir gölge başkan mı?

Eleştirmenler ABD First Lady'si Jill Biden'ı güce aç bir 'gölge başkan' olarak niteliyor. O ise eşi Joe Biden'ın ülkeyi Donald Trump'tan kurtarması konusunda ısrar ediyor. The Times, Biden'ın 47 yıllık eşini analiz etti
The Times'tan Jill Biden analizi: Güce aç bir gölge başkan mı?

First Lady Jill Biden, ailenin tek amacının Donald Trump'ı durdurmak ve Amerika'ya yardım etmek olduğu mesajını yaymak için üç eyalette tura çıkarken bir yandan da kendisiyle ilgili iddialara karşı mücadele veriyor: Hırsları eşinin yeniden seçim kampanyasını mı körüklüyor

Biden'ın 47 yıllık eşi, 27 Haziran'da Donald Trump'la yaptığı münazaradan bu yana eşinin siyasi kariyerinin devamı için desteğini hiç esirgemedi. Tartışmanın ardından beceriksizce yaptığı destek gösterisi ve Vogue kapağı (Geleceğimize Biz Karar Vereceğiz) nedeniyle eleştirildi.

Jill'e yaşlı istismarı suçlamassı

Eski bir Fox News sunucusu olan Megyn Kelly, Jill Biden'ı 'gölge başkanlık' yürüten güce aç bir aday olarak nitelendirirken, Drudge Report haber sitesi de şöyle bir başlık attı: Zalim Jill Güce Tutunuyor. Cumhuriyetçi kongre üyesi Harriet Hageman, Jill'in Başkan Biden'ı silahsızken zeka savaşına girmesi için sahneye çıkardığı için 'yaşlı istismarından' suçlu olduğunu söyledi. Donald Trump bir TV röportajında "Sanırım Jill eşinin Başkan olarak kalmasını istiyor. Böyle iyi vakit geçiriyor" dedi. Hatta 1970'ten 1975'e kadar evli kaldığı ilk kocası Bill Stevenson bile söz alarak şunları söyledi: Zorlandığı görüldüğü halde onu savunmak ve yarışta tutmak konusunda neden bu kadar kararlı olduğunu anlamıyorum.

73 yaşındaki Jill, Kuzey Carolina'da yaptığı bir konuşmada kendisini hırslı bir siyasi eş ya da Beyaz Saray'ın tuzaklarına alışmış birinden ziyade destekleyici bir eş olarak niteledi. Jill "Tüm söylentilere rağmen Joe bu yarışta var olduğunu açıkça ortaya koydu. Verdiği karar bu ve ben de destekliyorum" dedi.

Geçmişte Biden'ı veto etti

Jill'i tanıyanlar da kişisel bir iktidar arzusu olmadığı konusunda ısrarlı. İletişim direktörü Elizabeth Alexander, Jill'in rolünü ulusa karşı bir hizmet eylemi olarak gördüğünü söyledi. Ancak pek çok kişi, kocasının en yakın sırdaşı ve en güvendiği kişi olarak, sağlığı ve mirası için neden onu adaylıktan çekilmeye teşvik etmediğini soruyor. Zira geçmişte Biden'ın siyasi hırslarıyla yüzleşmekten çekinmemişti. İlişkilerinin ilk yıllarında (üç evlilik teklifini reddettiği dönemde) kocasının siyasi istekleri konusunda hevesli olmadığı biliniyor. 2004 seçimleri için başkanlık adaylığını veto etmişti.