18 Ekim 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 10.07.2024 12:06 | Son Güncelleme: 10.07.2024 12:14

NYT: Beyaz Saray doktoru Biden'ın kardeşiyle iş görüştü

ABD Başkanı Joe Biden sağlık sorunlarıyla gündemdeyken kişisel doktorunun yaptığı iş görüşmesi Cumhuriyetçilerin radarına takıldı. NYT'nin haberine göre Dr. Kevin O'Connor'ın Biden'ın kardeşiyle yaptığı görüşmede geniş bir hastane ağı kurma girişimi ele alındı
(Cheriss May/The New York Times)
(Cheriss May/The New York Times)

Kenneth P. Vogel / New York Times

James Biden'ın avukatı, Dr. Kevin O'Connor'ın Biden yönetimine Beyaz Saray doktoru olarak atanmadan önce, başkanın kardeşi James Biden ile iş görüştüğünü, ancak doktorun herhangi bir ödeme almadığını söyledi. Görüşmeler, James Biden'ın Amerika Birleşik Devletleri'nin yetersiz hizmet alan kırsal bölgelerindeki hastane ağını genişletmek isteyen Americore adlı bir sağlık şirketine katılımla ilgiliydi. Beyaz Saray bu spekülasyonu reddetti ve bir sözcüsü bunu "gülünç ve aşağılayıcı" olarak nitelendirdi.

Mevcut görevinde O'Connor, Joe Biden'ın sağlık kontrollerini takip eden üç yıl boyunca başkanın sağlıklı ve başkanlık görevlerini başarıyla yerine getirmeye uygun olduğunu onaylayan mektuplar hazırladı. Son haftalarda Başkan'ın performansının düşüşü daha belirgin hale geldikçe (özellikle de Cumhuriyetçilerin muhtemel adayı eski Başkan Donald Trump'la münazarasındaki zayıf performansından sonra) bu değerlendirmeler yeniden incelemeye alındı.

Temsilciler Meclisi harekete geçti

Temsilciler Meclisi Gözetim Komitesi Başkanı Temsilci James Comer, bu hafta bir mektup göndererek O'Connor'dan James Biden ve Americore ile ilgili belgeleri teslim etmesini ve komite çalışanlarıyla deşifre edilmiş bir mülakat yapmasını istedi. Beyaz Saray, Comer'ın doktor ile James Biden arasında bağlantı kurma iddialarını reddetti. Beyaz Saray Sözcüsü Ian Sams, "O'Connor'ın bir doktor olarak uzmanlığı dışında herhangi bir şeye dayanarak rehberliğini ve şeffaf tıbbi değerlendirmelerini sunduğuna dair öneriler, bu ülkeye çok şey vermiş, dürüstlük ve hizmet konusunda geniş, iki partili üne sahip birine hakarettir" dedi. Sams, O'Connor'ın Afganistan ve Irak'taki hizmetleri de dahil olmak üzere 22 yıllık ordu kariyerini övdü ve hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi başkanlara hizmet ettiğini belirtti. Beyaz Saray, O'Connor'ın James Biden ile yaptığı görüşmeler hakkında yorum yapmayı reddetti.

İşlerini geliştirmek için başvurdu

James Biden'ın hastane yönetimi konusunda deneyimi olmamasına rağmen, şubat ayında Temsilciler Meclisi Gözetim ve Yargı komitelerine verdiği ifadeye göre, Americore işleri geliştirmeye yardımcı olması için ona başvurdu. Politico'ya göre bu ilişki 2017 yılının ortalarında, Joe Biden'ın başkan yardımcılığından ayrılmasının ardından başladı.

O dönemde Joe Biden'ın başkan yardımcılığı sırasında doktoru olarak görev yaparken Biden ailesiyle yakınlaşan O'Connor, görevden ayrıldıktan sonra Biden'ın kişisel doktoru olmuştu. Bir tutanağa göre James Biden, Gazi İşleri Bakanlığı ile ilgili ihaleleri kazanmak için O'Connor'a danıştı. James Biden, O'Connor'ın yardımcı olabilecek bağlantıları olduğunu öne sürdü.

James Biden ile iş toplantısı

"Beni bir ekiple tanıştırdı" diyen James Biden, O'Connor'ın askeri üslere gidip travma sonrası stres bozukluğu ve diğer ilgili hastalıkları tarayan bir grubu yöneten bir kadınla düzenlediği öğle yemeği toplantısını anlattı. James Biden, bu işi yapmak için "bir tür ortak girişim" önerdiğini söyledi ve bunu büyük bir pazar olarak tanımladı çünkü gazilerin ve taşra hastaneleri bu koşullar için tedavi görmeyen hastalarla doluydu. James Biden'ın avukatı Paul J. Fishman yaptığı açıklamada, müvekkilinin "gazilerin sınıfının en iyisi bakımı almalarını sağlamaya uzun süredir ilgi duyduğunu" ve O'Connor'dan en iyi uygulamalar konusunda tavsiye istediğini söyledi. Fishman, "Gazi İşleri Bakanlığı'ndan sözleşme almak için hiçbir zaman bir çaba sarf edilmediğini" söyledi. O'Connor'ın "Jim ile iş yapmadığını" ve danışmanlığı için kendisine ödeme yapılmadığını söyledi.

Şirketten para aldı

James Biden, Americore'dan 641.000 dolar aldı, ancak daha sonraki mahkeme dosyalarına göre şirket 600.000 doları kredi olarak nitelendirdi. Ortak girişim devam etmemiş gibi görünüyor ve Americore 2019'da davalar ve bildirilen bir federal soruşturma nedeniyle iflas başvurusunda bulundu. Şirketin tasfiyesini denetleyen bir kayyım, 2022 yılında James Biden'a dava açarak onu kredileri geri ödememekle suçladı. Bir mahkeme dosyasına göre, daha sonra davayı çözmek için mütevelliye 350.000 $ ödemeyi kabul etti.

Biden soyadını kullandı

Davada James Biden'ın "soyadı olan 'Biden'ın 'kapıları açabileceği' ve siyasi bağlantılarına dayanarak Orta Doğu'dan büyük bir yatırım alabileceği yönündeki beyanlara dayanarak" kredileri temin ettiği iddia edildi. Başkan'ın bu girişimde yer aldığına dair herhangi bir kanıt ortaya çıkmadı. James Biden kongrede verdiği ifadede Americore yöneticileriyle iş görüşmesi yaparken kardeşinin ismini gerçirmesi hakkında "Yani, bilirsiniz, zaman zaman kardeşimin adından bahsetmiş olabilirim, ama bunu asla bir torpil ya da etki olarak kullanmaya çalıştığımı ima edecek şekilde yapmadım" dedi.

©️ 2024 The New York Times Company