15 Mayıs 2024, Çarşamba Gazete Oksijen
Haber Giriş: 03.01.2024 10:26 | Son Güncelleme: 03.01.2024 10:41

Tokyo'daki uçak kazasında pist araştırılıyor: Haftalar önce uyarı yayınlandı

Tokya’daki Haneda havalimanında iki uçağın çarpışmasından haftalar önce pist güvenliği konusunda yeni uyarılar yapılması dikkat çekti. Havacılık uzmanları, uçakların pistte çarpışmasını önleyen teknolojilerin eksikliğine vurgu yapıyor
Tokyo'daki uçak kazasında pist araştırılıyor: Haftalar önce uyarı yayınlandı

Küresel havayolu endüstrisinin pist güvenliği konusunda yeni uyarılar duymasından haftalar sonra Tokyo'nun Haneda havaalanında iki uçağın çarpışması hakkında soruşturma başlatıldı. Japan Airlines’ın Airbus A350 uçağı, 6 kişilik mürettebatı olan sahil güvenlik uçağının çarpışması sonrasında alevlere teslim oldu. Küçük uçaktaki 5 kişi hayatını kaybederken, Airbus A350’deki 379 kişi kurtarıldı. Soruşturmanın Japonya Güvenli Taşımacılık Kurulu (JTSB), uçağın üretildiği Fransa ve iki Rolls-Royce motorunun üretildiği Britanya'daki kurumların katılımıyla yürütüleceği belirtildi.

Normal şekilde iniş yapmaya çalışıyordu

Kazanın nedenine dair kesin açıklama yapmayan uzmanlar çoğu kazanın bir dizi faktörden kaynaklandığını vurguladı. Yetkililerin uçak ve havaalanı sistemlerinin ayrıntılı bir incelemesinin yanı sıra, kontrolörler tarafından iki uçağa hangi talimatların verildiğini de araştırması bekleniyor. Öncelikli olarak uçuş verilerini ve kokpit ses kayıtlarını içeren kara kutu kayıt cihazlarını kurtarılmaya çalışılacak. Yetkililer, A350'nin Bombardier Dash-8 olarak da bilinen Sahil Güvenlik uçağıyla çarpıştığında normal şekilde iniş yapmaya çalıştığını söyledi.

Pist güvenliği için uyarı yayınlanmıştı

Tokyo’daki kaza Avrupa'nın önde gelen çift motorlu uzun mesafe jeti Airbus A350'nin ilk ciddi kazası oldu. Ancak ABD merkezli güvenlik grubu geçen ay pistte çarpışma ya da ihlal riski konusunda uyarı yayınlamıştı. Uçuş Güvenliği Vakfı, pist ihlallerinde yeni bir artışın önlenmesi için küresel eylem çağrısında bulundu. CEO Hassan Shahidi yaptığı açıklamada, "Pist ihlali riski küresel bir endişedir ve bir ihlalin potansiyel sonuçları ciddidir” dedi.

 Uçuş Güvenliği Vakfı, havadaki çarpışmaları önleyen teknolojilerin bulunduğunu ancak yerdeki kazalar için bir teknolojinin var olmadığını belirtti. Shahidi, "Hava trafik kontrolörleri ve pilotların potansiyel pist çatışmalarını tespit etmelerine yardımcı olabilecek teknolojiler sayesinde ciddi olayların çoğu önlenebilirdi" dedi.