16 Eylül 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 02.07.2024 10:49 | Son Güncelleme: 02.07.2024 10:57

Trump-geçirmez yardım hedefi: NATO Kiev'de temsilcilik kuracak

Trump'ın yeniden ABD başkanı olma ihtimali ve Avrupa'da sağın yükselişte olması, NATO'yu Ukrayna için yeni bir adım atmaya yöneltti. WSJ, dengelerin değiştiği bu dönemde NATO'nun Kiev'de temsilcilik kuracağını yazdı
Trump-geçirmez yardım hedefi: NATO Kiev'de temsilcilik kuracak

NATO, Kiev'de üst düzey bir sivil yetkili görevlendirmeye hazırlanıyor. ABD ve ittifak yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre bu hamle Ukrayna'ya uzun vadeli destek sağlamak amacıyla tasarlanan ve önümüzdeki hafta Washington'da yapılacak zirvede açıklanması beklenen bir dizi yeni önlem arasında yer alıyor.

Söz konusu adımlar Ukrayna'ya üyelik teklif etmeksizin ittifaka katılma ihtimalini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu adımlar, Avrupa'da sağcıların siyasi yükselişinin ve eski Başkan Donald Trump'ın Beyaz Saray'a dönerek Ukrayna'ya yönelik Amerikan desteğini azaltma ihtimalinin arttığı bir dönemde geldi. NATO da Kiev'e askeri teçhizat sağlanmasını ve Ukrayna birliklerinin eğitimini koordine etmek üzere Almanya'nın Wiesbaden kentinde yeni bir komutanlık kuruyor.

ABD misyonunun büyük bir bölümünü devralacak

Ukrayna için NATO Güvenlik Yardımı ve Eğitimi olarak adlandırılacak operasyonda 32 ülkeden oluşan ittifakın dört bir yanından yaklaşık 700 ABD'li ve müttefik personel görev yapacak. Bu operasyon, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı tümüyle işgal etmesinden bu yana Amerikan ordusu tarafından yürütülen misyonun büyük bir bölümünü devralacak.

Aylardır planlanan bu yeni girişimler ABD Başkanı Joe Biden'ın Trump ile çıktığı ilk canlı yayın düellosundaki zayıf performansının ardından hız kazandı. Zira Trump, ABD'nin Ukrayna'ya harcadığı paradan şikayet etmişti. 2009-2013 yılları arasında ABD'nin NATO Büyükelçisi olarak görev yapan Ivo Daalder, "Değişikliğin en büyük nedeni Ukrayna'ya yardım çabalarını Trump-geçirmez yapmak. Eğitim ve yardımın yönetiminden Washington'un sorumlu olması yerine NATO sorumlu olacak. Dolayısıyla ABD bu çabaya verdiği desteği azaltsa ya da geri çekse bile bu çaba ortadan kalkmayacak" dedi.

Fransa, Hollanda ve Avrupa Birliği genelinde aşırı sağcı partilerin seçmen desteğini kazanmasıyla NATO'nun rolü Ukrayna'ya askeri yardımı ittifak üyeleri arasındaki politika değişikliklerine karşı daha az kırılgan hale getirebilir.

"Siyasi değişiklikler karşısında dayanıklılık sağlıyor"

Fransa, Hollanda ve Avrupa Birliği genelinde aşırı sağcı partilerin seçmen desteğini kazanmasıyla NATO'nun rolünün kurumsallaşması Ukrayna'ya yapılan askeri yardımı ittifak üyeleri arasındaki politika değişikliklerine karşı daha az savunmasız hale getirebilir. 2013-2017 yılları arasında ABD'nin NATO büyükelçisi olarak görev yapan general Douglas Lute, "İster Amerika Birleşik Devletleri'nde, ister Fransa'da, ister Birleşik Krallık'ta ve hatta Avrupa Birliği'ndeki seçimlerin sonucu olsun, olası ulusal siyasi değişiklikler karşısında dayanıklılık sağlıyor" dedi.