01 Temmuz 2024, Pazartesi Gazete Oksijen
Haber Giriş: 29.06.2024 12:10 | Son Güncelleme: 29.06.2024 12:30

NYT’den Biden’a çağrı: Ülkene hizmet etmek istiyorsan yarıştan çekil

CNN yayınında Trump karşısında hezimete uğrayan Biden’ın yaşı endişe konusu olmaya devam ediyor. ABD’yi sarsan yayın sonrası NYT yazıişleri Biden’a 'yarıştan çekil' çağrısı yapan bir makale yayınladı: Biden’ın kamuya yapabileceği en büyük hizmet adaylıktan çekilmek. Başkan bu haliyle kumar oynuyor
NYT’den Biden’a çağrı: Ülkene hizmet etmek istiyorsan yarıştan çekil

Başkan Biden sık sık ve haklı olarak kasım ayındaki başkanlık seçimlerinin Amerikan demokrasisinin geleceğinden daha az önemli olmadığını ifade etti. Donald Trump, bu demokrasi için önemli bir tehlike olduğunu kanıtladı. Halkın güvenine layık olmayan, dengesiz ve çıkarcı bir figürdü. Sistematik olarak seçimlerin dürüstlüğünü baltalamaya çalıştı. Destekçileri, Trump’a en aşırı vaatlerini ve tehditlerini gerçekleştirme gücü verecek 2025 gündemini kamuoyuna açıkladı. Göreve geri dönmesi halinde, Amerikan siyasi sistemindeki güç denetimlerinin sınırlandıramadığı farklı türde bir başkan olacağına söz verdi.

Biden, tüm bu tiranlık tehdidiyle başa çıkma ve onu yenme konusunda en iyi şansa sahip adayın kendisi olduğunu söyledi. Argümanı büyük ölçüde 2020'de Trump’ı yendiği seçimlere dayanıyor. Ancak bu artık Biden’ın bu yıl Demokratların adayı olmasının gerekçesi olamaz.

Perşembe akşamı yapılan düelloda Biden’ın Amerikan halkını bir dönem daha başkanlık görevini üstlenmesine ikna etmesi gerekiyordu. Ancak seçmenlerin açıkça ortada olan şeyleri görmezden gelmeleri beklenemez: Biden dört yıl önceki adam değil. Başkan, düello akşamında bir kamu görevlisinin gölgesi olarak görüldü. İkinci bir dönemde neler başaracağını açıklamakta zorlandı. Trump'ın provokasyonlarına yanıt vermekte zorlandı. Trump'ı yalanlarından, başarısızlıklarından ve tüyler ürpertici planlarından sorumlu tutmakta zorlandı. Birden fazla kez, cümlelerin sonunu getirmekte zorlandı.

Başkan pervasızca kumar oynuyor

Biden takdire şayan bir başkan oldu. Onun liderliği altında ulus refaha kavuştu ve bir dizi uzun vadeli zorluğun üstesinden gelmeye başladı. Trump tarafından açılan yaralar iyileşmeye başladı. Ancak Biden'ın şu anda yapabileceği en büyük kamu hizmeti, aday olmayacağını açıklamaktır. Bu haliyle Başkan pervasızca bir kumar oynuyor. İkinci bir Trump başkanlığına karşı net, ikna edici ve enerjik alternatifler sunabilecek daha donanımlı Demokrat liderler var. Partinin, seçmenleri Trump'ın eksiklikleri ile Biden'ın eksiklikleri arasında seçim yapmaya zorlayarak ülkenin istikrarını ve güvenliğini riske atması için hiçbir neden yok. Amerikalıların kendi gözleriyle gördükleri Biden'ın yaşını ve zayıflığını görmezden gelmelerini ya da göz ardı etmelerini ummak çok büyük bir kumar.

New York Times yazıişleri ABD Başkanı Biden'ın kamuoyuna yapabileceği en büyük hizmetin 'adaylıktan çekilmesi' olduğunu yazdı

 

ABD’nin daha güçlü bir rakibe ihtiyacı var

Eğer yarış Trump ve Biden arasında bir seçimle sonuçlanırsa, görevdeki başkan bu yayın kurulunun kesin tercihi olacaktır. Trump işte bu kadar büyük bir tehlike arz ediyor. Ancak bu tehlike nedeniyle, ülkenin karşı karşıya olduğu riskler ve Biden'ın dengesiz yetenekleri göz önüne alındığında, ABD'nin Cumhuriyetçilerin muhtemel adayına karşı daha güçlü bir rakibe ihtiyacı olduğu bir gerçek. Kampanyanın bu kadar ilerlemiş bir döneminde yeni bir Demokrat aday için çağrıda bulunulması hafife alınacak bir karar değil. Ancak Trump’ın bu ülkenin değerlerine ve kurumlarına meydan okumasının ciddiyetini ve Biden’ın onunla yüzleşmedeki yetersizliğini yansıtıyor.

Kötü bir gece olarak geçiştirilemez

Adaylığını sonlandırmak Biden'ın tüm kişisel ve siyasi içgüdülerine aykırı olacaktır. Geçmişteki trajedi ve aksiliklerden sıyrılan Biden açıkça bunu tekrar yapabileceğine inanıyor. Başkan'ın destekçileri şimdiden perşembe günkü tartışmayı üç yıllık başarılara kıyasla tek bir pürüz olarak açıklıyor. Ancak Başkan'ın performansı kötü bir gece olarak geçiştirilemez ya da sözde soğuk algınlığına bağlanamaz. Zira aylardır hatta yıllardır süregelen endişeleri doğruladı. Biden politika önerilerini ortaya koymaya çalıştığında bile tökezledi. Bu durum kamuoyu önünde yaptığı diğer konuşmalarla kıyaslanamaz çünkü Başkan her zaman topluluk önündeki konuşmalarını sınırlandırdı ve dikkatle kontrol etti.

Kendi sınavında başarısız oldu

Biden'ın Trump'a bu sözlü düello için meydan okuduğu unutulmamalı. Kuralları o koydu ve daha önceki genel seçim tartışmalarından aylar önce yapılacak bir düelloda ısrar etti. Akli dengesine ilişkin kamuoyunda uzun süredir var olan endişeleri gidermesi gerektiğini ve bunu mümkün olan en kısa sürede yapması gerektiğini anlamıştı. Biden'ın şimdi yüzleşmesi gereken gerçek, kendi sınavında başarısız olduğudur. Anketlerde ve röportajlarda seçmenler Trump'a karşı yeni sesler aradıklarını söylüyorlar. Biden ve destekçilerinin tesellisi ise farklı bir adayın arkasında toplanmak için hala zamanlarının olması. Amerikalılar uzun yıllar süren başkanlık seçimlerine alışmışken, pek çok demokraside kampanyalar birkaç ay içinde düzenleniyor.

Trump’ın hırsları Cumhuriyetçileri ele geçirdi

Perşembe günkü münazaradan sonra Cumhuriyetçilerin daha derin bir vicdan muhasebesine girmemiş olması bir trajedi. Trump'ın performansı diskalifiye olarak görülmeli. Kendi eylemleri, başkanlık sicili ve rakibi hakkında yüzsüzce ve defalarca yalan söyledi. Amerikan ekonomisine zarar verecek, sivil özgürlükleri baltalayacak ve Amerika'nın diğer uluslarla ilişkilerini yıpratacak planlar açıkladı. Yenilgiyi kabul edeceğine dair söz vermeyi reddetti ve bunun yerine 6 Ocak'ta Kongre'ye yapılan saldırıyı kışkırtan türden bir söyleme geri döndü. Cumhuriyetçi Parti, Trump'ın hırsları tarafından ele geçirilmiş durumda. Ulusun çıkarlarını tek bir adamın hırslarının üstünde tutma görevi Demokrat Parti'ye düşüyor.
Biden'a boyun eğen Demokratlar şimdi partinin liderine karşı gerçekleri söyleme cesaretini bulmalı. Başkan'ın adaylığını teşvik eden ve onu kamuoyu önüne çıkmaktan koruyan sırdaşları ve yardımcıları, Biden'ın itibarının zedelendiğini ve bunu onarma ihtimalinin olmadığını kabul etmeli.

Trump’ı yenmenin yolu halkla anlaşmak

Biden perşembe gecesi önemli bir soruyu yanıtladı. Kendisinin ve destekçilerinin beklediği cevap bu değildi. Ancak ikinci bir Trump dönemi riski söylediği kadar büyükse (ki tehlikenin çok büyük olduğu konusunda kendisiyle hemfikiriz) o zaman bu ülkeye olan bağlılığı ona ve partisine tek bir seçenek bırakıyor. Demokratlar için yalanlarıyla tanımlanan bir adayı yenmenin en açık yolu, Amerikan halkıyla dürüstçe uzlaşmaktır. Bu da Biden'ın yarışa devam edemeyeceğini kabul etmek ve kasım ayında Trump'ı yenmek için onun yerine geçecek daha yetenekli birini seçmek için bir süreç oluşturmaktan geçiyor. Böylesi, Biden’ı 2019'da başkanlığa aday olmaya iten neden olan ulusun ruhunu Trump'ın kötü niyetli çarpıtmalarından korumak için en iyi şans. Aynı zamanda bu, Biden'ın uzun süredir asil bir şekilde hizmet ettiği ülkesine verebileceği en iyi hizmettir.