17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 05.04.2024 13:42 | Son Güncelleme: 05.04.2024 16:03

Trump ve Biden, Netanyahu'yu uyardı: Gazze'deki durum kabul edilemez

İsrail-Hamas arasındaki savaş altıncı ayına girerken, ABD'de başkanlık yarışında karşı karşıya gelmeleri beklenen Joe Biden ve Donald Trump, aynı gün Netanyahu'ya uyarılarda bulundu
Trump ve Biden, Netanyahu'yu uyardı: Gazze'deki durum kabul edilemez

ABD'de Kasım ayında gerçekleşecek başkanlık seçimi için yarışan Başkan Joe Biden ve eski başkan Donald Trump, dün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu uyardılar. Biden  İsrail lideri ile yaptığı telefon görüşmesinde, yardım konvoyuna yapılan saldırı sonrası öfkesini dile getirirken. Donald Trump da bir röportajında Netanyahu'ya savaşı bitirmesi tavsiyesinde bulundu.

Trump İsrail'in Gazze'deki savaşı ele alış biçimine yönelik eleştirilerini sertleştirerek kötü görüntülerden duyduğu endişeyi dile getirdi ve İsrail'in çatışmaya yaklaşımını sorguladı. Trump radyo sunucusu Hugh Hewitt'e yaptığı açıklamada, "Binaların yıkıldığına dair en iğrenç, en korkunç görüntüleri yayınlıyorlar ve insanlar o binalarda bir sürü insan olduğunu kafasında canlandırabiliyor ve bundan hoşlanmıyorlar. Neden böyle savaş zamanı görüntüleri yayınladıklarını bilmiyorum. Bu onları güçlü göstermiyor" dedi. Trump, Netanyahu'ya tavsiyesinin "bu işi bitirmek" ve "normale dönmek" olacağını söyledi. Başkanlık seçimleri için yarışan Trump, "Bunu yapma şekillerini sevdiğimden emin değilim. Bir zafer kazanmanız gerekiyor ve bu uzun zaman alıyor" diye ekledi. 

"Acil adımlar atmazsa politikamızı yeniden değerlendireceğiz"

Başkan Biden ise aynı gün Netanyahu'ya durumun kabul edilemez olduğunu belirterek, Yahudi devletinin Gazze'deki feci insani durumu ele almak ve yardım görevlilerini korumak için acil adımlar atmaması halinde ABD'nin Gazze'deki savaşa yönelik politikasını yeniden değerlendireceğini söyledi. Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, "Önümüzdeki saatlerde ve günlerde, attıkları somut, elle tutulur adımlara bakacağız" dedi.

İki lider arasındaki telefon görüşmesi, José Andrés tarafından işletilen World Central Kitchen'da çalışan yedi işçinin, İsrail'in bir konvoya düzenlediği saldırıda öldürülmesinden üç gün sonra gerçekleşti ve birçok ülkede öfkeye yol açtı. Kirby, Başkan'ın Netanyahu ile telefon görüşmesini özellikle ölümcül saldırı nedeniyle yaptığını söyledi ve Biden'ın saldırı nedeniyle "sarsıldığını" sözlerine ekledi. 

Biden, Beyaz Saray'ın görüşme özetine göre, İsrail'in sivillerin zarar görmesini, insani acıları ve yardım çalışanlarının güvenliğini ele almak için bir dizi spesifik, somut ve ölçülebilir adımı duyurması ve uygulaması gerektiğini açıkça belirtti.