Trump yönetimi, Filistin yanlısı eylemlerinden dolayı gözaltına alınan Tufts Üniversitesi öğrencisi Rümeysa Öztürk ve Columbia Üniversitesi öğrencisi Mahsun Mahdawi'nin tutukluluğunun devam etmesi için temyiz mahkemesine çağrıda bulundu.
ABD Adalet Bakanlığı'nın savcı yardımcısı, Öztürk'ün Cuma günü yapılacak kefaret duruşması için Louisiana'daki gözaltı merkezinden Vermont'a nakledilmesine karşı ve Mahdawi'nin geçen hafta serbest bırakılma kararına yönelik alt mahkeme kararının durdurulması için New York'taki ABD 2. Bölge Temyiz Mahkemesi'ne başvuruda bulundu.
Arizona eyaletindeki Başsavcı Yardımcısı Drew Ensign, kararları veren Vermont'taki yargıçların bu kararları asla vermemiş olmaları gerektiğini, Kongre'nin belirttiği şekilde sınır dışı kararlarına dair itirazların göç mahkemelerinde görülmesi gerektiğini söyledi.
Ensign, Öztürk'ün tutuklu bulunduğu Louisiana'dan nakledilmemesi ve Mahdawi'nin bir an önce yeniden tutuklamasına izin verilmesi için temyiz mahkemesinden talepte bulundu.
Fulbright bursiyeri Öztürk, F-1 öğrenci vizesiyle ABD'de bulunuyordu. Öztürk geçen yıl üniversitesinin öğrenci gazetesindeki yazısında İsrail'le ilişkisi olan şirketlerle iş birliğini sonlandırması ve "Filistinlilere yapılan soykırımı tanıması" için üniversitesine çağrıda bulunmuştu.
Batı Şeria doğumlu Mahdawi ise İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı durması ve öğrenci gösterilerindeki rolü sebebiyle ABD vatandaşlığı başvurusu görüşmesine giderken gözaltına alındığını söyledi. Mahdawi geçen hafta serbest bırakılmıştı.
Kaynak: Reuters