08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 14.07.2024 09:50 | Son Güncelleme: 14.07.2024 13:06

Trump'a suikast girişimine dünya liderlerinden tepkiler

ABD'nin eski başkanlarından olan ve 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı olan Donald Trump'a yönelik suikast girişimi düzenlendi. Olayın ardından liderlerden kınama ve açıklamalar geldi
Trump'a suikast girişimine dünya liderlerinden tepkiler

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ın Pensilvanya'daki miting sırasında vurulmasına dair gelişmeleri endişeyle takip ediyorum. Kendisine dayanışma ve hızlı şekilde iyileşmesi için en iyi dileklerimi belirtiyor ve seçim kampanyasının gelecek aylarda diyalog ve sorumluluğun, nefret ve şiddete üstün gelmesini umuyorum" ifadelerini kullandı.

ABD'deki başkanlık seçimlerinde açıkça Donald Trump’ı desteklediğini belli eden Meloni'nin iktidar ortağı Başbakan Yardımcısı ve Ulaştırma-Altyapı Bakanı ve aşırı sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini de X platformundaki hesabından, "Donald Trump iyi. Her şeyden ve herkesten daha güçlü. Kendisine acil şifalar diliyoruz. Amerika'nın ihtiyacı olan başkan bu" yorumunu yaptı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, X hesabından yaptığı paylaşımda, başkanlık için yarışan eski ABD Başkanı Donald Trump'a "geçmiş olsun" dileklerini iletti. Miçotakis, saldırıdan dolayı dehşete düştüğünü belirterek, "Demokratik toplumlarımızda siyasi şiddet kabul edilemez" ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer

İngiltere Başbakanı Keir Starmer da X hesabından yaptığı paylaşımda, “Başkan Trump’ın mitinginde ortaya çıkan şoke edici görüntüler karşısında dehşete düştüm. Kendisine ve ailesine en iyi dileklerimizi gönderiyoruz” ifadelerini kullandı. Starmer, hiçbir toplumda siyasi şiddete yer olmadığını vurguladı.

İrlanda Başbakanı Simon Harris

İrlanda Başbakanı Simon Harris de X’teki paylaşımında, “Dün gece Pensilvanya’da gördüklerimiz korkunç ve yanlıştı. Eski Başkan Trump’ın güvende ve hayatta olması sevindirici.” ifadelerine yer verdi. Harris, masum seyircilerin saldırıdan etkilendiğini belirtti.

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic de X sosyal medya hesabından Trump'a yönelik saldırıyı kınadığını bildirdi. Plenkovic, Trump'a geçmiş olsun dileğinde bulunarak, siyasi şiddetin kabul edilemeyeceğini ve bunun demokrasiye en büyük tehdit olduğunu aktardı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sosyal medya platformu X’ten yaptığı açıklama, Trump’a yönelik saldırıyı “iğrenç” olarak nitelendirerek, "Kendisine acil şifalar diliyorum. Düşüncelerim bu suikasttan etkilenilen kişilerle. Bu tür şiddet eylemleri demokrasiyi tehdit ediyor” ifadesini kullandı.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, başkanlık için yarışan Trump’ın Pensilvanya’daki seçim konuşması sırasında uğradığı saldırı nedeniyle dehşete kapıldığını ifade etti. Nehammer, acil şifa dileklerinde bulunarak, "Bizim toplumumuzda siyasi şiddete yer yoktur. Düşüncelerim bu saldırıdan etkilenen bütün kurbanlarla" görüşünü paylaştı.

Çekya Başbakanı Petr Fiala

Çekya Başbakanı Petr Fiala da Trump’a düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, kendisine acil şifa dileklerinde bulundu.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da sosyal medya hesabı X’ten yaptığı açıklamada, "Bu karanlık saatlerde dua ve düşüncelerim Başkan Donald Trump ile" dedi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Trump, ailesi ve silahlı saldırıdan etkilenen tüm Amerikalılarla tam dayanışma içinde olduklarını bildirdi. Osmani, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Hiçbir yerde siyasi şiddetin her türlüsü kesinlikle kabul edilemez ve şiddetle kınıyoruz” ifadesini kullandı.

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj

Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj da X hesabından yaptığı paylaşımda, “Başkan Trump'a acil şifalar diliyor ve masum bir yaşamın kaybı nedeniyle en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Bu saldırıyı ve demokraside yeri olmayan her türlü siyasi şiddeti şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova

Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova da Trump’a yapılan saldırıyı şiddetle kınadıklarını vurguladı. Davkova, sosyal medya hesabından, "Demokrasilerde siyasi şiddetin yeri yoktur. Kendisine acil şifalar diliyorum. Düşüncelerimiz ölenlerin aileleri, yaralananlar ve Amerikan halkıyla" paylaşımında bulundu.

Hollanda Başbakanı Dick Schoof

Hollanda Başbakanı Dick Schoof, ABD'deki seçim kampanyası sırasında Trump'ın saldırıya uğramasıyla ilgili "Siyasi şiddet tamamen kabul edilemez" mesajı verdi.

Başbakan Schoof, sosyal medya hesabı X üzerinden yayımladığı mesajında, "Eski başkan ve mevcut başkan adayı Donald Trump'a yapılan saldırı karşısında şoke olduk. Yaralarının hafif olması sevindiricidir. Kendisine acil şifalar diliyor, kendisine ve ailesine en iyi dileklerimi gönderiyorum. Düşüncelerim bu saldırıdan etkilenen herkesle" ifadesini kullandı. Schoof, "Siyasi şiddet tamamen kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, X hesabından yaptığı paylaşımda, "Fransa'nın, Amerikan halkının şokunu ve öfkesini paylaştığını" belirterek, düşüncelerinin, suikast girişiminde bulunulan Trump ile olduğunu ifade etti. Paylaşımında, eski ABD Başkanı'na acil şifa dileğinde bulunan Macron, Trump'a yönelik suikast girişimini "demokrasilerimiz için trajedi" şeklinde nitelendirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Trump'a yapılan saldırıya X hesabından tepki göstererek, saldırıyla ilgili haberi aldığında şok olduğunu belirtti.

Zelenskiy, "Bu şiddetin hiçbir haklı gerekçesi ve dünyada yeri yoktur. Hiçbir zaman şiddet hakim olmamalıdır. Donald Trump'ın artık güvende olduğunu öğrendiğimde rahatladım ve kendisine acil şifalar diliyorum" ifadesini kullandı. Mitingde saldırının kurbanı olan katılımcıların yakınlarına başsağlığı dileyen Zelenskiy, Amerika'nın bundan daha güçlü çıkması temennisinde bulundu.

Gürcistan Başbakanı İrakli Kobahidze

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze de X hesabından yaptığı açıklamada, Trump'a yapılan saldırıya tepki gösterdi. Kobakhidze, şunları kaydetti:

ABD eski Başkanı Donald Trump'a yapılan saldırı beni derinden sarstı. Şiddetin siyasette yeri yoktur ve her türlüsünü kınıyoruz. Başkan Trump'a hızlı ve tamamen iyileşme diliyorum. Düşüncelerim onunla ve ailesiyle birlikte. Amerikan halkının yanındayız.

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador

Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Trump'a yapılan saldırıya X hesabından tepki göstererek, "Nasıl olursa olsun, eski Başkan Donald Trump'ın başına gelenleri kınıyoruz. Şiddet mantıksız ve insanlık dışıdır" ifadesini kullandı.

2 Haziran'daki seçimi kazanan Meksika'nın seçilmiş ilk kadın Devlet Başkanı Claudia Sheinbaum da saldırıyı kınayarak, "Eski Başkan Donald Trump'ın iyi olduğunu bilmek sevindirici. Bu saldırıyı kınadığımızı ve her türlü siyasi şiddeti reddettiğimizi bir kez daha yineliyoruz. Barış ve demokrasi her zaman tek seçenek olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro

Venezuela'da seçim mitingi sırasında, Trump'a yapılan saldırının haberini alan Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Trump'a yönelik saldırıyı "şiddetle" kınadıklarını dile getirerek, "Trump'ın kısa zamanda iyileşmesini diliyorum. Tanrı Amerikan halkına huzur ve sükunet versin" diye konuştu.

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce de sosyal medya hesabından Pensilvanya'daki saldırıyı kınayarak, "Derin ideolojik ve politik farklılıklarımıza rağmen, nereden gelirse gelsin şiddet her zaman herkes tarafından kınanmalı" ifadesini kullandı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, X hesabındaki açıklamasında, şiddetin her türlüsünü kınadıklarını belirtti. Küba'nın 65 yıldır saldırıların ve terörizmin kurbanı olduğunu hatırlatan Canel, "Silah ticareti ve ABD'deki politik şiddetin tırmanması, bu tür olaylara yol açmaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ise X hesabından saldırıya tepki göstererek, "Eski Başkan Donald Trump'a yönelik saldırı herkes tarafından şiddetle kınanmalı. Bugün gördüklerimiz kabul edilemez" dedi.

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa

Ekvador Devlet Başkanı Daniel Noboa, sosyal medya hesabındaki paylaşımında, Trump ile dayanışma içerisinde olduğunu kaydetti.

Uruguay Devlet Başkanı Luis Alberto Lacalle

Uruguay Devlet Başkanı Luis Alberto Lacalle de X hesabındaki açıklamasında, şiddettin her türlüsünü reddettiklerini, Trump ve ABD halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.

Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena

Paraguay Devlet Başkanı Santiago Pena, sosyal medya hesabından kınama mesajı yayımlayarak, "Tüm şiddet eylemlerini en güçlü şekilde kınıyoruz. Eski Başkan Donald Trump ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyor ve son olaylardan derin üzüntü duyuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

 Japonya Başbakanı Kişida Fumio

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, sosyal medya hesabı X üzerinden yayımladığı mesajında, "Demokrasiye meydan okuyan her türlü şiddete karşı kararlı bir şekilde durmalıyız. Eski Başkan Trump'ın hızlı bir şekilde iyileşmesi için dua ediyorum" dedi.

İktidardaki Liberal Demokrat Parti (LDP) Genel Sekreter Vekili ve eski Savunma Bakanı Inada Tomomi ise açıklamasında, siyasetçilere yönelik protesto ve muhalefetin "daha radikal hale geldiğini hissettiğini" söyledi.

Japonya'da Temmuz 2022'de eski Başbakan Abe Şinzo'nun da seçim kampanyasında suikasta kurban gitmesini anımsatan Inada, "Söylem alanı radikalleşti. 'Ne istersen yapabileceğin' bir vaziyet oluşması durumunda seçimlerin adaleti ve güvenliği tehlikeye girecek. Böyle olursa demokrasinin kendisi korunamaz" ifadesini kullandı.

Biden: İyi olduğunu duyduğuma çok sevindim

ABD Başkanı Joe Biden, ABD eski Başkanı Donald Trump'a, seçim kampanyası sırasında düzenlenen saldırıyı kınadığını belirtti. Biden, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Trump'ın Pensilvanya'daki seçim kampanyası sırasında meydana gelen saldırı hakkında bilgilendirildiğini aktaran Biden, "İyi olduğunu duyduğuma çok sevindim" ifadesini kullandı.

Joe Biden, daha fazla bilgi beklerken, Trump, ailesi ve seçim kampanyasına katılanlara dua ettiğini kaydetti. Eşi ve kendisinin, Trump'ı koruyan ABD Gizli Servisi'ne minnettar olduğunu dile getiren Biden, "Amerika'da bu tür şiddetin yeri yoktur. Bunu kınamak için ülkece birlik olmalıyız" vurgusu yaptı.

Kaynak: AA