Coca-Cola, salı günü yaptığı açıklamada kamış şekeriyle tatlandırılmış yeni bir Cola ürününü piyasaya süreceğini duyurdu. Bu gelişme, geçen hafta eski ABD Başkanı Donald Trump’ın şirketi mısır şurubu yerine kamış şekeri kullanmaya ikna ettiğini iddia ettiği sosyal medya paylaşımının ardından geldi.
Şirket, mali raporunda “devam eden inovasyon stratejisinin” bir parçası olarak sonbaharda “ABD üretimi kamış şekeriyle” hazırlanan bir Cola çeşidinin ürün yelpazesine ekleneceğini açıkladı. Hâlihazırda Meksika’da satılan Coca-Cola gibi bazı versiyonlar kamış şekeriyle üretiliyor.
“Bu yeni ürün, şirketin güçlü ana portföyünü tamamlayacak ve farklı zevklere hitap eden daha fazla seçenek sunacak,” denilen açıklamada, Wall Street analistleriyle yapılacak yatırımcı görüşmesinde daha fazla detay paylaşılabileceği belirtildi.
Kampanyalar uzun süredir sürüyordu
Trump geçen hafta yaptığı açıklamada Coca-Cola’nın kolalarında kamış şekeri kullanmayı “kabul ettiğini” söylemişti. Ancak salı günü yapılan açıklamaya göre şirketin amiral gemisi olan klasik Coca-Cola tarifesi değişmeyecek ve mısır şurubu kullanılmaya devam edilecek. Bunun yerine kamış şekeri içeren ayrı bir ürün piyasaya sürülecek.
ABD’de üretilen Coca-Cola, uzun yıllardır ucuz bir tatlandırıcı olan yüksek fruktozlu mısır şurubuyla hazırlanıyor. Trump’ın Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanı Robert F. Kennedy Jr. ise bu bileşene karşı uzun süredir kampanya yürütüyor.
Kennedy, Eylül ayında Jordan Peterson’un podcast programında yaptığı açıklamada, yüksek fruktozlu mısır şurubunu “şişmanlık ve diyabet formülü” olarak nitelendirmişti.
Uzmanlar ne diyor?
Sağlık uzmanları ise kamış şekeriyle üretilen gazlı içeceklerin de sağlıklı olmadığı konusunda uyarıyor. Tüketici hakları savunucusu Center for Science in the Public Interest’te kıdemli politika bilimcisi Eva Greenthal, CNN’e daha önce verdiği demeçte “Şekerin kaynağı ne olursa olsun aşırı tüketimi sağlığa zararlıdır” demişti. “Trump yönetimi, farklı şeker türlerine odaklanmak yerine şeker miktarını azaltmaya yönelmelidir.”
Pepsi'nin planı ne?
Öte yandan rakip PepsiCo tarafında büyük bir değişim planı bulunmuyor. Ancak şirketin duyurduğu yeni prebiyotik gazozu ve yakın zamanda satın aldığı Poppi markası kamış şekeri içeriyor.
PepsiCo CEO’su Ramon Laguarta, geçtiğimiz hafta CNBC’ye yaptığı açıklamada “ABD’de şeker, dünyanın birçok yerine kıyasla daha pahalı. Hükümetle, şeker maliyetinin nasıl düşürülebileceği ve şeker üretimini kolaylaştıracak bir tarım stratejisinin nasıl geliştirilebileceği üzerine bir konuşma yapılmalı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Gazete Oksijen