08 Eylül 2024, Pazar Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.02.2024 12:37 | Son Güncelleme: 20.02.2024 12:45

Trump’tan kafa karıştıran Navalni açıklaması: ABD iç siyasetini işaret etti

Rus muhalif Aleksey Navalni’nin hapishanede ölümünün ardından dünya liderleri Putin’i suçladı. Bu süreçte sessiz kalan Trump günler sonra kafa karıştıran açıklama yaptı ve Navalni’nin ölümüyle kendi ülkesinin iç siyasetini bağdaştırdı. Reuters'a göre Trump'ın kurmaya çalıştığı bağlantı anlaşılamadı
Trump’tan kafa karıştıran Navalni açıklaması: ABD iç siyasetini işaret etti

Putin muhalifi Aleksey Navalni’nin Kutup Kurdu Kolonisi’nde ölmesinin ardından tüm dünya liderleri Rus lideri suçlayan açıklamalar yaptı. Ancak ABD Başkanı olduğu dönemde Putin’e övgüde bulunduğu için eleştirilen Donald Trump, bu süreçte sessizliğini korudu. Navalni’nin ölümünden günler sonra Trump ilk kamuya açık açıklamasını Truth Social platformunda yaptı. Açıklamasında Putin’e karşı hiçbir suçlama yapmayan Trump, kafa karıştırıcı bir şekilde Navalni’nin ölümüyle kendi ülkesinin hukuki sıkıntılarını bağdaştırdı.

Tekrar ABD başkanı olmak için seçim yarışına katılan Donald Trump, sosyal medya platformunda “Aleksey Navalni’nin ani ölümü ülkemizde olup bitenler hakkında beni giderek daha fazla endişelendirdi. Bu çarpık durum, Radikal Sol Politikacıların, savcıların ve yargıçların bizi yıkıma giden bir yola sürüklediği yavaş ve istikrarlı bir ilerlemedir. Sınırların açık olması, seçimlere hile karıştırılması ve büyük ölçüde adaletsiz olan mahkeme kararları Amerika’yı yok ediyor. Biz gerileyen, başarısız bir milletiz” dedi.

Kurmaya çalıştığı bağlantı anlaşılamadı

Trump’ın bu açıklamasıyla Rusya'nın en önde gelen muhalefet lideriyle ne gibi benzerlikler kurmaya çalıştığı belli değil. 47 yaşındaki Navalni, kendi deyimiyle ‘dolandırıcılar ve hırsızlar’ tarafından yönetilen Putin Rusyası’nda yolsuzluklara karşı yıllarca mücadele etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Navalni’nin ölümünden Putin’in sorumlu olduğunu açıkça belirtti. Kremlin Navalni’nin ölümüyle ilgisi olduğunu reddetti ve Batı'nın Putin'in sorumlu olduğuna dair iddialarının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Rusya’nın ABD seçimlerine müdahale ettiğini reddetti

Trump, 2017-2021 Beyaz Saray görev süresi boyunca Putin'e hayranlığını dile getirdi. 2018'de Rus lideri 2016 ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlamayı reddetti, kendi istihbarat teşkilatlarının bulgularına şüphe düşürdü ve ülke içinde eleştirilere yol açtı. Geçtiğimiz haftalarda ise savunmaya yeterli harcama yapmayan NATO müttefiklerini olası bir Rus işgaline karşı koruyamayacağını öne sürdü.