10 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.02.2024 11:37 | Son Güncelleme: 20.02.2024 11:46

Putin ve Kim birbirine hediye yağdırıyor: Biri araba diğeri silah

Rus lideri Vladimir Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki bağlar hediyelerle güçleniyor. Putin, limuzinlere olan ilgisiyle bilinen Kim’e Rus yapımı Aurus araba verdi. Kim’in ise Rusya’ya mühimmat gönderdiği biliniyor. Bloomberg, bu hediyeleşmenin BM yaptırımlarını ihlal ettiğini yazdı
Kim Jong Un ve Vladimir Putin 13 Eyl 2023'te Rusya'da bir araya geldi
Kim Jong Un ve Vladimir Putin 13 Eyl 2023'te Rusya'da bir araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kim Jong Un'la olan dostluğu birbirlerine hediyeler verecek seviyede güçlendi. Putin, limuzinlere olan düşkünlüğüyle bilinen Kim’e araba hediye etti. Kim'in lüks treninde limuzinleri için özel bir bölümü olduğu biliniyor. İkili arasındaki bağ, BM kararlarını ihlal eden bu hediyeyle daha farklı bir boyut kazandı.

Kız kardeşi teşekkürlerini iletti

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı KCNA, Putin’in Kim’e Rus yapımı bir araba verdiğini yazdı. Hediye, Kim’in kız kardeşi Kim Yo Jong'un da aralarında bulunduğu bir gruba iletildi. Otomobilin nasıl teslim edildiğine ilişkin daha fazla ayrıntı verilmedi. KCNA, Kim’in kız kardeşinin teşekkürlerini sunduğunu ve hediyenin üst düzey liderler arasındaki özel kişisel ilişkilerin açık bir göstergesi olduğunu söylediğini yazdı.

Lüks limuzin üretme programının eseri

RIA Novosti haber servisine konuşan Putin'in sözcüsü Dmitri Peskov, Kim Jong Un'a yeni bir Aurus verildiğini söyledi. Bu araç, Rus hükümetinin Mercedes gibi yabancı modellere yerli alternatif olarak lüks limuzin üretme programının bir ürünü.

BM yaptırımlarına aykırı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kuzey Kore'yi nükleer silah programı nedeniyle cezalandırmak amacıyla bu ülkeye ihracatı yasaklanan ürünlerin bir listesini hazırladı. Bunlara yatlar, yarış arabaları ve lüks araçlar da dahil. Yonha News'in haberine göre, Güney Kore Birleşme Bakanlığı hediyeyi BMGK kararlarına aykırı olarak değerlendirdi. Hediye hamlesi, Kuzey Kore’nin Putin’e Ukrayna’da kullanmak üzere mühimmat sağladığı istihbaratlarının üzerine geldi.

Kim Jong Un pahalı araçlarla seyahat etmeyi seviyor. Kuzey Kore lideri yakın zamanda 174.350 dolar taban fiyatla satılan Mercedes-Benz Maybach GLS 600 SUV'a binerken görüldü ki bu en ucuz araçlarından biri. Kim’in limuzin filosunun içinde 1 milyon doların üzerinde fiyata satılabilen zırhlı bir Mercedes-Maybach limuzini de var. Hatta Kuzey Kore liderinin lüks treninde limuzinleri için özel bir bölüm yer alıyor.

Eylül ayında test etti

Rusya'nın devlete ait Tass haber ajansının bildirdiğine göre, Putin eylül ayında buluştuklarında Aurus limuzinini Kim'e göstermiş ve Kim'in arka yolcu koltuğuna oturarak aracın konforunu test ettiğini eklemişti.

Sydney Morning Herald's tarafından yapılan bir incelemede, Putin'in kullandığı Rus yapımı Aurus Senat bir Rolls Royce'un 7.200 kilogramlık kopyası olarak tanımlandı. Koltukların otantik Rus derisinden üretildiği ve seçenekler arasında kurşun geçirmez zırhın da yer aldığı belirtildi.