ABD Başkanı Donald Trump, New York Belediye Başkanlığı yarışında öne çıkan Demokratik Sosyalist aday Zohran Mamdani’yi hedef alarak, “eğer uslu durmazsa” kente verilen federal fonları keseceğini söyledi.
Fox News’te Maria Bartiromo’ya konuşan Trump, Mamdani’nin seçilmesinin “akıl almaz” olduğunu belirterek, onu “tam bir komünist” olarak nitelendirdi. Trump, “Diyelim ki seçildi… Ben başkan olacağım ve doğru olanı yapmak zorunda. Yoksa tek kuruş alamazlar. Parayı ancak doğru olanı yaparsa alırlar” dedi.
New York’un geçen yılki verilere göre federal hükümetten çeşitli programlar ve fonlar aracılığıyla yıllık 100 milyar dolardan fazla kaynak aldığı biliniyor.
Mamdani ise NBC’nin Meet the Press programına katılarak, “Hayır, komünist değilim” dedi. Trump’ın kişisel özelliklerine yönelik yaptığı saldırılara da tepki gösteren Mamdani, “Başkan, nasıl göründüğüm, nasıl konuştuğum ve kim olduğum üzerinden konuşmaya devam edecek. Çünkü neyi savunduğumdan insanları uzaklaştırmak istiyor” ifadelerini kullandı.
'Amacımız daha adil bir düzen kurmak'
Mamdani, sivil haklar aktivisti Martin Luther King’in şu sözlerini hatırlattı: “Buna ister demokrasi, ister demokratik sosyalizm deyin. Bu ülkede Tanrı’nın tüm çocukları için daha adil bir servet dağılımı olmalı.”
Seçim kampanyasında New York’un en zenginlerine daha fazla vergi getirme vaadini yineleyen Mamdani, “Bence milyarderler olmamalı. Çünkü bu kadar büyük bir servetin, bu kadar derin bir eşitsizlik döneminde var olması doğru değil. Amacımız, bu şehirde ve ülkede daha adil bir düzen kurmak” dedi.
Vergi planının etnik veya ırksal temelli olmadığına vurgu yapan Mamdani, “Bu, hangi mahallelerin fazla, hangilerinin az vergi ödediğine dair teknik bir değerlendirme. Irksal bir bakış açısından değil, adil bir vergi yapısından bahsediyoruz” dedi.
Mamdani’nin, 24 Haziran’da yapılan Demokrat Parti ön seçimlerinde eski vali Andrew Cuomo’yu mağlup etmesi New York’ta geniş yankı uyandırdı.
Mamdani: Benim vizyonum...
Progressive kanadın önde gelen ismi Alexandria Ocasio-Cortez Mamdani’yi desteklerken, New York Valisi Kathy Hochul gibi birçok merkez Demokrat destek vermekten kaçındı. Hochul, seçim sonrası yaptığı açıklamada, “Elbette bazı konularda farklı düşünüyoruz ama bu konuları konuşmamız gerektiğini de düşünüyorum” dedi.
Mamdani ise Hochul ile görüşmeyi dört gözle beklediğini belirterek, “Benim politika ve vizyonum, şehirde yaşanan gerçeklere dayanıyor” dedi.
Trump ise Mamdani’nin adaylığını değerlendirdiği açıklamasında, “Şok edici. Bu ülkede asla bir sosyalistin seçilmeyeceğini düşünürdüm” dedi.
Netanyahu'yu tutuklayabilir mi?
Başkan Trump, Mamdani’nin göçmen karşıtı politikalarına karşı çıkma ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun New York’a gelmesi halinde onu tutuklama yönündeki vaadinin ise “çok başarısız” olacağını savundu. Trump, “O radikal solcu bir deli,” ifadelerini kullandı.
Mamdani ise, Demokratların sadece Trump’a karşı değil, aynı zamanda halk için bir vizyon ortaya koyması gerektiğini söyleyerek, “Bizim kampanyamız, çalışan insanlar ve onların onurlu yaşam mücadelesi içindi” dedi.