04 Temmuz 2024, Perşembe Gazete Oksijen
Haber Giriş: 20.05.2024 14:03 | Son Güncelleme: 20.05.2024 14:39

UCM'den Netanyahu ve Sinvar hakkında tutuklama talebi

Uluslararası Ceza Mahkemesi İsrail Başbakanı Netanyahu ve Hamas lideri Yahya Sinvar hakkında tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti
UCM'den Netanyahu ve Sinvar hakkında tutuklama talebi

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han CNN'e yaptığı açıklamada, Hamas lideri Yahya Sinvar ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını istediğini söyledi.

Gallat ve Haniye hakkında yakalama emri istedi

CNN'den Christiane Amanpour, mahkemenin başsavcısı Kerim Han ile özel bir röportaj gerçekleştirdi. Han, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Hamas lideri Sinvar ve İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemekten tutuklama emri çıkarılmasını istediğini açıkladı. Khan, UCM'nin İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın yanı sıra Hamas'ın diğer iki üst düzey lideri, El Kasım Tugayları'nın lideri ve daha çok Muhammed Deif olarak bilinen Muhammed Diab İbrahim el Masri ve Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye hakkında da yakalama emri istediğini söyledi.

İsrailli siyasetçiler hakkında çıkarılan yakalama emri, UCM'nin ABD'nin yakın müttefiklerinden birinin üst düzey liderini ilk kez hedef alması anlamına geliyor. Bu karar Netanyahu'yu, UCM'nin Moskova'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile aynı kefeye koyuyor. 

UCM yargıçlarından oluşan bir heyet şimdi Khan'ın tutuklama emri için yaptığı başvuruyu değerlendirecek.  Amanpour'a konuşan Khan, "7 Ekim'de insanlar yatak odalarından, evlerinden, İsrail'in farklı kibbutzimlerinden koparıldıklarında dünya şok oldu. İnsanlar çok büyük acılar çekti" diye ekledi. Khan Amanpour'a Netanyahu ve Gallant'a yöneltilen suçlamalar arasında imhaya neden olmak, insani yardım malzemelerinin engellenmesi de dahil olmak üzere bir savaş yöntemi olarak açlığa neden olmak, çatışmalarda kasıtlı olarak sivilleri hedef almak gibi suçlamaların yer aldığını belirtti.