17 Mayıs 2024, Cuma Gazete Oksijen
Haber Giriş: 26.12.2023 11:04 | Son Güncelleme: 26.12.2023 12:32

Ukrayna askerlik yaşını 25'e indirmeyi planlıyor

Rus işgalinin 22’nci ayı geride kalırken Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, orduya 500 bin asker daha almak istediklerini duyurdu. Seferberlik öneren Zelenskiy’nin asker yaşını 27’den 25’e indirmeyi planladığı bildirildi
Ukrayna askerlik yaşını 25'e indirmeyi planlıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal devam ederken ülkenin gündeminde yeni bir yasa tasarısı var. Daha önce cephedeki askerlerin çok yorulduğunu söyleyen yetkililer, Rusya’yı ülkeden çıkarmak için yüzbinlerce yeni askeri orduya alacaklarını açıkladı. Ukrayna’nın 500 bin kadar yeni askeri orduya açıklamasının arından seferberlik yasa tasarısında askerlik yaşının 27’den 25 düşürülmesi öneriliyor.

Seferberlik yaşının düşürülmesi önerisi Ukrayna parlamentosunun web sitesinde yer alan yasa tasarısında yer aldı. Metinde hangi Ukrayna vatandaşlarının kayda alınacağı ayrıntılı olarak anlatılırken “25 yaşını doldurmuş olanlar” ifadesi de yer alıyor.

Savunma Bakanı Rüstem Umerov'un imasının bulunduğu açıklamada yasa taslağındaki önemli hükümler özetlendi ve zorunlu askerlik yaşının 27'den 25'e düşürülmesinin önerildiği belirtili. Bu ayın başında Zelenskiy, ordunun 450 bin ila 500 bin Ukraynalı askeri orduya almak için seferberlik önerdi ancak teklifi parlamentoya göndermeye karar vermeden önce hassas bir şekilde tartışılacağını söyledi.

Yurt dışındaki Ukraynalılar da çağırılacak

Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov daha önce yaptığı açıklamada Ukrayna dışında yaşayan yaşları 25 ila 60 olan Ukraynalı erkeklere, silah altına alma çağrısı gönderileceğini söyledi. Herkese karşı adil olmak istediklerini belirten Umerov, "Biz bir davetiye göndereceğiz. Gelmek ve orduya hizmet etmek onların da hakkı" değerlendirmesinde bulundu. Rüstem Umerov, silah altına alınma çağrısına uymayanların cezalandırılacağını, ancak bunun hangi şekilde yapılacağı konusunda çalışmaların sürdüğünü vurguladı.

Ukrayna’nın şu anki asker sayısı bilinmese de savaş başladığı dönem 1 milyon kişinin silahlandığı söyleniyordu. Ölenler konusunda ise hem Rusya hem de Ukrayna’dan açıklama yapılmıyor.